Ako rozoznať kvalitný matrac?

Trh s matracmi je plný rôznych produktov od veľkého množstva výrobcov. Líšia sa však nie len rozmermi, tvrdosťou, či cenami, ale vo veľkej miere aj kvalitou. Viete ako rozoznať, či máte dočinenia s naozaj kvalitným matracom?

  1. Kvalitný matrac je vyrobený z kvalitných a hustých materiálov, preto jeho hmotnosť je vyššia ako u bežných, či menej kvalitných matracov.
  2. Kvalitné matrace sa ponúkajú s dlhšou zárukou.
  3. Poťah na kvalitnom matraci je pevný, hustý a veľmi odolný voči oderu a pretrhnutiu (nebojte sa matrac chytiť za poťah a zdvihnúť ho). Samozrejme je možné poťah odzipsovať a vyprať.
  4. Certifikáty u kvalitného matraca pochádzajú od renomovaných a nezávislých inštitúcií, nie od neznámych firiem, či priamo od výrobcu.
  5. Mnoho aj domáco sa tváriacich výrobcov nakupuje komponenty a suroviny od neoverených a často podozrivých dodávateľov z najlacnejších kútov sveta. Žiadajte preto aktuálne (najlepšie z tohto roku) doklady a certifikáty o pôvode materiálov. Po škándáloch okolo potravín či alkoholu v poslednej dobe je to mimoriadne dôležitý aspekt hlavne z pohľadu nášho zdravia.
  6. Spoločnosť, ktorá matrace vyrába má dlhoročnú tradíciu a prax a taktiež sa môže preukázať rôznymi oceneniami kvality.
  7. Je matrac použiteľný len z jednej, alebo z oboch strán? Ak len z jednej strany, potom to znamená omnoho nižšiu životnosť a nižšiu kvalitu výrobku. Pružinové matrace by mali byť jednoznačne použiteľné z oboch strán.
  8. V prípade pružinových a taštičkových matracov je ich kvalita určená najmä vrstvou ktorá oddeľuje jadro od ostatných vrstiev. Pružina nesmie byť v priamom dotyku s mäkkou náplňou matraca. Preto matrace bez tejto deliacej vrstvy sú nevhodné na spanie. Najčastejšie sa používa pevná nábytková sieťka alebo termovlákno. V niektorých lacnejších matracoch je možné nájsť aj netkanú textíliu (filc).

Ako rozpoznať kvalitného predajcu

  1. Kvalitný a úprimný predajca má v ponuke rôzne druhy matracov (penové, latexové, taštičkové,..), z ktorých si môžete slobodne vybrať pre vás ten pravý.
  2. Vo výbere vás nenúti do konkrétneho produktu, z ktorého má najvyššiu províziu.
  3. Zodpovie akékoľvek otázky, ukáže vám certifikáty kvality a nebojí sa zverejniť zloženie svojich ponúkaných produktov.
  4. Pri výbere a porovnávaní vám vysvetlí nielen výhody daného materiálu, ale aj jeho nevýhody.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.