Aký rošt, taký matrac. Poradca pri výbere správneho matraca na pevný rošt

Aký otec, taký syn. Aká matka, taká Katka. Aký rošt, taký matrac.

Aj v tomto prípade platí, že jeden druhého nezaprú a jeden bez druhého sa nezaobídu. Matrac a rošt jednoducho patria k sebe. Nehovoríme však o náhodných kombináciám týchto dvoch neoddeliteľných súčastí nášho kvalitného spánku. Existuje niekoľko pravidiel, ktoré by ste pri výbere matraca a roštu mali poznať. Nie každý typ matraca je vhodný na akýkoľvek rošt a správne kombinácie sa vytvárajú práve na základe vlastností oboch strán.

V dnešnom článku sa zameriame najmä na klasický pevný rošt do postele, ukážeme si, aký typ matraca sa naň hodí a prečo. Predtým však menšie odporúčanie.

Matrac a rošt kupujte spolu

Ak máte možnosť, skúste matrac kupovať spolu s roštom. Toto je najjednoduchší spôsob, ako sa vyhnúť zbytočným problémom. Ak nakupujete u odborného predajcu, s výberom vám určite poradí. Vo všeobecnosti platí, že ideálnym a najuniverzálnejším riešením je lamelový rošt. Ak však už máte rošt pevný, v tom prípade vám výber matraca uľahčia nasledujúce riadky.

Len taštičkový matrac zvládne pevný rošt

Doskový, čiže pevný rošt, je väčšinou zo smrekového dreva a často sa nachádza v nových posteliach ako ich neoddeliteľná súčasť. Aj keď nie je najideálnejšou možnosťou, ak už ho vlastníte, odporúčame naň umiestniť kvalitný taštičkový alebo pružinový matrac, ktorý je odolný a vydrží viac ako napr. penový.

Pri kúpe však nezabudnite prezrieť vzdialenosť jednotlivých latiek roštu. Rozostupy medzi doskami / lamelami nesmú byť väčšie ako priemer pružín v matraci. Väčšinou je to okolo 4 cm, no pri matracoch s väčším počtom taštičiek (500/m2), je tento rozostup menší. Prečo to píšeme? Príliš veľká vzdialenosť medzi doskami môže spôsobiť deformáciu matraca.

postel-rost-matrace-vegas

Prečo práve taštičkový?

Každé jadro taštičkového matraca je stavané na to, aby zvládlo aj pevný podklad, teda pevný rošt. Tieto matrace majú dostatočné pruženie, preto ich môžeme položiť aj na tvrdú podlahu. Avšak, aj v týchto prípadoch je ideálnou voľbou dobrý lamelový rošt, ktorý zmierňuje namáhanie matraca a tým výrazne predlžuje jeho životnosť. Môžeme povedať, že pre akýkoľvek typ matraca je najvhodnejší lamelový rošt s predpätými (pružnými) lamelami.

Ak teda máte rošt pevný, odporúčame ho vymeniť za lamelový. Ak túto možnosť nemáte, iný ako taštičkový matrac naň neukladajte. Ten jediný dokáže vďaka svojej odolnosti zvládnuť pevný rošt bez výrazných poškodení či deformácie jeho kvalitných vlastností.

Prečo je lamelový rošt tým najlepším riešením?

Základom lamelového roštu sú pružné lamely, vďaka ktorým dokáže spodok matraca vetrať a ako sme už spomínali, tlmiť jeho mechanické namáhanie. Správny lamelový rošt umocňuje ortopedické vlastnosti každého matraca, predlžuje jeho životnosť a vďaka vzdušnosti zvyšuje jeho hygienickosť. Pri citlivejších penových či latexových matracoch je jedinou vhodnou možnosťou. Prečo?

vyber-rostu-matrace-vegas

Penové matrace nemajú dostatočné vlastné pruženie a pomoc zo strany roštu je tu kľúčová.  Lamelový rošt zvyšuje schopnosť penového matraca udržať našu chrbticu v rovnom, prirodzenom stave. Penové matrace jednoducho patria len na lamelový rošt s predpätými lamelami.

V prípade, že s výberom roštu či matraca potrebujete poradiť, sme tu pre vás osobne v našich spálňových štúdiách aj online na Facebooku či webstránke prostredníctvom nášho live chatu. Kontaktovať nás môžete aj prostredníctvom e-mailu. Radi na vaše otázky odpovieme.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.