Ortopedické matrace – čím sa líšia od bežných?

Vyberáme si matrac a z každej strany sa na nás valia informácie o zdravotných, liečivých, prírodných a iných zázračných matracoch a materiáloch, ktoré nám 100%-ne garantujú pohodlný spánok. Čo však je pravda a čo je len marketing?

Orientovať sa v tom nie je jednoduché. Preto sa teraz pozrieme na to, aké hlavné funkcie má matrac obsahovať a čo to znamená pre naše zdravie.

Hlavným a najdôležitejším prínosom matraca je držanie tela v správnej polohe počas spánku. Druhou veľmi dôležitou funkciou je odvádzanie prebytočnej vlhkosti preč od tela. Z latinčiny slovo „orto“ znamená „správny, správne“. Ortopedická funkcia je teda tá prvá, čiže správne držanie tela. Čím sa líšia takéto ortopedické matrace od bežných?

Ortopedické matrace sa veľmi dobre prispôsobujú a držia telo v správnej polohe. V tomto prípade zohráva veľkú úlohu jadro matraca (taštičky, studená pena, latex), ktoré je hlavným nositeľom ortopedických vlastností.

Ďalším faktorom ovplyvňujúcim ortopedické vlastnosti matraca je tvrdosť, ktorá závisí od ďalších vrstiev ukladaných na jadro matraca.

Ak je matrac príliš tvrdý, nedostatočne sa ohýba pod tlakom a tak kriví chrbticu. Ak je naopak matrac príliš mäkký, telo doňho príliš zapadne a opäť dochádza k pokriveniu chrbtice.

Bežné penové matrace túto vlastnosť nemajú, pretože homogénny materiál nedokáže reagovať na rôzny stupeň záťaže a tým sa prehýba tam, kde by nemal. Podobné platí pri klasických pružinových matracoch. Samotní odborníci nevedia nájsť spoločný názor, či takýto matrac má alebo nemá ortopedický efekt. Keďže pružiny sú medzi sebou pospájané a nedokážu fungovať nezávisle, z nášho pohľadu sa nedá hovoriť o ortopedických vlastnostiach.

Na takýchto matracoch je chrbtica v nesprávnej polohe a spánok nie je zdravý tak, ako je tomu u ortopedických matracov.

Aby sme vôbec mohli hovoriť o ortopedickom matraci, nesmieme zabúdať aj na jeho celkovú výšku. Veď ako sa môže 10 cm nízky matrac nejako prispôsobiť nerovnostiam nášho tela? Výška ortopedického matraca by mala byť minimálne 12 cm, optimálne 16-20 cm. Pri ľuďoch s vyššou hmotnosťou môže byť minimálna výška aj vyššia, pretože v tomto prípade dochádza k väčšiemu ohybu lôžka.

Keďže pri ortopedických matracoch hovoríme o „správnom“ lôžku a správnom spánku, mali by sme zmieniť aj druhú hlavnú funkciu matracov a tou je správna ventilácia a odvod vlhkosti. Aby sa telo počas spánku nepodchladzovalo a aby v matraci nevznikali plesne musí byť pot a prebytočná vlhkosť odstránená do okolia. Túto funkciu najlepšie zvládajú matrace s pružinovým alebo taštičkovým jadrom. Pri penových matracoch dochádza pri ľahnutí k upchatiu pórov a vlhkosť tak celú noc ostáva v matraci.

Ortopedický matrac si navyše musí svoju funkciu zachovať po celú dobu užívania, nie len pár rokov po zakúpení.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.