Aké matrace sú vhodné pre deti a adolescentov? Aký matrac je najvhodnejší pre malé dieťa (do 4 rokov)?

Výber vhodného matraca pre deti je o niečo náročnejšou úlohou ako pri dospelých. Organizmus detí je v neustálom vývoji a je teda citlivejší na vonkajšie podmienky.

detský matrac

Mladé telo toho zvládne oveľa viac ako staré – problémom sú však možné následky. Ak zanedbáte spánok dieťaťa, môže sa to s ním viezť po celý jeho život. Najdôležitejšia časť tela z pohľadu spánku, chrbtica, si totiž stále iba formuje svoju podobu. Takmer všetky deti sa rodia so zdravou chrbticou. Počet detí s rôznymi problémami spojenými s chrbticou sa časom zvyšuje. Problém možno hľadať iba v prostredí. Keďže malé deti trávia spánkom veľkú časť dňa, kvalitný spánok je tu mimoriadne dôležitý.

Matrace pre deti do 4 rokov

Deti do 4 rokov sú pri matracoch samostatnou skupinou. Najmenšie deti väčšinou spávajú v samostatných postieľkach, kde je potrebné kupovať matrace špecifickej veľkosti. Staršie deti už zväčša spávajú na bežných posteliach.

Pri deťoch do 4 rokov je potrebné dbať najmä o správnu polohu chrbtice a hygienickú bezpečnosť celého posteľového systému.

O správnu polohu detskej chrbtice sa postarajú kvalitné tvrdšie matrace. Deti by mali spávať na matracoch tvrdosti 4 a 5 (na stupnici od 1 do 5).

Deti do 4 rokov trávia spánkom väčšinu dňa. Investovať do kvalitného matraca sa z tohto pohľadu naozaj oplatí.

V obchodoch pre najmenšie deti ponúkajú aj matrace vyrobené z bežnej polyuretánovej peny. Mnohí predajcovia dokonca tento materiál priamo odporúčajú s tvrdením, že pri deťoch sa neoplatí investovať do kvalitného matraca.

Žiadne dieťa do 4 rokov by za ideálnych okolností nemalo spávať na polyuretánovej pene. A to z viacerých dôvodov.

Polyuretánová pena akumuluje statickú elektrinu a pri najmenších deťoch môže pri spánku pôsobiť rušivo.

Matrace z polyuretánovej peny nie sú veľmi dobrou voľbou z pohľadu hygienickosti lôžka. Najväčším problém PUR peny v tomto smere je nízka vzdušnosť.

Z dieťaťa sa do matraca dostáva pomerne veľa potu. V ideálnom prípade by táto vlhkosť bola z matraca okamžite odvetraná. Pri penových matracoch to ale nie je také jednoduché.

Priamym dôsledkom nízkej vzdušnosti sú lepšie podmienky na rast a rozmnožovanie roztočov, baktérií a plesní. Ich premnoženie môže mať negatívny vplyv na zdravie dieťaťa.

Z pohľadu vzdušnosti matraca sú vždy výbornou voľbou pružinové matrace. Latexové matrace tu však veľmi nezaostávajú. Kokosové dosky sa takisto vyznačujú vynikajúcou vzdušnosťou.

Kokosové vlákno a latexová pena navyše majú prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Tieto prírodné materiály dokážu výrazne sťažiť život nepríjemným mikróbom. Kokosové dosky sú navyše pri procese výroby impregnované latexovým mliekom.

Kľúčovou časťou detského matraca z pohľadu hygieny je kvalitný poťah. Ten musí byť odzipsovateľný, inak sa vám ho nepodarí udržať v maximálnej čistote. Snímateľný poťah možno veľmi ľahko pravidelne prať. Poťah je hlavnou bariérou medzi matracom a jeho okolím. Praním sa likvidujú mikroorganizmy v poťahu. Čím vyššia teplota, tým je tento proces efektívnejší.

Kvalitné poťahy obmedzujú odvádzajú vlhkosť od tela. Takisto sa postarajú o zníženie množstva roztočov.

Vo Vegas ponúkame s detskými matracmi poťah Frotte, ktorý neakumuluje statickú elektrinu.

Tvrdosť matraca pre deti do 4 rokov

Pokiaľ si myslíte, že dieťaťu sa bude najlepšie spať na mäkkom matraci, tak sa mýlite. Deti potrebujú pre správny vývoj chrbtice tvrdší matrac. Takéto odporúčanie vám dajú zhodne všetci pediatri.

Matrace pre deti od 5 do 13 rokov

Deti tejto vekovej kategórie už spávajú na posteliach bežných veľkostí, kam sa kupujú matrace štandardnej veľkosti.

Pri deťoch pred pubertou platí v podstate do isté ako pri deťoch do štyroch rokov. Ideálny je matrac s vysokou vzdušnosťou a vyššou tvrdosťou.

Pri vekovej kategórii 5 až 13 rokov je dôležité sa vyhnúť zónovaným matracom. Zóny takýchto matracov sú navrhnuté pre dospelých ľudí, ktorí už nerastú. Toto pri deťoch neplatí. Zóny na matraci by  neplnili svoj účel.

Matrace pre vekovú skupiny 14 až 19 rokov

Trochu iný prístup pri výbere matraca je potrebné zvoliť pri teenageroch. Ide takmer o dospelých ľudí a medzi nájdete medzi nimi veľké rozdiely. Typ matraca je vhodné voliť na základe váhy a stavby tela. Tvrdší matrac je stále optimálnou voľbou. Odporúča sa kúpa asymetrického matraca, ktorý má jednu tvrdšiu a jednu mäkšiu stranu. Keď dieťa vyrastie, stačí matrac otočiť. Odpadá tak nutnosť kupovať ďalší matrac.

Ako v každom veku, aj tu budete musieť zvážiť, koľko do matraca investovať. Zvyčajne platí, že vyššia cena sa rovná vyššej kvalite. Pri serióznych predajcoch sa na toto môžete spoľahnúť.

Medzi najdrahšie patria vysoko kvalitné taštičkové matrace. Čím vyššia hustota pružín, tým je cena matraca vyššia. Mladí ľudia však nepotrebujú v tomto smere extrémne hodnoty. Na dobrú ortopedickosť by ste však nikdy nemali rezignovať.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.