Penové matrace – výhody a nevýhody

Penové matrace patria k najčastejšie predávaným druhom matracov na našom trhu. Z veľkej časti je to spôsobené tým, že penové matrace patri zväčša k tým najlacnejším, a preto sa predávajú v najväčších množstvách. Toto ale neznamená, že penové matrace sú synonymom nízkej kvality. Vôbec to nemusí byť tak.

penový matrac

Čo sú to penové matrace?

Za penové považujeme všetky matrace, ktoré sú vyrobené z polyuretánovej peny. Táto pena sa často označuje ako PU či PUR pena a ide o  univerzálny materiál. PUR pena sa používa vo viacerých oblastiach života. Napríklad v stavebníctve.

Polyuretánová pena sa predáva vo všemožných podobách. Jej úžitkové vlastnosti sú podmienené chemickými prídavkami a technologickým postupom.

Prvá polyuretánová pena bola syntetizovaná v 50-tych rokoch minulého storočia. Do polyuretánu sa pridala voda a nejaké ďalšie uhľovodíky. Toto je technologický základ. Časom sa začali do polyuretánu pridávať nové prísady, ktoré zlepšovali výsledný produkt.

Špeciálnym druhom polyuretánovej peny je tzv. pamäťová či viskoelastická pena. Tento materiál s vynikajúcou tvarovou pamäťou je produktom vesmírneho výskumu. V 60-tych rokoch minulého americká vesmírna agentúra vyvinula materiál, ktorý začala používať ako čalúnenie vo svojich raketoplánoch. Pre verejnosť bola pamäťová pena uvoľnená až v 80. rokoch (keďže šlo o vojenský výskum). Ďalších 10 rokov trvalo, kým sa podarilo proces výroby vyladiť natoľko, že pena bola cenovo dostupná a mohla sa použiť na výrobu matracov.

Výhody penových matracov

Penové matrace sú praktické a ľahko manipulovateľné

Základné verzie penových matracov sú naozaj ľahké. Manipuláciu s nimi zvládne prakticky každý. Kvalitnejšie a hrubšie penové matrace sú síce ťažšie, stále sú však z pohľadu hmotnosti lepšou voľbou ako pružinové matrace.

Penové matrace sa zvyknú predávať vákuovo balené. Stlačená pena dokáže znížiť objem matraca až o 60 percent. Vákuovo balené matrace tak ľahko naložíte aj do bežného auta.

Niektoré druhy pien majú výborné ortopedické vlastnosti

Tu treba zdôrazniť, že naozaj iba niektoré. Lacné matrace z PUR peny určite nie sú vhodné pre ľudí s citlivým chrbtom či chrbticou. Ak chceme hovoriť o ortopedickom penovom matraci, musíme hovoriť o kvalitných hustých PUR penách – jeden druh takejto peny poznáme ako pamäťovú penu.

Pamäťová pena sa výborne prispôsobuje ľudskému telu. Výsledkom je to, že telo zaujme takú polohu, ktorá je vhodná pre zdravie chrbtice.  Takýto typ matraca je vhodný pre starších ľudí a všetkých, čo majú problém s chrbtom a chrbticou. Pamäťová pena tvorí iba povrchové vrstvy matraca – maximálne v hrúbke 6 cm. Jadro je potom z iného materiálu.

Penové matrace sú lacné

Najlacnejšie matrace na trhu sú penové. Nie všetky penové matrace sú ale lacné.

Základný penový matrac sa dá kúpiť už za niekoľko desiatok eur. Z pohľadu zdravého spánku to rozhodne nie je žiadna výhra. Cenový rozdiel medzi lacným penovým matracom a kvalitným ortopedickým taštičkovým matracom až taký veľký nie je – najmä ak sa na to pozeráte z dlhodobého pohľadu.

Nevýhody penových matracov

Penové matrace sú málo vzdušné

Ak chcete mať doma vzdušný matrac, siahnite po taštičkových matracoch. Pri penách nikdy nedosiahnete to, čo pri pružinách.

Penové matrace majú zo svojej podstaty nízku vzdušnosť. Ich používaním sa to iba zhoršuje.

Do matraca sa počas spánku dostáva vlhkosť v podobe potu. Spolu s ním sa do matraca dostane aj množstvo nečistôt. Vlhkosť sa časom odparí – špina ale v matraci zostane a upchá póry. Vzdušnosť sa tak zníži.

Nízka vzdušnosť vedie k zvýšenej vlhkosti. A tá zase vytvára vhodné podmienky na život, rast a rozmnožovanie všemožných mikroorganizmov. Ak tento stav podceníte, tak váš matrac sa onedlho stane zdrojom alergénov či dokonca zápachu.

Nízka/nižšia životnosť

Čím nižšia kvalita peny, tým nižšia životnosť. Hlavným problémom sú preležaniny. Priehlbina sa časom objaví na každom penovom matraci. Rýchlosť závisí od kvality materiálu. Tú meriame na základe objemovej hmotnosti, teda počtu kilogramov na m³.

Najlacnejšie penové matrace majú objemovú hmotnosť od cca 18 kg/m³. Na takejto pene sa začnú preležaniny objavovať už po dvoch či troch rokoch. Najkvalitnejšie peny majú objemovú hmotnosť aj viac ako 50 kg/m³.

Nízke ortopedické vlastnosti

Penové matrace majú vo všeobecnosti nízke ortopedické vlastnosti. Lepšie sú na tom matrace s pamäťovou penou, ktoré v tomto smere vynikajú.

Lacné penové matrace nemajú prakticky žiadne ortopedické vlastnosti a nie sú vhodné pre kohokoľvek s problematickým chrbtom.

Nevýhodou je aj to, že pri penách sa ortopedické vlastnosti vytrácajú ďaleko rýchlejšie ako pri taštičkových matracoch.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.