7 tipov, ako zvýšiť energetickú účinnosť vo vašej spálni

Možno si myslíte, že zníženie spotreby energie sa týka iba vašej kuchyne, práčovne či klimatizačných a vykurovacích systémov celého domu, ale pokiaľ ide o zníženie spotreby energie, do celého procesu sa môže zapojiť každá jedna miestnosť. Energeticky efektívny domov nielenže prináša výhody pre vás osobne znížením vašich účtov za energie, ale tiež pomáha celému prostrediu, čím zlepšuje život každého z nás. Takže, ak budete hľadať jednoduché spôsoby, ako ušetriť energiu, nezabudnite ani na svoju spálňu.

7 tipov, ako zvýšiť energetickú účinnosť v spálni

1. Nastavenie termostatu

Najrýchlejší a najjednoduchší spôsob, ako znížiť vaše mesačné účty za plyn a elektrinu, je zníženie nastavenia termostatu v zime a jeho zvýšenie v lete. Vo väčšine domácností spotrebuje klimatizácia alebo pec každý mesiac približne polovicu energie každý mesiac. Dokonca aj niekoľko stupňov nahor alebo nadol môže na vašich účtoch za elektrinu urobiť výraznú zmenu .

V zime  – je to ľahké. Zakryte sa hrubšou prikrývkou a pred spaním nastavte termostat. Väčšina moderných domácností má programovateľné termostaty, preto nastavte ovládače tak, aby zvyšovali teplotu o niekoľko stupňov krátko pred tým, ako vám ráno zazvoní budík. Nebudete musieť čeliť nadmernému chladu hneď po vstávaní.

V lete – vypnite klimatizáciu v noci a ak to bezpečnosť dovolí, namiesto toho otvorte okná. Ak je to potrebné, použite prenosný okenný ventilátor, ktorý do vašej spálne vtiahne chladnejší vonkajší vzduch – spotrebuje pri používaní oveľa menej elektrickej energie, než by bolo potrebné na prevádzku klimatizácie. Ďalšou možnosťou je nastavenie prenosného oscilujúceho ventilátora v blízkosti postele, ktorý zabezpečí chladný vánok po celú noc.

Nastavenie termostatu

2. Skontrolujte okná

Ak sú okolo okien v spálni medzery, unikajú vaše peniaze spolu s premárnenou energiou. U starších okien je obzvlášť pravdepodobné, že budú mať medzery v tesnení alebo v poveternostných podmienkach, ktoré umožnia v zime preniknúť studenému vánku dnu a v lete unikne chladený vzduch von. Každý rok preto skontrolujte svoje okná a ak je to potrebné, znovu opravte tesnenie.

Ak plánujete modernizáciu energetickej účinnosti vášho domu, zvážte  nahradenie jednouchého skla izolačným dvojsklom. Dvojsklové okná vytvárajú prirodzenú vrstvu izolácie, vďaka ktorej je spálňa v zime teplejšia a v lete chladnejšia.  Nakoniec použite záclony na kontrolu teploty v spálni po celý rok. Keď počas dňa zasiahne okná intenzívne letné slnko, zatvorte rolety alebo záclony, aby ste predišli horúčave. Počas zimy ich udržiavajte otvorené (odostreté) počas slnečných dní, ale v noci zatvorené, aby ste vo vnútri udržali teplo.

3. Vyčistite potrubia

Čistenie vzduchotechnického potrubia vášho domu ročne odstraňuje nielen nahromadený prach a alergény, ale tiež zlepšuje prúdenie vzduchu a znižuje tlak vo vašich vykurovacích a klimatizačných systémoch. A nezabudnite vymeniť filter vo vašej peci každých niekoľko mesiacov – špinavé filtre sú bežným energetickým odpadom.

4. Vymeňte žiarovky

Vo svojich nočných lampách a iných svietidlách v spálni používajte LED žiarovky. LED diódy spotrebujú až o 75 % menej energie ako staromódne žiarovky. Kompaktné žiarovky sú ďalšou energeticky výhodnou možnosťou. Aj keď na tieto žiarovky utratíte spočiatku viac, časom ušetríte pri znížených nákladoch na energiu. Ak chcete získať ďalšie úspory, nezabudnite pri odchode z miestnosti vypnúť svetlá.

LED žiarovka v lampe

5. Odpojte všetky nepotrebné nabíjačky

Je to možno malá úspora, ale veľa malých úspor má veľký dopad. Namiesto toho, aby ste nechali nabíjačku telefónu, prenosného počítača alebo tabletu pripojenú, aj keď zariadenie skutočne nenabíjate, vytiahnite zástrčku zo zásuvky. Nabíjačky čerpajú energiu vždy, keď sú zapojené, aj keď sa nič nenabíja.

6. Zvážte stropný ventilátor

Nielenže stropné ventilátory pútajú pozornosť hneď pri vstupe do spálne, ale tiež znižujú teplotu vzduchu v priemere o štyri až šesť stupňov. Okrem toho spotrebujú oveľa menej elektriny ako celý váš systém na striedavý prúd. Väčšina stropných ventilátorov má v zime prepínač na reverznú rotáciu, keď ventilátor krúži v smere hodinových ručičiek, ťahá teplejší vzduch zo stropu, čím udržuje teplotu vo vašej spálni pohodlnú bez potreby zapínania kúrenia.

7. Zasaďte pred domom stromy

Hoci to nie je práve rýchle riešenie, ale výsadba opadavého stromu pred oknom vašej izby nielen prispieva k pokojnému výhľadu, ale tiež blokuje horúce letné slnečné lúče a tiež prepúšťa zimné svetlo. Výsledkom je pohodlná vnútorná teplota bez spustenia klimatizácie alebo ohrievača.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.