Čo so starým matracom?

Aj vy ste pri výmene matraca narazili na problém, čo spraviť s tým starým? Matrac nie je práve odpad, ktorého by sa dalo zbaviť pri najbližšej popolnici. Najmä tie lepšie sú ťažké a objemné. Čo s ním spraviť?

Staré matrace sú klasifikované ako nadrozmerný odpad, ku ktorému sa vzťahujú osobité podmienky. Matrac nemôžete len tak vyhodiť vedľa kontajnera na bežný komunálny odpad. Takýto pokus o likvidáciu matraca by vás mohol vyjsť veľmi draho. Stačí, že na vás niekto zavolá mestskú políciu.

Starý matrac je potrebné odviezť priamo na skládku alebo na najbližší zberný dvor.  Všetky slovenské mestá a väčšina obcí majú sprevádzkované zberné dvory,  ktorých funkciou je okrem iného aj príjem nadrozmerného odpadu. Matrac je sem potrebné priviezť na vlastné náklady. Nikto zo zberného dvora ho k vám určite nepríde zobrať. To nie je ich starosť.

Niekedy sa však stáva, že nezodpovední občania sa pokúšajú obísť štandardný postup pri likvidácii odpadu. Vyhodiť matrac na čiernu skládku je viac ako zlým nápadom. A to nielen z toho dôvodu, že takýto odpad dokáže poškodiť životné prostredie – vytváranie čiernych skládok môže byť za určitých okolností klasifikované ako trestný čin.

Alternatívny spôsob likvidácie matraca

Rozrezanie alebo rozobratie

Nemáte možnosť odviezť veľký matrac do najbližšieho zberného dvora? Väčšina matracov sa do určitej miery dá zlikvidovať aj doma. Jednoduchým rozrezaním penového matraca na drobné kúsky vytvoríte bežný komunálny odpad, ktorý sa bez problémov zmestí aj do popolnice. Možno nie naraz, ale zmestí sa. To isté platí pri pružinových matracoch. Po odstránení vrchnej peny  a látky získate kovové jadro, ktoré vám bez problémov zoberú v  zberných surovinách. Kúsky peny a obalovú látku ľahko natlačíte do bežného kontajnera či popolnice.

Predaj alebo darovanie

Za najlepšie riešenie problému so starým matracom možno považovať  jeho odpredaj. Vy sa zbavíte matraca a niekto ušetrí. Skládka zostane nevyužitá a minie sa menej ropy – spokojné bude aj životné prostredie. V ideálnom prípade na tom ešte aj zarobíte. Ak je matrac vo veľmi dobrom stave, nemali by ste mať problém ho predať. Ak je už viditeľné, že najlepšie časy má za sebou, stále sa s veľkou pravdepodobnosťou nájde niekto, kto si ho od vás zoberie zdarma. Vy síce nedostanete žiadne peniaze, odpadnú vám však starosti s jeho odvozom na skládku.

Starší matrac je vždy možné darovať nejakej charite či nadácii. Tu však nemôžete očakávať, že si poň prídu až k vám domov. Treba im  zavolať a dohodnúť sa na podmienkach.

Tvorivé využitie matraca

Aj priemerne zruční ľudia dokážu so starými matracmi spraviť malé zázraky. Všetko, čo k tomu potrebujete, je trochu fantázie a odvaha tvoriť. Na internete nájdete množstvo nápadov, ako využiť staré pružiny či penu z matraca. Na starší matrac stačí ušiť nový obal a máte o jedno posedenie na záhrade viac. Z pružín sa dá vytvoriť originálny stojan na víno. Na množstvo nápadov určite prídete aj sami.

Čo sa stane s matracom potom, ako ho odovzdám na zbernom dvore?

Za ideálnych podmienok by zberné dvory matrace posielali do špecializovaných recyklačných centier, kde by boli rozmontované na jednotlivé materiály. Najcennejšou časťou matracov sú jednoznačne kovové pružiny. Zrecyklovať kvalitnú oceľ nie je problém. Je to dokonca aj finančne výhodné. Recyklácia poťahu je omnoho zložitejšia a hlavne finančne nevýhodná. Poťah ale tvorí minimum objemu a váhy matraca, takže recyklačné centrum toto ani riešiť nemusí. Ďalšou významnou zložkou matracov sú peny. Jedným z problémov je to, že matrace často sú zložené z viacerých do seba vlepených pien. V matracoch nájdete PUR penu, HR  či pamäťovú penu.  Peny použité v matracoch sa v pravom zmysle slova zrecyklovať nedajú. Jednoducho neexistuje stroj, do ktorého by ste na jednej strane nasypali porezanú starú penu a na druhej by vypadol nový matrac podľa vopred zadaných parametrov.

Pena však recyklovateľná je – mali by sme tu však hovoriť skôr o znovu-využití (reuse). Stará pena sa pomelie a tento materiál sa použije na ďalší účel. Z pomletej polyuretánovej peny sa vyrábajú napríklad rôzne rohože či podklady pod koberce. Hlavným  problémom recyklácie materiálov ako PUR pena je ekonomická nevýhodnosť. Za štandardných okolností sa jednoducho recyklácia matracov neoplatí. Jediný dôvod, prečo to v niektorých krajinách funguje, je podpora zo strany štátu, respektíve také nastavenie podmienok likvidácie odpadov, že vzniká motivácia k recyklácii (napríklad skládkovanie je veľmi drahé).

Situácia na Slovensku má pomerne ďaleko od vyššieho uvedeného ideálu. Na Slovensku matrace všetkého druhu končia na skládke.  Slovensko patrí v recyklácii komunálneho odpadu k najhorším krajinám Európy. Sme však v trochu inej situácii ako Nemci, Švédi či Dáni. Hlavným problémom u nás totiž nie je recyklácia, ale tvorba čiernych skládok. Štát sa snaží predovšetkým o to, aby ľudia nevyhadzovali nadrozmerný odpad na konci dediny či kdekoľvek, kde to nie je vidieť.

V mnohých krajinách by ste za prijatie matraca v zbernom dvore museli zaplatiť. Ľudia sú tak motivovaní dať matrac na recykláciu či inak riešiť jeho likvidáciu. Keby u nás zaviedli spoplatňovanie skládkovania matracov, tak by sa rapídne zvýšil ich výskyt v lesoch, priekopách a ďalších podobných miestach.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.