Aký matrac je vhodný pri bolestiach chrbtice?

Keď má človek 18 rokov tak sa do ružova vyspí v akýchkoľvek podmienkach. Zdravé mladé telo toho znesie veľa. S vekom sa zdravie iba zhoršuje. Jednou z prvých častí tela, kde začneme pociťovať vek, je chrbát. Bolesti chrbtice sú bežným symptómom nesprávneho životného štýlu. Bolesťami krížov trpí veľká časť populácie. Bolesti krčnej chrbtice takisto nie sú zriedkavé.  Zlý zdravotný stav chrbtice sa často prejavuje aj rôznymi bolesťami hlavy.taštičkový  matrac chrbát

Čo spôsobuje bolesti chrbtice?

Za bolesťami chrbtice môže byť veľké množstvo príčin a faktorov. Bolesť chrbtice môže byť príznakom závažného ochorenia, a preto by sme varovanie bolesťou v tejto časti tela nikdy nemali zbytočne podceniť.

Veľká väčšina bolestí chrbtice však má pôvod v jej nesprávnom namáhaní. Problémy s chrbticou do veľkej miery súvisia so zlými návykmi. Chrbát a chrbtica sú veľmi zložité systémy kostí, miechy, nervov, šliach a kĺbov. Ak sa v tomto systéme niečo pokazí, telo nám o svojich problémoch povie pomocou bolesti.

Sedavé zamestnanie a nedostatok pohybu

Typický deň moderného človeka vyzerá asi takto: do práce cestuje sediac v aute. V práci sedí za počítačom osem hodín. Raňajkuje, obeduje aj večeria posediačky. Cestou z práce sedí. Relaxuje sedením za televízorom. Zvyšných osem hodín spí.

Chrbtici sa najviac darí v jej prirodzenej polohe. V tej sa nachádza vtedy, keď stojíme. Dalo by sa povedať, že prirodzená je rovná poloha (ono to nie je presne tak, keďže chrbtica je esovite zahnutá).

Teraz si predstavte tvar chrbtice, keď sedíte za počítačom či televízorom. Táto poloha je pre chrbticu neprirodzená. Telo toho však zvládne pomerne veľa. Niekoľko hodín v nesprávnej polohe neznamená žiadnu katastrofu.

Problém prichádza vtedy, keď je chrbtica v nesprávnej polohe 24 hodín denne. V takejto situácii je iba otázkou času, kedy nastanú v súvislosti s chrbticou problémy.

Čo dokáže ortopedický matrac?

Najľahší a najjednoduchší (v konečnom dôsledku aj najlacnejší) spôsob, ako bojovať proti  bolestiam chrbtice je poobzerať sa po kvalitnom ortopedickom matraci.

Ktorý ortopedický matrac je najlepší?

Ortopedický matrac by mal udržať vašu chrbticu v správnej polohe („orto“ v preklade z gréčtiny znamená správny) – teda vo vyrovnanej polohe.

Prakticky všetky matrace majú nejaké ortopedické vlastnosti. Na čom však záleží je úroveň tejto ortopedickosti.

Penové matrace – matrace vyrobené z pur peny majú minimálne ortopedické vlastnosti. Väčšina ľudí však siaha práve po tomto type matracov, keďže cenovo sú jednoznačne najvýhodnejšie. Mnohí výrobcovia predávajú penové matrace ako ortopedické. To však nie je fér. Neplatí to ani pri vylepšených penových matracoch, ktoré majú rôzne zóny tvrdosti.

Pružinové matrace – tzv. Bonnell matrace obsahujú pružinové jadro, kde sú jednotlivé pružiny navzájom poprepájané. Vytvárajú tak ucelený systém. Vo výsledku sa to prejaví tak, že tlakom na jedno miesto v matraci dochádza k deformácii celého jadra. Matrace Bonnell tak nemôžeme označiť ako ortopedické.

Taštičkové matrace

Taštičkové matrace sú najlepšie ortopedické matrace na trhu.

Ako fungujú taštičkové matrace

Jadro taštičkových matracov je tvorené z pružín. Na rozdiel od Bonnell matracov sú však tieto pružiny nezávislé. A tu sa práve skrýva ortopedickosť taštičkových matracov. Tlak na jednu pružinu nespôsobí deformáciu susednej pružiny.

Toto spôsobí, že matrac sa prehýba iba tam, kde je naň vyvíjaný tlak. A pružina sa stláča iba na základe tlaku vyvíjaného priamo na ňu. Ortopedické matrace sú charakteristické vysokou bodovou elasticitou – teda schopnosťou prispôsobiť sa nerovnostiam tela. Čím vyššia bodová elasticita matraca, tým lepšie kopírovanie nerovností.

Aj medzi taštičkovými matracmi sú pomerne veľké rozdiely. Bodová elasticita taštičkových matracov je závislá na hustote pružín. Teda z koľkých pružín je matrac vyrobený. Platí pravidlo – čím viac, tým lepšie.

Najlacnejšie taštičkové matrace majú minimálne 250 pružín na m². Stredná trieda taštičkových matracov sa môže pochváliť 500 pružinami/ m². Najlepšie taštičkové matrace dosahujú až 1100 pružín/m².

Taštičkové matrace sa, podobne ako všetky ostatné matrace, predávajú v niekoľkých úrovniach tvrdosti (zvyčajne sú v ponuke 3 stupne tvrdosti). Výber tvrdosti závisí predovšetkým od hmotnosti a výšky. Hmotnosť sa na matraci rozkladá pri výške 160 cm inak ako pri výške 190 cm. Okrem týchto dvoch hlavných je potrebné brať do úvahy aj niekoľko ďalších faktorov ako napríklad vek, stupeň fyzickej námahy v práci, aktívnosť človeka atď.

Bolesti chrbta spôsobené nesprávnym matracom

V mnohých prípadoch za bolesťou chrbta stojí nevhodný matrac. Pri jeho výmene sa odporúča postupovať na základe lokalizácie bolesti. Pokiaľ máte problémy s krížovou časťou chrbta, investujte do mäkšieho matraca. Pri tomto type bolesti je dôležité, aby matrac dokázal dostatočne kopírovať zakrivenie chrbtice v tejto časti tela a primerane ju podoprieť.

Pri bolestiach hornej časti chrbta (oblasť lopatiek, krčná chrbtica) sa odporúča tvrdší matrac a hlavne nešetriť na kvalitnom anatomickom vankúši.

Aký matrac kúpiť?

Ak investujete do akéhokoľvek taštičkového matraca z našej ponuky, nemôžete spraviť chybu. Nezabudnite však venovať primeranú pozornosť výberu správnej tvrdosti matraca. S týmto vám radi pomôžu naši odborní predajcovia.

 

 

 

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.