Ako sa zbaviť roztočov v posteli

Roztoče patria medzi najrozšírenejšie a najrozmanitejšie tvory na planéte. Sú veľmi malé a preto si ich človek väčšinou ani nevšimne. Samé sa však pripevnia k predmetom, ako sú posteľná bielizeň, krabice, oblečenie, závesy či nábytok. Okrem vášho domova obývajú roztoče aj rôzne iné priestory, ako sú kancelárie, obchody, hotely alebo telocvične.

Väčšina roztočov je pre človeka neškodná. Niektoré však môžu spôsobiť alergické reakcie alebo vyrážky. Môžu sťažiť život astmatikom či malým deťom. Preto je najlepšie sa ich zbaviť. Navždy sa to zrejme ani nedá, avšak urobte všetko pre to, aby ste ich výskyt čo najviac eliminovali. Poradíme vám, ako na to.

 

Prečo sa roztočom v našej posteli tak páči?

Veľké množstvo roztočov sa nachádza aj v plyšových hračkách a ďalších predmetoch, najmä ak sa nachádzajú na posteli. Z nej sa roztočové alergény a čiastočne aj roztoče dostávajú do prachu v spálni, odkiaľ sa môžu šíriť aj do ostatných miestností. Priemerne 80 % prachových alergénov v domácnosti pochádza z postelí. A prečo sa im tam tak nesmierne darí?

  • V posteli majú roztoče dostatočné množstvo potravy, ktoré im tam pravidelne nechávame vo forme šupiniek našej kože
  • Lôžko roztočom každú noc vyhrievame vlastným telom
  • Potením a dýchaním nášho tela dochádza v posteli k zvyšovaniu vlhkosti
  • Roztočom prospieva aj minimálna prítomnosť slnečného svetla
  • Zvnútra matracov, prikrývok či vankúšov je naozaj problematické odstrániť roztoče a problémom môže byť aj aplikácia chemických prípravkov na hubenie roztočov, rovnako ako pravidelné ničenie týchto škodcov praním pri vysokej teplote alebo vymrazovanie
  • Špecifická mikroklíma našich postelí, ktorá sa podstatne líši od okolia, ponúka roztočom ideálne podmienky pre všetky fázy ich vývoja a množenia

Roztoče v posteli

5 spôsobov, ako sa zbaviť roztočov

Udržujte doma poriadok

Roztoče nájdete takmer všade. A hlavne tam, kde je neporiadok. A úplne najviac sa im páči práve vo vašej posteli. Je to z toho dôvodu, že tam majú ideálne podmienky na rozmnožovanie. Majú radi teplo, tmu a vlhkosť okolo 60 – 80 %. Okrem toho majú roztoče v posteli dostatok potravy. Pri dýchaní a potení vzniká zvýšená vlhkosť na posteli, a tak vytvárate ideálne prostredie pre roztoče. Tie sa živia odumretými šupinkami kože. Čím dlhšie trávite čas v posteli, tým im poskytujete viac potravy. Preto je veľmi dôležité udržiavať doma poriadok.

Častejšie meňte prestieradlo a posteľné obliečky

Roztoče si s najväčšou pravdepodobnosťou nájdu útočisko aj vo vašej posteľnej bielizni. Faktom však je, že ich nájdete vo väčšine tkanín. Najideálnejšie je pravidelne čistiť  (umývať, prať) prestieradlá, posteľné obliečky, ale aj závesy, prikrývky, deky, atď. Najlepšie každé 1 – 2 týždne vo veľmi horúcej vode. Slnečný svit ich hubí rovnako, ako už spomínaná vysoká či nízka teplota a sucho. Spoľahlivo ich zabíja mráz i teploty nad 55 °C.

Použite bariérové obliečky

Ak ste vy alebo niekto z vašich blízkych alergik, jediný spôsob obmedzenia množstva roztočov a ich alergénov je použitie tzv. bariérových obliečok, ktoré sú nepriepustné pre roztoče a roztočové alergény. Tieto obliečky účinne znižujú množstvo alergénov vdychovaných z lôžka a zabraňujú hromadeniu roztočových alergénov vo vašej domácnosti. Obliečky nepriepustné pre alergény preto predstavujú základné nevyhnutné opatrenie pre osoby trpiace či ohrozené alergiou na roztoče, astmou či atopickým ekzémom.

Dôležité je časté vetranie

Najdôležitejšou prevenciou pred roztočmi je pravidelné vetranie miestnosti. Preto každé ráno poriadne a intenzívne svoj dom vyvetrajte, roztočom totiž prekáža čerstvý vzduch a sucho. Taktiež sa nepotešia ani riadnemu prievanu. Určite zvyknete po prebudení svoju posteľ ustlať a upratať. Toto však nerobte, pretože tým len vytvárate priaznivé prostredie pre roztoče v posteli. Zakrývate vlhkosť, ktorá sa počas noci v posteli usadila. Spálňu preto dôkladne vyvetrajte a nechajte, nech sa periny riadne prevetrajú. Celý deň bude prúdiť do postele čerstvý a suchý vzduch, čo roztočom nerobí dobre. Vhodné je aj pravidelné vetranie a otáčanie matracov, pretože práve v nich sa kumuluje vlhkosť i pot.

Pravidelne utierajte prach

Pravidelne každý týždeň utierajte doma prach. Nevynechajte pohovky, rolety ani koberce. Vysávajte tak často, ako je to možné, pretože vysávačom môžete roztoče rýchlo odstrániť. Obzvlášť prachové roztoče sa môžu hrabať do tkanín, ako sú koberce, do nábytku alebo dokonca do odevov. Vysávanie a pranie tkanín by sa malo postarať o tento problém, ale ak sa chcete úplne zbaviť roztočov, musíte to robiť pravidelne. Roztoče jednoducho milujú prach. Uistite sa preto, že váš dom je bez prachu. Utrite všetky imobilné predmety, ako sú vázy, zbierky CD, telefóny, rámy obrazov, police, v skutočnosti čokoľvek, čo môže zhromažďovať prach.

 

Tip: Používajte navlhčenú látku alebo handru, aby ste prach (a teda roztoče) jednoducho nezdvihli do vzduchu. Je to istý spôsob, ako sa zbaviť roztočov.

 

Ako zabrániť budúcemu zamoreniu roztočmi

Ak zistíte, že máte pretrvávajúci problém s roztočmi a spôsoby eliminácie roztočov, ktoré ste doteraz používali, nefungujú, môže nastať čas urobiť nejaké zmeny vo vašom dome. Aby však bolo vaše obydlie skutočne neobývateľné pre roztoče, možno budete musieť urobiť nejaké štrukturálne zmeny. Stále to môže byť však jediný spôsob, ako sa trvalo zbaviť roztočov.

Pri opakovanom probléme s roztočmi zvážte výmenu kobercov za podlahy z dreva alebo dlaždíc. Ak trpíte alergiami na roztoče, mali by ste zvážiť odstránenie čo najväčšieho množstva látky v domácnosti . Zložte dlhé závesy a záclony, odstráňte koberčeky a textilné závesy. V prípade, že by ste sa doma nevedeli vzdať koberca, vyberajte koberec s čo najkratším vlasom.

Trik proti roztočom v posteli

Do fľaše nasypte sódu bikarbónu a pridajte pár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja. Pretrepte, aby sa tieto dve prísady spojili a posypte pomocou sitka vašu posteľ alebo iný povrch. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín a následne dôkladne povysávajte.

 

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.