Čo je klimatizácia a ako ju efektívne využívať

Počas horúcich letní dní nie je nič lepšie ako sa osviežiť chladnou klimatizáciou. Treba ju však používať s mierou, pretože sa môže stať, že bude mať negatívny vplyv na vaše zdravie. Viete ju využiť v domácnostiach, v práci alebo aj v aute. Nezabúdajte, že klimatizáciu nesmiete nechať zapnutú celý deň. Rovnako aj teplota je dôležitá. Aby ste ju využívali naozaj efektívne, teraz sa dozviete, ako na to.

Na čo slúži klimatizácia

Klimatizácia je super vec, treba ju ale vedieť aj správne používať. Je to zariadenie, ktoré nám pomáha upraviť teplotu vzduchu v prostredí, v ktorom sa nachádzame. Najčastejšie sa využíva pri ochladzovaní a teda znižovaní teploty, oceníte ju však aj pri zvyšovaní teploty, napríklad počas spánku cez chladnejšie dni. Okrem znižovania či zvyšovania teploty mení aj iné vlastnosti ovzdušia.

Klimatizácia dokáže ovplyvniť vlastnosti vzduchu:

  • teplota – chladí alebo kúri
  • vlhkosť – vzduch vysušuje, resp. odvlhčuje ho
  • čistota – filtruje, napríklad peľ alebo prach
  • prúdenie – má vplyv aj na prenos, to znamená distribúciu vzduchu

Klimatizácia, nech už sa nachádza kdekoľvek, funguje vždy na rovnakom princípe. Vzduch sa do klimatizácie nasáva, následne sa ochladzuje alebo ohrieva a odovzdáva sa späť do prostredia. Ak máme definovať klimatizáciu, musíme povedať, že ide o mechanický spôsob regulácie teploty, vlhkosti, čistoty a prúdenia vzduchu vo vnútri miestnosti alebo budovy. Úlohou klimatizačného zariadenia je regulovať pomer teploty a vlhkosti na takej úrovni, aby bola pre nás pohodlná a zároveň zdravá.

Klimatizácia

Keďže je väčšina klimatizačných zariadení dodávaná s filtrom, čistí tiež cirkulujúci vzduch od rôznych nečistôt, ako sú prach, sadze, peľ, atď. Aj keď nie na úrovni čističa vzduchu, klimatizačné zariadenia v skutočnosti značne čistia vzduch.Čím vyššie teploty stúpajú, tým viac dostávajú klimatizácie zabrať. Preto tu máme pre vás niekoľko tipov, ako zmierniť zaťaženie vašej klimatizácie, aby fungovala efektívnejšieušetrili ste tak dokonca aj na účtoch za energie.

Klimatizáciu nenechávajte zapnutú celú noc, pretože:

  • Teplota tela môže byť pri dlhšie zapnutej klimatizácii príliš nízka.
  • Zdravotné problémy – klimatizácia fúka studený a suchý vzduch, ktorý môže vysušiť časti tela vrátane pokožky, krku alebo úst a to následne často spôsobuje veľa zdravotných problémov.
  • Strata schopnosti produkovať hormóny – počas spánku telo produkuje hormóny, ktoré sú veľmi užitočné na prirodzené zlepšenie imunitného systému. Ak spíte vo veľmi chladnej miestnosti, telo môže stratiť niektoré funkcie, aby si vytvorilo dostatok imunitného systému (čo následne môže spôsobiť opäť chorobu).

Teplota v spálni by sa mala pohybovať v rozmedzí od 15 – 19 °C. Úplne najideálnejšia teplota počas spánku je 18 °C.

Správne a efektívne využívanie klimatizácie:

Správne nastavenie teploty –  aj keď je vonku veľmi horúco, s extrémnym ochladzovaním to netreba preháňať. Náhla zmena teploty má vplyv na dýchanie, srdcovú činnosť a môže spôsobiť bolesti hlavy, nádchu a iné zdravotné problémy. Rozdiel teplôt by preto nemal presahovať  7 °C . Ideálna teplota klimatizovaného priestoru je 24 °C.

Nechajte záclony zatvorené – prirodzené svetlo môže pomôcť znížiť vaše náklady na osvetlenie, ale keď sa nikto nenachádza v miestnosti, je najlepšie nechať záclony počas dňa zatvorené. To platí najmä pre domy s oknami orientovanými na východ a západ. Ak chcete maximalizovať chladenie, večer odostrite závesy, záclony alebo otvorte rolety, aby cez okná mohlo unikať teplo.

Tepelná izolácia – určite sa oplatí do nej investovať. Zabezpečuje totiž vychladenie miestnosti na požadovanú teplotu aj za pomoci klimatizácie s nižším výkonom, čo sa následne odrazí na spotrebe elektrickej energie. Poteší vás aj počas chladných dní, kedy ušetríte za kúrenie.

Rôzne modely klimatizačných jednotiek

Umiestnite klimatizáciu mimo priameho slnka – ideálne miesto pre centrálnu klimatizačnú jednotku je na severnej strane domu. Aj keď to nemusí byť vždy praktické, existujú spôsoby, ako to dosiahnuť. Napríklad taká záhrada vám vie ponúknuť oveľa viac, než len, aby váš dvor vyzeral pekne. Vysadením kríkov alebo stromov okolo klimatizačnej jednotky môžete pomôcť efektívnejšie chladiť váš domov.

Zbavte sa horúceho vzduchu – pri varení použite odsávací ventilátor, aby ste pomohli vytlačiť horúci vzduch z kuchyne. Ak nemáte odsávací ventilátor, ochladzujte miestnosť počas varenia pomocou podlahového ventilátora.

Časové rozpätie – je všeobecne známe, že klimatizácia by sa nemala používať dlhšie ako 4 hodiny denne. Pomôže vám to nielen ušetriť elektrickú energiu, ale ochrániť tiež vaše zdravie. Najideálnejšie je zapínať zariadenie v krátkych časových intervaloch, asi tak 10 – 15 minút za hodinu. Udržíte tak v miestnosti konštantnú teplotu.

Použite odvlhčovač vzduchu – niektorí si myslia, že to nie je teplo, ale vlhkosť. Áno, a to môže byť skutočne pravda. Ak máte doma odvlhčovač vzduchu, tak pri zvýšenej teplote si ho určite zapnite. Tým, že zbavíte svoj dom vlhkosti, budete sa cítiť oveľa pohodlnejšie.

Údržba klimatizácie – v závislosti od konkrétneho druhu klimatizácie, sú tieto zariadenia vybavené prachovým filtrom, ktorý zachytáva prachové čiastočky zo vzduchu a zabraňuje jeho cirkulácii v miestnosti. Niektoré modely disponujú aj ďalšími filtrami, ktoré zachytávajú baktérie, plesne, vírusy či dym a rôzne pachy. Čo je však veľmi dôležité, treba ich udržiavať čisté. Znečistený filter nie je totiž schopný plniť svoju funkciu a spôsobuje okrem toho aj vyššiu spotrebu elektriny.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.