Výber matraca podľa tvrdosti – ako na to?

Pri kúpe matraca existujú doslova stovky možností. Na jednej strane je to skvelé, že si máte z čoho vyberať, avšak výber toho správneho matraca ovplyvňuje niekoľko dôležitých faktorov. Tým najdôležitejším je práve tvrdosť matraca, o ktorej si teraz povieme viac. Určite ju nepodceňujte, pretože váš spánok nebude pohodlný, kvalitný a v konečnom dôsledku nebude prospievať ani vášmu zdraviu.

Čo ovplyvňuje tvrdosť matraca?

Pohodlie – Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré rozhodujú o kúpe matraca je pohodlie. Najčastejšie si ho určujeme podľa toho, či je matrac mäkký alebo tvrdý. Tvrdosť matraca sa pohybuje od veľmi mäkkých až po veľmi tvrdé. Výrobcovia si väčšinou udávajú sami stupnice tvrdosti, avšak najčastejšie sa používajú 4 alebo 5 stupňov tvrdosti.

Spánková poloha – Pohodlný spánok často závisí od toho, či je chrbtica správne vyrovnaná. V stoji alebo v sede je chrbtica podopretá, pretože podvedome kontrolujeme držanie tela. Keď si ľahneme, ale ešte nespíme, naše svaly sú stále zapojené, takže naše zarovnanie zostane zachované. Keď však zaspíme, svaly sa uvoľnia a telo sa spolieha na spaciu plochu, aby si udržalo vyrovnanie. Ak spíme na povrchu, ktorý nám prirodzene nepodopiera chrbát, môžeme sa kvôli tomu zobudiť s bolesťami.

Poloha pri spánku je rozhodujúcim faktorom pri voľbe správnej tvrdosti matraca. Veľkosť tlaku vyvíjaného na konkrétne body na našom tele závisí od toho, ktoré body podporujú väčšinu našej hmotnosti. Napríklad človek, ktorý ktorý spí na bruchu, bude na svoje boky vyvíjať väčšiu silu smerom dole ako človek, ktorý spí na chrbte.

Starostlivost-o-matrac-vegas

Hmotnosť a výška človeka – Niektorí výrobcovia uvádzajú pre lepší prehľad aj konkrétne tabuľky, v ktorých si na základe výšky a váhy nájdete odporúčanú tvrdosť matraca. Napríklad, ak máte 50 – 60 kilogramov a výšku 170 – 175 cm, tabuľka vám odporučí stredne mäkký matrac. Pri rovnakej výške a hmotnosti nad 110 kilogramov nájdete v tabuľke tvrdý matrac. Logicky z toho vyplýva, že človek s väčšou hmotnosťou by mal spávať na tvrdšom matraci, keďže vytvárajú na matrac vyšší tlak. S rastúcou výškou potreba tvrdosti matraca klesá. Vyšší človek má rovnomernejšie rozloženú hmotnosť, a tak mu bude stačiť aj mäkší matrac.

Spiaci partner – V závislosti od telesnej hmotnosti a polôh spánku môžete vy a váš partner potrebovať rôzne stupne tvrdosti, ale obetovať pohodlie môže byť náročné. Dobrým kompromisom môže byť matrac strednej tvrdosti, ktorý by mal vyhovovať obom partnerom.

Vegas ponúka štyri stupne tvrdosti matracov

1. Stredne mäkké matrace

Ak patríte medzi tých, ktorí preferujú spánok na mäkkom matraci v spojení s kvalitným ortopedickým efektom, stredne mäkké ortopedické matrace Vegas budú pre vás ako stvorené. Pružiny v taštičkách, latex či kvalitná pena a ich rôzne kombinácie vytvárajú príjemné mäkké matrace.

Patrí sem napríklad Matrac s pamäťovou penou Memory, ktorý je pohodlný a zároveň funkčný a vyznačuje sa tým, že využíva vesmírnu technológiu. Vrstva Vegaflex Pro poskytuje oporu tela a materiál MemoryFoam poskytuje pocit jemného objatia. Matrac je jednostranný a je svojou konštrukciou uspôsobený na jeho využívanie iba z jednej strany bez nutnosti otáčania na opačnú stranu.

Ortopedický taštičkový matrac od Vegas je najmäkší model z tejto kategórie. Charakterizujú ho viskozita a elasticita materiálu MemoryFoam, zdôraznená elasticitou prírodných vrstiev OrtoHemp a ľanu, ktoré dodajú vášmu oddychu nezabudnuteľnú ľahkosť. V ponuke tiež nájdete aj Ortopedický taštičkový matrac Exclusive, ktorý vám umožní vybrať si medzi strednou a mierne mäkšou stranou. Prírodné ľanové a konopné vlákno zvyšuje tvrdosť, zatiaľ čo elastická moderná pena Like-a-Latex odoláva intenzívnemu zaťaženiu.

Z ponuky vyberáme Matrac s pamäťovou penou Memory:

2. Stredné matrace

Tieto matrace nie sú ani tvrdé, ale ani mäkké. Sú vhodné pre všetkých, ktorí nemajú radi príliš mäkké matrace a naopak ani veľmi tvrdé. Táto špeciálna kategória stredných matracov ponúka kompromis práve medzi týmito dvomi stupňami tvrdosti.

