Prečo je dôležitá tvrdosť matraca?

Tvrdosť je jeden z mála parametrov matraca (okrem ceny), ktorému ľudia prirodzene venujú pozornosť. Pramení to z osobných skúseností – každý človek vie, na akom lôžku sa cíti príjemne.

Ľudia vnímajú tvrdosť matracov relatívne – na niektorom sa cítia dobre, iný je príliš mäkký či pritvrdý.

Predajcovia matracov sa snažia túto situáciu prekonať a vytvárajú stupnice tvrdosti. Najčastejšie sa používa 5-stupňová stupnica tvrdosti. Hodnotou 1 sa označuje najmäkší matrac – označenie „mäkký“. Hodnota 2 má označenie „stredne mäkký“. Hodnota 3 „stredný“. Hodnota 4 má označenie „stredne tvrdý“. Najvyššej hodnote 5 prislúcha „tvrdý“.

Pri kúpe matraca máte na výber 5 stupňov tvrdosti. Ktorý z nich je pre vás najlepší? Pre jednoduchú orientáciu vám lepší predajcovia ponúknu prehľadnú tabuľku, v ktorej si na základe výšky a váhy nájdete odporúčanú tvrdosť.

Ak máte 50 až 60 kilogramov a výšku 170 až 175, tabuľka vám odporučí matrac s dvoma hviezdičkami (stredne mäkký). Pri rovnakej výške a hmotnosti nad 110 kilogramov nájdete v tabuľke 5 hviezdičiek – teda tvrdý matrac.

Už na základe týchto dvoch príkladov je jasné základné odporúčanie – ľudia s vyššou hmotnosťou by mali spávať na tvrdších matracoch. Je to logické, keďže väčšia hmotnosť  vytvára na matrac vyšší tlak.

S rastúcou výškou potreba tvrdosti matraca klesá. Vyšší človek má rovnomernejšie rozloženú hmotnosť, a tak mu bude stačiť aj mäkší matrac.

Tabuľku tvrdosti je potrebné vnímať ako odporučenie, prípadne ako základnú orientáciu pre kupujúcich. Najdôležitejší aspekt je vždy individuálna spokojnosť spiaceho. Ak vám tabuľka odporučí mäkší matrac, ale vy sa cítite dobre na tvrdšom, môžete si vybrať aj tvrdší matrac.

Tvrdosť matraca ovplyvňuje polohu chrbtice

Tvrdosť matraca má veľký vplyv na kvalitu spánku. Nejde však iba o subjektívny pocit z matraca. Tvrdosť matraca má priamy vplyv na polohu chrbtice počas spánku.

Kvalitný spánok definujeme ako spánok, počas ktorého dôjde k optimálnej regenerácii celého tela – najmä však chrbtice a mozgu. Chrbtica je v noci spokojná vtedy, ak je vo svojej prirodzenej polohe. Takto sa nemusí zaoberať ničím iným ako odpočinkom a regeneráciou.

Keď hovoríme o optimálne polohe chrbtice, tak máme na mysli niečo veľmi podobné stavu, ktorý chrbtica zaujme, keď správne stojíme. Pri troche zjednodušenia môžeme povedať, že chrbtica je v optimálnej polohe vtedy, keď je vzpriamená. V skutočnosti to tak ale úplne nie je, keďže chrbtica je dvojito esovito prehnutá. Za účelom vysvetlenia dôležitosti tvrdosti matraca si to celé môžeme bez následkov trochu zjednodušiť.

Ak máte vyššiu hmotnosť a ľahnete si na mäkký matrac, tak ťažké časti tela zapadnú hlboko do matraca, čoho následkom bude neprirodzené prehnutie chrbtice. Tá bude v noci trpieť – z krátkodobého hľadiska to nemusí predstavovať výraznejšie ťažkosti. Dlhodobý spánok na nevhodnom matraci však vedie k rôznym problémom.

To isté platí pri výbere príliš tvrdého matraca. Takýto matrac sa prispôsobí telu iba minimálne a výsledkom je opäť prehnutá chrbtica a menej kvalitný spánok.

O správnu polohu chrbtice sa starajú najmä ortopedické matrace. Napríklad taštičkové matrace využívajú systém nezávislých pružín. Stlačením jednej pružiny nedôjde k deformácii okolitých. Takýto matrac dokáže kopírovať nerovnosti tela a umožňuje tak chrbtici zaujať optimálnu polohu. Výborné ortopedické vlastnosti majú aj latexové matrace.

Zvolením nevhodnej tvrdosti môže vyjsť aj ten najlepší ortopedický matrac navnivoč.

Vyskúšajte si matrac na vlastnej koži

Nie ste si istý, aká tvrdosť matraca je pre vás najlepšia? Doteraz ste tomu venovali minimálnu pozornosť a v teoretických úvahách o tvrdosti matraca sa nevyznáte?

Najlepším riešením je vyskúšať si matrac priamo na vlastnej koži. Najjednoduchšie je vybrať sa do najbližšej predajne a normálne si na matrac či pripravenú posteľ ľahnúť.

Matrace sa vždy oplatí kupovať od spoľahlivého predajcu, ktorý matrac dokáže vymeniť. Niekedy sa totiž stáva, že po pár dňoch či týždňoch zistíte, že zakúpený matrac vám svojou tvrdosťou nevyhovuje. V takejto situácii je fajn, keď ho môžete poľahky vymeniť/vrátiť.

Mýtus – čím je matrac tvrdší, tým dlhšie vydrží

Asi najdôležitejší (a zároveň veľmi rozšírený) mýtus týkajúci sa tvrdosti matraca je tvrdenie, že tvrdý matrac vydrží dlhšie ako matrac mäkký. Je to nezmysel. Tvrdosť matraca nemá nič spoločné s jeho životnosťou.

Pokiaľ máte záujem o kúpu matraca s dlhou životnosťou, mali by ste sledovať iné parametre ako tvrdosť. V prvom rade záleží najmä na kvalite použitých materiálov. Ak hovoríme o penových matracoch, tak treba sledovať najmä objemovú hmotnosť, ktorá nám hovorí o tom, koľko materiálu výrobca použil na vytvorenie jedného metra kubického hmoty. Najlacnejšie matrace vyrobené z PUR peny majú objemovú hmotnosť do 18 kg/m³. Pri kvalitnejších PUR penách je to minimálne 25 kg/m³. Studená pena – cca 30-35 kg/m³. Pamäťová pena – od 50-55. Latexová pena dosahuje aj 80 kg/m³.

Najväčším problémov lacný penových matracov sú preležaniny. Nekvalitné peny pri používaní strácajú svoju hrúbku. Pri kvalitných penách od overených výrobcov sa preležanín obávať nemusíte. Kvalitné matrace sa vymieňajú skôr ako takéto chyby na matraci spozorujete. Dôvodom je hygiena.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.