Pohodlie a luxus v jednom: Doprajte si v spálni kontinentálnu posteľ

Ďalšia dávka inšpiratívneho štýlu bývania, konkrétne vo vašej spálni, pokračuje. Dnes si predstavíme kontinentálny štýl bývania a ukážeme si, čím je typický a prečo by ste naň mali kývnuť aj vy.

Tí z vás, ktorí už čítali naše predošlé články na blogu, vedia, že naše spánkové návyky sa neoplatí podceňovať. Či už sa bavíme o výbere správneho matraca, výbere správneho roštu, alebo o pohodlí, ktoré by mali tieto technické špecifiká dopĺňať.

Dnes si môžete prečítať o dizajne, ktorý vašej spálni dožičí pocit spánku, ako by ste boli členmi kráľovskej rodiny.

Kontinentálna posteľ znamená…

Možno ste o nej už počuli. A ak ste veľkí cestovatelia, ktorí sa radi ubytujú v lepších hoteloch, určite ste ju už vyskúšali. Je to presne ten typ postele, ktorá sa pýši svojou výškou a mohutnejšími matracmi.

Kým za Atlantikom sú kontinentálne postele bežnou výbavou domácnosti, na starom kontinente sa objavujú skôr len v nadštandardných hoteloch, alebo ich obľubujú v škandinávskych krajinách. V každej spálni plnia dominantnú funkciu a navodia nutkanie ihneď do nich skočiť. 

foto: unsplash.com

Luxus, pohodlie aj odpočinok

Kontinentálne postele pôsobia veľmi luxusne, ešte k tomu sú aj veľmi pohodlné. Výška postele a matraca ich totiž predurčuje k tomu, aby ste sa vyhli bolestiam chrbtice. Je to práve vďaka tomu, že vstávanie a ukladanie sa do postele váš chrbát nezaťaží tak, ako pri nižších posteliach. A aká je teda optimálna výška v centimetroch? Približne 70-75 cm 🙂

Tento typ postelí býva zväčša aj dosť široký. Mnoho odborníkov pre kvalitný spánok odporúča minimálnu šírku jedného matraca 90 cm, v prípade dvojlôžka na manželskej posteli 160 cm. Všetko samozrejme závisí aj od priestorovej kapacity, ktorú máte vo vašej spálni. Pri posteliach v kontinentálnom štýle si môžete dopriať samozrejme viac, ale dôraz sa kladie na vyššie spomínanú výšku postele a matraca.

foto: pinterest.com

Unikátna konštrukcia boxspring

Tajomstvo kontinentálnych postelí spočíva vo veľkej výške, to sme si už povedali. Ale nesmieme zabudnúť ani na ďalšiu charakteristiku a tou sú pružiny a dva matrace. To, čo takéto postele naozaj odlišuje od ostatných, je tzv. boxspring. Kým ale klasická posteľ sa skladá z postele, roštu a matracu zvlášť, konštrukcia boxspringu je trošku komplikovanejšia.

Začnime ale pekne od podlahy. Spodná konštrukcia je masívna, zabezpečuje tvrdosť a stabilitu. Môže byť položená na nožičkách alebo priamo na zemi. Závisí od toho, či preferujete cirkuláciu vzduchu odspodu.

foto: canva.com

Na nej je položený zväčša matrac, ktorého jadro býva zložené z bonellových pružín. Ich úlohou je dodávať posteli pružnosť a zabezpečiť  rovnomerné rozdeľovanie tlaku na vrchný matrac.

Existuje aj alternatíva, matrac s bonellovými pružinami je súčasťou spodnej masívnej konštrukcie. V takom prípade pôsobí posteľ uhladenejšie a jednotnejšie.

Ako tretia vrstva boxspringovej postele sa ukladá taštičkový matrac alebo penový matrac s pamäťovou penou. Ten poskytne vášmu telu dokonalú oporu. Tým, že je položený na matraci s bonellovými pružinami, sa predlžuje aj jeho živnosť.

A na záver topper. Je to krycí matrac, zväčša tenšieho charakteru, ktorý chráni spodné matrace a minimalizuje nerovnosti povrchu. Má poťah, ktorý môžete pravidelne prať. Topper však nie je „povinný“ a dozaista sa zaobídete aj bez neho.

Vďaka celej tejto stavbe si vaše telo vychutná komfort, aký v našich zemepisných šírkach pozná len málokto. Navyše znesú aj vyššiu váhu.

Kontinentálnu posteľ nájdete aj u nás, teraz navyše s výpredajovou cenou.

posteľ Springbox Naomi

Tip pre vás: Pokiaľ vás chytil za srdce vzhľad a výška kontinentálnej postele, ale nechcete boxspringový systém, siahnite po vyššej posteli s roštom a matracom minimálne s 20 cm výškou. Ideálnym riešením pre vás by mohli byť aj čalúnené postele z rady Premium, v ktorých sa budete cítiť kráľovsky. Predstavte si aké pohodlné by mohli byť noci napríklad na našej posteli Premium Palladium 😉

Čalúnená posteľ z rady Premium Palladium

Pýtate sa, či majú kontinentálne postele aj svoje nevýhody?  Určite treba spomenúť ťažšiu manipuláciu s matracmi. Keďže sú vyššie, pri manipulácii s nimi sa môžete poriadne zapotiť. Okrem toho, pri kúpe takýchto postelí siahnete do peňaženky trošku hlbšie. Avšak hneď, ako začnete na takejto posteli spávať, svoju investíciu neoľutujete.  Ani zo zdravotného hľadiska.

Zhrnutie:

  • pohodlnejšie vstávanie aj ukladanie sa do postele
  • dlhšia životnosť
  • boxspring – niekoľko vrstiev v zložení pevný základ, bonelly, penový alebo taštičkový matrac a topper
  • topper plní funkciu ochrany spodného matracu a eliminuje nerovnosti
  • luxusnejší vzhľad
  • horšia manipulácia

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.