V tejto kategórii nájdete okrem iných aj Matrac s penou Like-a-Latex, ktorý poskytuje najvyššiu úroveň pohodlia počas spánku. Model je jednostranný a svojou konštrukciou je uspôsobený na jeho využívanie z jednej strany bez nutnosti otáčania na opačnú stranu. Zaujať vás môže aj Ortopedický latexový matrac na báze monolitu prírodného latexu s tromi zónami tvrdosti, ktorý podopiera telo v prirodzenej anatomicky správnej polohe.

Ak hľadáte matrac strednej tvrdosti, voľbou môže byť aj Ortopedický taštičkový matrac – modern M2. Je to kombinácia bloku nezávislých pružín usporiadaných do tvaru včelieho plástu s vrstvou materiálu MemoryFoam, ktorý si zapamätá každý ohyb tela, a peny Latex like, robí z tohto modelu prostriedok skutočného uvoľnenia a odpočinku.

Dobrá voľba môže byť Matrac s penou Like-a-Latex – model A4:

3. Stredne tvrdé matrace

Ľudia, ktorí majú radi spánok na tvrdšom lôžku si môžu okrem tých najtvrdších matracov vybrať aj stredne tvrdé matrace. Poskytujú ideálnu oporu ako pre ťažšie váhy, tak aj pre ľudí, ktorí sa na mäkkom matraci nedokážu pohodlne vyspať. Samozrejmosťou sú výborné ortopedické a zdravotné vlastnosti.

V ponuke stredne tvrdých matracov sa nachádza napríklad Ortopedický latexový matrac – Ecolatex L3, ktorý je vyrobený zo samých prírodných materiálov s možnosťou výberu tvrdosti. Trojzónový monolit vyrobený z elastického latexu je vyvážený pružným materiálom OrtoHemp, ako aj pevnou vrstvou kokosového vlákna. Alebo populárny model – Ortopedický taštičkový matrac – modern M1. Je to matrac s vyváženou tuhosťou s mikromasážnym efektom doplnený vrstvou Latex SoftGel s nádychom chladiaceho gélu pre optimálnu teplotu počas spánku.

Do línie stredne tvrdých matracov patrí aj Ortopedický taštičkový matrac Exclusive – model X3. Tento prémiový pružinový matrac má vďaka vysokej hustote pružín vysokú nosnosť. Vyvážená tuhosť a pohodlie modelu sa dosahujú vďaka pružnosti vrstvy konopných vlákien OrtoHemp a materiálu Latex SoftGel, ktorý pomáha udržiavať optimálnu teplotu pre spánok.

Zvoliť môžete napríklad Ortopedický latexový matrac – Ecolatex L3:

4. Tvrdé matrace

Do kategórie tvrdých matracov patria všetky najtvrdšie matrace, ktoré spoločnosť Vegas ponúka. Sú vhodné predovšetkým pre ľudí, ktorí vyhľadávajú veľmi tvrdý podklad pre pohodlný spánok. Dôraz na ortopedické a zdravotné vlastnosti je štandardom aj pri tomto type matracov.

Najtvrdší model tejto kolekcie je Ortopedický taštičkový matrac – model F1. Kokosové dosky umiestnené na oboch stranách matraca majú komfortnú úroveň tvrdosti. Jednoduchá a odolná konštrukcia pre zdravý spánok. Ďalej tu môžete nájsť aj Ortopedický taštičkový matrac – modern M4, ktorého maximálna nosnosť je až 150 kilogramov. Preto ho dokáže využiť široké spektrum zákazníkov.

Vysoký tvrdý matrac Ortopedický taštičkový matrac Exclusive – model X6 je zložený z dvoch pružinových blokov Medizone, ktoré poskytujú chrbtici vynikajúcu podporu a umožňujú plne relaxovať počas spánku. Vrchná časť matraca je vyrobená z mäkkého, ale odolného latexu. Špeciálny dizajn modelu nevyžaduje otáčanie. X6 je určený pre tých, ktorí uprednostňujú prémiovú klasiku.

Vyberajte aj Ortopedický taštičkový matrac Exclusive – model X6:

Najlepšie je matrac si vyskúšať

Ak sa stále neviete rozhodnúť, aká tvrdosť matraca je pre vás ideálna, máme ešte jedno riešenie. Choďte si matrac pokojne vyskúšať priamo do showroomu, ak ním spoločnosť disponuje, alebo na predajňu. Mohlo by vám to pomôcť pri konečnom rozhodovaní o kúpe správneho matraca. Ak nemáte túto možnosť alebo preferujete nákup cez internet, nemusíte sa báť si konkrétny matrac objednať domov. Väčšina z predajcov totiž ponúka určitú dobu na vyskúšanie a keď vám matrac nesadne, môžete ho vrátiť a peniaze dostanete späť. Je to celkom rozumná voľba, pretože na matrac si telo potrebuje zvyknúť, čo niekedy môže trvať aj pár dní a až vtedy zistíte, ci je pre vás ten správny alebo nie.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.