Materiály v matracoch – rozdiel medzi pružinami a taštičkami

V dnešnej dobe sú matrace vyrobené z rôznych typov polyuretánových pien, pružín, latexu a iných materiálov. Na našom trhu je naozaj veľa rôznych typov matracov, v ktorých sa bežný zákazník veľmi ťažko orientuje, preto by sme vám radi uľahčili tento výber a zdôraznili, čo je pri výbere matraca dôležité.

Na výrobu kvalitného a pohodlného matraca je potrebné použiť materiály najvyššej kvality ako pre nosnú časť – strednú časť matraca, tak aj pre ležiacu, zmäkčujúcu vrstvu. Matrac vyrobený z kvalitných materiálov je veľmi pohodlný, priedušný a nemení svoje vlastnosti počas celej svojej životnosti. Na druhej strane, matrac vyrobený z nekvalitných – lacných materiálov rýchlo zmení svoju tuhosť a pružnosť a spravidla nemá dostatočnú priedušnosť. To znamená, že taký matrac bude mať čoskoro iné vlastnosti, ako keď ste ho mali doma prvé dni.

Odporúčame vám preto, aby ste informácie o použitých materiáloch pri výbere matraca nepodceňovali a spýtali sa predajcu, z čoho je matrac vyrobený (hmotnosť peny, skutočný počet pružín, zloženie poťahu a podobne). Všetko je možné podložiť konkrétnymi hodnotami, ktoré môžete porovnať s iným produktom. Keď budete môcť porovnávať materiály, zistíte, aké veľké sú rozdiely medzi rôznymi druhmi. V nasledujúcom článku sa zameriame práve na pružiny a taštičky v matracoch.

Pružinové a taštičkové matrace

Mnoho ľudí nevie rozoznať, v čom sa vlastne tieto matrace líšia. Pravdou však je, že je to trochu mätúce. Ide totiž o to, že taštičkový matrac je vlastne pružinový matrac, naopak to však už neplatí a teda, nie každý pružinový matrac je aj taštičkový. Aký je teda medzi nimi rozdiel?

Pružinové matrace

Pri pružinových matracoch sa môžete stretnúť aj s označením bonellové. Sú vyrobené z tenkých oceľových drôtov, ktoré sú medzi sebou navzájom pospájané do jedného celku. To zabezpečuje rovnakú tvrdosť matraca počas dlhej doby. Keď si naň ľahnete, tlak sa rozloží medzi viacero pružín.

Pružinové matrace sú vhodné hlavne pre tých, ktorí uprednostňujú stredne tvrdé až veľmi tvrdé matrace. Na pružinovom systéme sú okrem ochrannej siete proti pretlačeniu pružín uložené aj vrstvy peny. Mäkšie pružinové matrace obsahujú na povrchu mäkšie peny a tvrdé obsahujú skôr tvrdé peny s vysokou hustotou. Na spevnenie sa v týchto matracoch využíva vrstva kokosového vlákna.

Taštičkové matrace

Keď porovnáte pružinové a taštičkové matrace, tak tie taštičkové nemajú pružiny navzájom pospájané ako je to u pružinových matracov. Tu sú pružiny uložené samostatne v malých textilných taštičkách. Preto sa vlastne aj nazývajú „taštičkové“. Pospájané sú medzi sebou iba taštičky, nie pružiny. A toto je ten najväčší rozdiel medzi pružinovými matracmi (bonnell) a taštičkovými matracmi. Každá pružinka môže samostatne reagovať, pri stlačení jednej pružiny zostanú ostatné v nezmenenom stave. Sú to pohodlnejšie a luxusnejšie matrace ako klasické pružinové.

Matrac Modern s poťahom Tencel s výťažkami Aloe vera

Priedušnosť taštičkových a pružinových matracov

Ako isto viete, každý matrac absorbuje počas nášho spánku aj náš pot. Taštičkové aj bonellové matrace sú veľmi vzdušné a rozdiel v tomto porovnaní nie je žiadny. Obidva druhy matracov dokážu rýchlo vlhkosť odviesť preč, preto ich môžete uložiť pokojne aj na plnú dosku a nemusíte sa báť odvetrania zvyškovej vlhkosti. Pružinové bonellové aj taštičkové matrace tzv. „dýchajú“ pri každom pohybe a vďaka tomu sú určené aj do priestorov s vyšším rizikom vlhkosti.

Taštičkové a pružinové matrace Vegas

Ortopedické taštičkové matrace značky Vegas ponúkajú kvalitné materiály a vyhotovenia, vďaka ktorým sú oceňované nie len zákazníkmi, ale aj odborníkmi z odboru na výstavách nábytku. Jadro každého taštičkového matraca tvorí blok pružín uložených v textilných taštičkách. Podľa konkrétneho počtu aj uloženia pružín vznikajú jadrá rôznych vlastností a tým majú aj samotné matrace ako rozdielne vlastnosti, tak aj cenu. Jedno však majú vždy spoločné – dôraz na kvalitu a čo najlepší ortopedický efekt.

Taštičkové jadro je následne kombinované s ďalšími vrstvami ako sú latexové dosky, pamäťová pena, či kokosové dosky tak, aby vznikli matrace rôznych parametrov (tvrdosť, nosnosť, …). Z ponuky výrobcu Vegas vyberáme nasledovné matrace:

Ortopedický taštičkový matrac – model F1 je najtvrdší model celej kolekcie. Kokosové dosky umiestnené na oboch stranách matraca majú komfortnú úroveň tvrdosti. Jednoduchá a odolná konštrukcia zaručuje zákazníkovi zdravý spánok. Skombinované taštičkové jadro Medizone R1000 a materiály na vytvrdenie (kokosová doska a OrtoHemp) plne impregnované prírodným latexom. Jadro z taštičkových pružín veľmi dobre podopiera telo počas spánku a hrubé kokosové dosky zabezpečujú vysokú tvrdosť matraca.

Ďalším typom taštičkového matraca od spoločnosti Vegas je Ortopedický taštičkový matrac – modern M3. Tento matrac je vhodný pre tých, ktorí kladú vysoké nároky na kvalitu a spoľahlivosť lôžka. Je schopný odolať maximálnemu zaťaženiu a poskytuje relaxačný mikromasážny efekt. Jedinečné usporiadanie taštičkových pružín v tvare včelích plástov dáva matracu vynikajúce ortopedické vlastnosti, vysokú nosnosť až 160 kg na osobu a dlhú životnosť. Špeciálne upravená latexová doska Climalatex ešte lepšie odvádza vlhkosť a vďaka jedinečnej profilácii znižuje tlak na pokožku a cievy.

Skutočne kvalitný, až špičkový model z tejto kategórie matracov je Ortopedický taštičkový matrac Exclusive – model X7. Špičkový model matraca s maximálnym počtom nezávislých pružín na jednotku plochy a neprekonateľným ortopedickým efektom. Základom vrchnej pohodlnej vrstvy matraca je klasický latex spolu s vrstvou Latex SoftGelu s termoregulačným efektom. Chladivé gélové mikrogranuly regulujú povrchovú teplotu matraca pre najlepší spánok.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.