Aká je bežná životnosť matracov? (z hľadiska mechanického a hygienického)?

O životnosti matracov sa toho napočúvate pri kúpe nového matraca pomerne dosť. Množstvo predajcov sa pokúša nalákať zákazníkov na tvrdenie o dlhej životnosti ponúkaných výrobkov.

Nikto nepochybuje o tom, že dlhá životnosť matraca je dobrá vlastnosť. V spleti marketingových aktivít výrobcov a predajcov matracov sa však táto téma neraz výrazne zdeformuje a pre bežného zákazníka vzniká neprehľadný chaos.

ecolatex

Hygienická životnosť je vždy nižšia ako celková životnosť matraca

Za normálnych okolností sa každý matrac jedného dňa dostane do stavu, kedy nevyhovuje hygienických požiadavkám dnešnej doby. Keby sme nebrali do úvahy hygienu, stále by plnil svoju funkciu. Z tohto dôvodu sa  matrace vymieňajú najmä z hygienických dôvodov.

Čo ovplyvňuje hygienickú životnosť matraca?

Najväčším nepriateľom hygieny matraca sú všemožné mikroorganizmy. Baktérie, roztoče a plesne sa postupne hromadia v matraci a znižujú kvalitu spánku.

S postupným hygienickým znehodnocovaním matraca nespravíte nič. Čo sa však dá spraviť, je tento proces spomaliť, a tak predĺžiť životnosť matraca.

Roztoče

Roztoče sú mikroskopické organizmy, ktoré sú príbuzné pavúkom a kliešťom. Na rozdiel od kliešťov nie sú parazitické. Živia sa organickým materiálom – v prípade domácností je to najmä odumretá ľudská pokožka.

V niekoľko rokov starom penovom matraci by ste našli obrovské množstvo mŕtvych roztočov a ich výkalov. Odhady hovoria až o niekoľkých miliónoch jedincov. Starý matrac môže byť preto o niečo ťažší.

S roztočmi v posteli a matraci je potrebné sa zmieriť. Nájdete ich všade v domácnosti. Vždy je však možné ich počet limitovať.

Za týmto účelom je potrebné minimalizovať množstvo prachu v spálni a snažiť sa o rýchle vetranie matraca. Roztoče totiž k spokojnému životu potrebujú vlhko, teplo a živiny. Tiež sa odporúča pravidelné vysávanie povrchu matraca.

Vzdušné matrace majú dlhšiu hygienickú životnosť

Medzi jednotlivými druhmi matracov sú výrazné rozdiely vo vzdušnosti. Najslabšie sú v tomto smere matrace vyrobené z klasickej polyuretánovej peny. Pri tomto type matraca dochádza k relatívne rýchlej kontaminácii baktériami, plesňami a roztočmi.

Omnoho lepšie sú na tom latexové matrace, ktoré majú navyše prirodzené antimikrobiálne vlastnosti.

Z pohľadu vzdušnosti sú však najlepšou voľbou pružinové matrace. Jadro týchto matracov je z veľkej časti tvorené iba vzduchom. Vlhkosť, ktorá sa do matraca dostáva z nášho tela, sa tak má kde odvetrať.

Úloha poťahu v životnosti matraca

Poťah je hlavnou bariérou medzi matracom a vonkajším prostredím. Kvalitný poťah môže výrazne predĺžiť životnosť matraca.

Kľúčovou vlastnosťou poťahu je jeho snímateľnosť. Pokiaľ chcete udržiavať poťah v čistom stave, budete ho musieť pravidelne prať. To bez ľahkej odzipsovateľnosti nie je možné. Snímateľnosť poťahu je dnes už samozrejmosťou. Nesnímateľný poťah výrobcovia dávajú iba na tie najlacnejšie modely.

Hlavný rozdiel medzi kvalitným a nekvalitným poťahom je v zložení a hustote použitej látky. Vrstvy, čo sa nachádzajú pod vonkajšou látkou vás až tak zaujímať nemusí. Ich úlohou je zatraktívniť celý matrac.

Hustota použitej vrchnej látky určuje životnosť poťahu – ako rýchlo sa zoderie.  Najlacnejšie poťahy sú šité z látky o gramáži 80 g/m². Pri takýchto poťahoch však nemôžete očakávať dlhú životnosť. Väčšinou na tom ani veľmi nezáleží, keďže takto nekvalitné poťahy sú dávajú na rovnako nekvalitné peny, ktorých životnosť je rovnako obmedzená.

Poťahy vyrobené z látky o gramáži 130 až 220 g/² možno považovať za strednú triedu. Tu je predpokladaná životnosť 5 až 7 rokov. Vysoko kvalitné poťahy sú šité z látok o gramáži 250 g/m² a viac.

Pri poťahoch neplatí, že prírodné materiály sú preferovanou voľbou. Práve naopak. Syntetické látky tu preukazujú lepšie úžitkové vlastnosti. Pri poťahoch je dôležitá teplota, pri ktorej ich môžete prať.

Dlhá životnosť pružinových matracov

Šampiónom na poli životnosti je jednoznačne pružinový  matrac, a to najmä jeho jadro.

Jadrá našich taštičkových matracov pochádzajú od renomovanej nemeckej spoločnosti Agro. Tá na svoje taštičkové jadrá dáva záruku až 20 rokov. Navyše zo skúseností vieme, že takéto jadro bez problémov vydrží aj viac.

Pri pružinových matracov časom dochádza iba k minimálnemu narušeniu úžitkových vlastností. 10-ročný taštičkový matrac má rovnaké ortopedické vlastnosti ako práve kúpený matrac.

Technológia výroby taštičkových matracov je dnes na veľmi vysokej úrovni. Kvalitní producenti vyrábajú takmer dokonalé výrobky. Potom je už iba na vás, ako sa postaráte o celý  matrac.

Životnosť kokosovej dosky

Kokosová doska je tradičnou súčasťou taštičkových matracov. Nájdete ju však aj v  penových matracoch. Funkciou kokosovej dosky je zvýšiť tvrdosť matraca bez toho, aby tým utrpela vzdušnosť.

Kokosové dosky sa vyrábajú z kokosového vlákna a za normálnych okolností nie sú veľmi pevná a ľahko sa drobia. Pokiaľ si kúpite matrac s nekvalitnou kokosovou doskou, očakávajte, že sa vám už po pár mesiacoch začne drobiť.

Z tohto dôvodu sa kokosové dosky impregnujú latexom. Lacnejšie verzie sú impregnované iba povrchovo či prepichovaním. Najlepším spôsobom je celková impregnácia, kedy sa celá kokosová doska namáča do latexového mlieka. Získa tak pružnosť, nedrobí sa a získava aj antibakteriálne vlastnosti latexu.

Aká je teda bežná životnosť matraca?

Vo Vegas odporúčame matrac vymeniť po 7 až 10 rokoch používania. Toto platí pri výrobkoch, ktoré predávame. Ich kvalitu poznáme a vieme, čo od nej očakávať. Konkrétna životnosť každého matraca závisí najmä od toho, ako sa oň budete počas jeho života starať.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.