Aké materiály ukrývajú naše matrace?

Keď si očkom prezriete ponuku našich matracov, určite vám neunikne, že obsahuje niekoľko druhov materiálov. Niektoré sú všeobecne známe, iné menej. Vždy sa však snažíme využívať tie najmodernejšie, vyrobené zo špičkových surovín zhotovených overenými výrobcami.
Aby to neostalo len pri rečiach, v tomto článku prinášame prehľad materiálov, ktoré naše matrace ukrývajú.

Taký malý zázrak menom latexová pena

Latexová pena patrí v súčasnosti medzi najvyhľadávanejšie materiály. Niet sa čomu diviť. Táto obľúbenkyňa má množstvo žiadaných vlastností.
Medzi tie najlepšie patrí jej elastickosť a dlhá životnosť. Elastickosť či pružnosť vedie k tomu, že sa dokáže výborne prispôsobiť ľudskému telu. Latexová pena kopíruje jeho nerovnosti, čo v konečnom dôsledku vedie k lepšej polohe chrbtice a…

…je zárukou čistého spánku.

Latexová pena je totiž nositeľom výborných hygienických vlastností. Častým problémom najmä penových matracov je premnoženie rôznych mikróbov. Baktérie, roztoče a plesne dokážu spôsobiť problémy nielen alergikom, ale aj zdravým ľuďom.

Práve latexová pena má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Tie zdedila po surovine, z ktorej je vyrábaná. Prírodný latex v telách rastlín slúži ako obrana voči vonkajším škodcom. Hygiene praje tiež otvorená bunková štruktúra, ktorá zabezpečuje vysokú vzdušnosť. Prečo je to dôležité?

Vysoká vzdušnosť sa rovná nízka vlhkosť. A tá je nepriateľom mikróbov.

A čo výroba?

Latex na výrobu latexovej peny sa získava z kaučukovníka, ktorý sa pestuje v tropických oblastiach Zeme. Veľké plantáže sa nachádzajú najmä v Juhovýchodnej Ázii. Surovina sa odtiaľ dováža do Európy, kde je po pridaní syntetického kaučuku premenená na penu.

Dlho žijúca kokosová doska

Kokosové dosky sa používajú na spevnenie jednej alebo oboch strán matraca. Vyrábajú sa z kokosového vlákna, ktoré sa získava zo šupiek kokosového orecha. Veľkou výhodou kokosovej dosky oproti iným materiálom je jej vzdušnosť a prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Kokosové vlákno je za bežných okolností veľmi krehké a kokosová doska by v matraci toho veľa nevydržala. Preto sa dosky impregnujú latexovým mliekom.

V našich matracoch nájdete iba kokosové dosky, ktoré sú impregnované v celom svojom objeme, čo im zaručuje dlhú životnosť.

A čo peny?

Peny sú asi najbežnejším materiálom používaným pri výrobe matracov. Sú lacné a plnia svoj účel. V kvalite však niektoré typy majú svoje rezervy.
Ak hovoríme o penách, tak nemáme na mysli latexové peny. To je osobitá kategória. Peny sú materiály, v ktorých je ako základ použitý polyuretán.

Najbežnejšia je práve polyuretánová pena. Využívajú sa aj jej rôzne vylepšenia. Najlepším vylepšením polyuretánovej peny je tzv. pamäťová pena. Túto penu vyvinuli už v 60-tych rokoch v laboratóriách americkej vesmírnej agentúry NASA. Armáda však tento materiál verejnosti sprístupnila až o 20 rokov neskôr. Ďalších 10 rokov trvalo, pokiaľ sa pamäťová pena začala používať pri výrobe matracov. Problémom bola vysoká cena. Pamäťová pena je stále relatívne drahý materiál a v našich matracoch ju nájdete iba ako kontaktnú vrstvu – pri takomto použití je matrac veľmi príjemný na dotyk.

Kvalitu pien ovplyvňuje viacero faktorov. My používame iba peny od špičkových európskych výrobcov. Pri každej pene udávame jej hustotu, čo je podľa nás mimoriadne dôležitý parameter. Hustota polyuretánovej peny ovplyvňuje napríklad aj jej životnosť. A na tej dosť zaleží, no nie?

Pružinové jadrá, ktoré nevŕzgajú

Základom každého pružinového matraca je jeho pružinové jadro. V minulosti boli pružiny známe tým, že po čase vŕzgali. To sa vám pri našich matracoch nestane. Používame kvalitné pružinové jadrá od nemeckého producenta Agro.

Vybrať si môžete medzi dvomi možnosťami: taštičkové a bonnellové (klasické) pružinové jadro.

Taštičkové matrace sú lepšom voľbou, pretože majú výborné ortopedické vlastnosti. Taštičkový matrac sa dokonale prispôsobí vášmu telu a prispeje tak k lepšiemu a kvalitnejšiemu spánku.
V ponuke máme viacero typov taštičkových jadier. Tie sa okrem iného líšia aj hustotou pružín. Čím vyššia hustota pružín, tým lepšie vie matrac kopírovať nerovnosti tela. Základné matrace majú hustotou 250 pružín/m². Tie najlepšie takmer 1200 pružín/m².

Dôkazom kvality pružinových jadier Agro je záruka, ktorú na ne dostanete. Agro vám až po dobu 20 rokov garantuje, že pružiny budú v poriadku. To je v skutočnosti omnoho viac, ako potrebujete. Aj tie najlepšie matrace je potrebné z hygienických dôvodov meniť každých 8 až 10 rokov.

Nezabudnite na poťahy

Poťah je dôležitým článkom medzi matracom a okolím. Mal by chrániť matrac pred vonkajším vplyvom. V našich matracoch preto používame kvalitné poťahy od viacerých výrobcov. Napríklad poťah Jacquard, ktorý vyrába belgická spoločnosť Monks. Ďalším dodávateľom poťahov je svetoznáma firma Bodet & Horst, ktorá má jednu z výrobných hál aj na Slovensku. Od tejto firmy u nás nájdete poťah Stressfree.

Pri každom poťahu sme pre vás pripravili podrobné materiálové zloženie, aby ste vedeli, že nekupujete žiadnu mačku vo vreci.

Nakoniec, ale predsa!

Pri výrobe matracov si nevystačíme iba s penami, kokosom, poťahmi a pružinami. Na to, aby sme tieto materiály vedeli dať dokopy, používame aj lepidlá. Opäť iba prvotriednu kvalitu. Lepidlá máme od holandskej spoločnosti SABA. Až 80 percent našich matracov sa lepí termolepidlom.

Veríme, že ste sa o našich materiáloch dozvedeli všetko podstatné a ak si s výberom „toho správneho“ neviete dať rady, pokojne sa obráťte na nás.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.