Pamäťová pena

S pamäťovou penou sa stretávame v tých kvalitnejších matracoch. Nájdete ju napríklad aj v našich produktoch ako kontaktnú vrstvu. Matrace sa zriedka vyrábajú iba z pamäťovej peny. Ako kontaktná vrchná vrstva je však mimoriadne obľúbená.

Čo je to pamäťová pena?

Pamäťová pena je polyuretán. Áno, je to polyuretánová pena. Toto môže na prvý pohľad znieť prekvapivo. Veď pamäťová pena je skvelý a drahý materiál, ktorý nemá nič spoločné s polyuretánovými penami, ktoré nájdeme v tých najlacnejších matracoch.

Výrobcovia matracov tento fakt neradi zverejňujú, keďže pamäťovú penu prezentujú ako technologický super produkt. Nič na tom však nie je zlé. Pamäťová pena je technologický super produkt a zároveň ide o polyuretán.

Nejde o obyčajný polyuretán, aj keď základ je totožný so spomínanými lacnými penami. Polyuretán je polymér skladajúci sa z organických častí pospájaných uretánom.  Pri výrobe pamäťovej peny sa do polyuretánu pridávajú dodatočné chemické látky, ktoré zvyšujú jej viskozitu a hustotu. Práve v zmesi týchto prídavných látok väzí tajomstvo tohto materiálu.

Pamäťová pena má jedinečnú schopnosť zmäknúť v reakcii na teplo.  Vďaka tomuto efektu sa dokáže prispôsobiť teplému ľudskému telu. Potom, ako je teplý objekt z peny odstránený, sa pena postupne vracia do pôvodného stavu.

Produkt vesmírneho výskumu

Pamäťová peny je jedným z pekných príkladov toho, že miliardy dolárov minutých na vesmírny program nevyšlo navnivoč. Ovocie týchto peňazí si teraz môžete užívať aj vy.

Pamäťová pena sa vo svojich počiatkoch používala na zlepšenie bezpečnosti čalúnenia v kokpite raketoplánu.  Z raketoplánov sa pamäťová pena postupne dostala aj do našich spálni. Trvalo to však pomerne dlho.

Za objav pamäťovej peny môžeme ďakovať americkej vesmírnej agentúre NASA. Tá však túto penu nevyvinula. Aspoň nie priamo. Financovala totiž výskum vedúci k prvej syntéze tohto materiálu. NASA si jednoducho takýto výskum zaplatila.

Keby ste chceli byť vďačný konkrétnym ľuďom, tak potom by to boli Chiharu Kubokawa a Charles A. Yost.  Títo dvaja vedci spolu so svojím širokým tímom vytvorili v roku 1966 penu, ktorá bola citlivá na teplotu. Pena mala štruktúru otvorený buniek, vďaka čomu dokázala kompenzovať na ňu vyvíjaný tlak. Kubokawa a Yost tento materiál vyvinuli fúkaním špeciálnych plynov do polymérového základu (polyuretánu).

Na začiatku táto pena dostala dve prezývky – jedna ju prirovnávala k pomaly sa vracajúcim pružinám (v angličtine slow spring back foam), druhá bola „temper foam“, čo by sme do slovenčiny mohli preložiť ako „náladová pena“.

S prezývkou „temper foam“ súvisí aj značka prvého matraca, ktorý vo svojej konštrukcii používal pamäťovú penu. Švédsky matrac Tempur-pedic vstúpil na trh v roku 1991. Prečo pamäťovej pene trvalo tak dlho, 25 rokov, dokým sa dostala do spální?

Dlhá cesta pamäťovej peny do spální

Ako to už pri produktoch armádneho výskumu býva (NASA je financovaná z rozpočtu amerického ministerstva obrany), armáda si vynálezy necháva určitý čas iba pre seba. Keď nechce stratiť výhodu oproti konkurenčným armádam, tak bežní spotrebitelia ju jednoducho nezaujímajú.

NASA zverejnila technológiu výroby pamäťovej peny až v roku 1981. To bolo stále 10 rokov pred prvým matracom z tejto peny. Problém nebol v tom, že by si americké firmy neuvedomovali kvality tohto materiálu. Háčik bol inde. Kým pri výrobe komponentov do raketoplánu sa na cenu nehľadí ako na hlavné kritérium, cena je pri spotrebiteľských výrobkoch kľúčová.

V roku 1981 bola výroba pamäťovej peny extrémne drahá. Celý proces bol nestabilný a problematický. Jedna z mála firiem, ktoré boli v 80-tych rokoch ochotné pracovať s pamäťovou penou, bola spoločnosť Fagerdala World Foams.

Trvalo niekoľko rokov, pokým sa technológie výroby pamäťovej peny zlepšili natoľko, že výsledný materiál sa dal použiť v komerčnom matraci. Ako už bolo spomenuté, prvý matrac využívajúci pamäťovú penu prišiel na trhu v roku 1991.

Predtým sa pamäťová pena uplatnila najmä v oblasti zdravotníctva. Zdravotné pomôcky vyrobené z pamäťovej peny nevyužívali veľké množstvo tohto materiálu, a tak vysoká cena peny ich na trhu až tak nediskvalifikovala.

Tri generácie pamäťovej peny

Pamäťová pena v súčasných matracoch nie je totožná s tou penou, ktorá vznikla v amerických laboratóriách v 60-tych rokoch. Pena si prešla svojím vývojom.

Prvotná pena výborne akumulovala teplo. Toto sa neskôr ukázalo ako nežiadúca vlastnosť. Z tohto dôvodu druhá generácia pamäťových pien začala využívať štruktúru otvorených buniek, čo umožnilo oveľa lepšiu distribúciu tepla. V roku 2006 bola predstavená tretia generácia pamäťovej peny, ktorá využívala gélové častice, ktoré opäť pomohli znížiť akumuláciu tepla a zároveň zrýchliť proces návratu peny do pôvodného tvaru. Vďaka tejto gélovej technológii sa do pamäťovej peny začali dostávať aj ďalšie látky ako aloe vera, výťažok zo zeleného čaju a tak ďalej.

Vlastnosti pamäťovej peny

Pamäťová pena je hustejší materiál ako ďalšie formy PUR peny. Matrac vyrobený z takejto peny je ťažší. Pamäťová pena sa vyrába v rôznych objemových hmotnostiach – od 24 až do 130 kg/m³. Najčastejšie sa stretnete s objemovou hmotnosťou od 50 do 60 kg/m³.

Ponuka matracov z pamäťovej peny

Pamäťová pena sa bežne využíva ako kontaktná vrstva pri pružinových či penových matracoch. Nájdete ju aj v kvalitných vankúšoch.

Výrobcovia však nie vždy hovoria o pamäťovej pene. Často sa používajú rôzne marketingové názvy – Memory foam a podobne.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.