Materiály v matracoch – latex, kokos, pena, OrtoHemp

Pri kúpe matraca už v dnešnej dobe nestačí pozerať sa len na konkrétne materiály, z ktorých je vyrobený. Vedecké spôsoby, akými sú tieto materiály kombinované, technológie používané na zvýšenie ich účinkov, ako aj výskum, vývoj a dôkladné testovanie, ktoré zaisťuje, že každá z týchto kombinácií prináša špecifický prínos, výrazne zlepšili kvalitu matracov. Aby ste však vedeli, z akých materiálov pozostávajú jednotlivé kombinácie, predstavíme si ďalšie štyri druhy materiálov, ktoré môžu obsahovať matrace. Sú nimi latex, kokos, pena a OrthoHemp.

LATEX
Matrace vyrobené zo 100%-ného latexu majú prírodnú elasticitu, vynikajúcu prispôsobivosť ľudskému telu a dlhú životnosť. Počas spánku zostáva chrbtica vo vodorovnej, prirodzenej polohe a ramená, panva a kolená nie sú vystavené nadmernému zaťaženiu. Tento efekt sa dosahuje vďaka špeciálnym mäkším zónam v oblasti ramien a kolien a niečo tvrdším a pevnejším zónam pod panvou. Latex dosahuje maximálnu bodovú elasticitu, pretože neobsahuje žiadne tlakové body. Vyrába sa s otvorenou bunkovou štruktúrou, čo zaručuje jedinečnú termoreguláciu a vzdušnosť. 

Latex má elastické vlastnosti, takže môže rýchlo reagovať na vašu hmotnosť, tvar a pohyby. Táto elasticita pomáha podporovať najťažšie časti tela a výrazne zmierňuje tlak. Prirodzene odolné latexové matrace si zachovávajú svoj tvar a výkon po mnoho rokov. Latexová pena sa počas noci „neponorí“ a „nevysunie“. Udržiava stálu oporu a pri teplejších nezmäkne. Sú mäkké, odolné voči plesniam aj baktériám, mimoriadne flexibilné a majú vysokú trvácnosť.

Pri výbere matraca z latexovej peny je dôležité pozerať na to, z akého latexu je matrac vyrobený. Existuje totiž 100 % prírodný latex, ale aj pena, ktorá je zmesou prírodného latexu a syntetických látok. V tom prípade je dobré sledovať pomer zastúpených látok v konkrétnom produkte. Čím je podiel prírodnej zložky vyšší, tým lepšie. Čistý prírodný latex je totiž z ortopedického hľadiska najvhodnejší. Zmes prírodného a syntetického latexu zasa zlepšuje úžitkové vlastnosti matraca.

Z ponuky Vegas latexových matracov vyberáme: Ortopedický latexový matrac – Ecolatex L1:

Kvalitné latexové matrace majú kvôli vysokej hustote latexu vysokú hmotnosť a preto sa s nimi ťažko manipuluje. Napriek výbornej cirkulácii vzduchu a odvádzaniu vlhkosti nie je latexové jadro tak vzdušné ako pružinové alebo taštičkové jadro, čo spôsobuje vyššiu „hrejivosť“ matraca. Pri riedkom latexe či zmesi latexu a iných pien dochádza k zvýšenému opotrebeniu a preležaniu materiálu už po niekoľkých rokoch. Latex s príliš vysokým podielom prírodného latexu začína časom tvrdnúť a drobiť sa.

Naše matrace – spoločnosť Vegas používa vo svojich výrobkoch 100 %-ný latex s objemovou hustotou 65 kg/m3. Materiál nie je napúšťaný žiadnymi cudzími, chemickými látkami, preto je jeho farba prírodná, krémovo biela a nie žltá. Latexové monolity obsahujú 3, resp. 5 zón rozloženia hmotnosti.

KOKOS
Tento 100 % prírodný materiál je šetrný k životnému prostrediu. Kombinuje výhody vzdušného, ​​priedušného kokosového vlákna a odolnosti latexu. Kokosová doska je vyrobená z prírodných kokosových vlákien. Tieto vlákna sa získavajú z vláknitého obalu kokosového orechu. Hlavnou funkciou kokosovej dosky v matraci je vytvrdenie matraca. Doska zvyšuje tvrdosť matraca bez toho, aby narušila jeho vzdušnosť. Kokosové dosky sú totiž mimoriadne vzdušné.

Vlákna získané z kokosovej šupiny nie sú práve najjemnejšie. Z tohto dôvodu sa nehodia na každé použitie. Využitie nájdu najmä ako rôzne podložky či výplne. Kokosové vlákno však vyzerá dobre a v našich podmienkach má ten potrebný nádych exotiky.

Kokosové vlákna obsahuje napríklad model Ortopedický taštičkový matrac – model F3:

Nevýhodou kokosového vlákna je jeho nestabilita. Pokiaľ toto vlákno dostatočne neupravíte, jeho živnosť je pomerne krátka. Prvým krokom vo výrobe kokosových dosiek do matracov je zlisovanie kokosového vlákna. Tuto však výroba nekončí. Aj pri neveľkej námahe sa začne drobiť a je iba otázkou času, kedy stratí svoje úžitkové vlastnosti.

Naše matrace – V našich matracoch  nájdete kokosové dosky s objemovou hmotnosťou 100 kg/m³. Dosky sú plne impregnované prírodným latexom až do objemu 50 percent.

PENA
Polyuretánová pena a pamäťová pena najbežnejšie druhy peny používané v matracoch. Aj keď v posledných rokoch trochu ožila aj latexová pena, väčšina matracov obsahuje iba pamäťovú a polyuretánovú penu. Penové matrace sú najuniverzálnejšie matrace, ktoré ponúkajú širokú škálu úrovní pohodlia. Na základe použitej peny, hustoty a výslednej odolnosti sa môžu pohybovať od ultra mäkkých po extra pevné.

Polyuretánová pena – PUR pena – Polyuretánová pena je najlacnejšia a najkvalitnejšia pena používaná v matracoch. Ľudia často poznajú polyuretánovú penu ako typ peny používanej v podsedákoch alebo v lacných poťahoch matracov.

Existuje niekoľko rôznych odrôd a hustôt polyuretánovej peny. Polyuretánová pena s vyššou hustotou je spravidla o niečo odolnejšia, zatiaľ čo polyuretánová pena s nízkou hustotou sa môže veľmi rýchlo degradovať (niekedy do jedného roka). Aj polyuretánová pena s vysokou hustotou je menej hustá ako latexová alebo pamäťová pena. Všetka polyuretánová pena, bez ohľadu na hustotu, sa degraduje rýchlejšie ako akákoľvek latexová pena slušnej kvality.

Pamäťová pena – Pamäťová pena je druh polyuretánovej peny, ktorá obsahuje pridané zlúčeniny. Dokonale skopíruje krivky tela počas spánku a nestratí pritom potrebnú pevnosť na to, aby spiacemu poskytla optimálnu ergonomickú oporu. Pamäťová pena je zvyčajne hustejšia a drahšia ako bežná polyuretánová pena. Pamäťová pena poskytuje oveľa presnejší pocit ako polyuretánová pena.

Na rozdiel od latexovej peny, ktorá reaguje okamžite a poskytuje neustálu podporu, pamäťová pena reaguje pomaly a klesá, čím dlhšie je na ňu vyvíjaný tlak. Hustota pamäťovej peny sa môže veľmi líšiť. Vo všeobecnosti je pamäťová pena s vyššou hustotou odolnejšia a má lepšiu kvalitu.

Vegas vám ponúka napríklad tento model matraca s pamäťovou penou: Matrac s penou Like-a-Latex – model A4:

OrthoHemp
OrtoHemp  je prírodný materiál z konopných vlákien šetrný k životnému prostrediu, ktorý sa vyrába technológiou vpichovania ihlou (plstením), čo vlákna bezpečne upevňuje do jednotnej hustej vrstvy. Používa sa na dosiahnutie potrebnej tvrdosti matraca, zatiaľ čo má zvýšenú flexibilitu a dokonale sa prispôsobuje kontúram tela. Konopné vlákno spoločnosť VEGAS získava od lokálnych pestovateľov.

Vďaka svojej najvyššej pevnosti medzi rastlinnými vláknami predlžuje životnosť matraca. OrthoHemp je flexibilný materiál, čo znamená, že zvyšuje ortopedický efekt pružinového bloku a matraca ako celku. Vynikajúca termoregulácia zabezpečuje, že počas veľkých horúčav chladí a naopak, pri nízkych teplotách udržiava teplo. Taktiež rýchlo pohlcuje a odparuje vlhkosť. Zabezpečuje tiež v matracoch antistatickú ochranu, pretože zabraňuje elektrostatickému stresu.

OrthoHemp v matracoch Vegas – unikátna netkaná textília z konopných vlákien tvrdosťou porovnateľná s kokosovou doskou, pričom má lepšie ortopedické vlastnosti. Tento materiál je plne ekologický, má antiseptické vlastnosti a chráni od elektrostatického stresu. Vo väčšine prípadov jeho použitia nahradil z časti alebo úplne kokosovú dosku. V niektorých modeloch bol OrthoHemp pridaný na zvýšenie tvrdosti daného modelu matraca v porovnaní s jeho staršou verziou. Sú aj modely, kde kokosová doska ostala zachovaná.

Z kolekcie matracov s obsahom materiálu OrthoHemp vyberáme Ortopedický taštičkový matrac Exclusive – model X1:

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.