Na čo slúži kokosová doska v matracoch?

Pri čítaní zloženia kvalitnejších matracov ste určite narazili na kokosovú dosku. Čo robí takáto exotika v matraci? Na čo slúži kokosová doska? Nie je to iba jeden z ďalších marketingových trikov predajcov matracov?

Na to, aby sme pochopili, čo robí „kokos“ v matraci, sa musíme pozrieť na kokosovú dosku bližšie.

Z čoho sa vyrába kokosová doska?

Núka sa tu zjavná odpoveď – z kokosu. Kokos je ale veľmi všeobecný pojem. Na Slovensku poznáme kokos ako veľký tvrdý orech hnedej farby. Po otvorení tvrdej škrupiny nájdeme bielu dužinu. Z takéhoto kokosu žiadnu kokosovú dosku nevyrobíte. Maximálne sa vám podarí upiecť nejaký dobrý koláč.

kokosova doska

Kokosová doska je vyrobená z prírodných kokosových vlákien. Tieto vlákna sa získavajú z vláknitého obalu kokosového orechu. V niektorých našich obchodov je možné si kúpiť tzv. mladý kokos – teda nezrelý kokos. Takýto kokos  má hrubý zelený obal, tenkú škrupinu, tenkú vrstvu dužiny a vo vnútri obsahuje tzv. kokosovú vodu. Kokosová voda je bohatá na elektrolyty a s dozrievaním kokosu sa jej množstvo v orechu znižuje. Zároveň však dochádza k zväčšovaniu objemu dužiny a tvrdnutiu škrupiny.

Kokosová šupina sa získava zo zrelého kokosového orecha jej oddelením od jadra. Z tejto šupiny sa následne rôznymi technologickými spôsobmi  získavajú kokosové vlákna. Pri spracovaní šupiny sa oddeľujú vlákna na základe ich jemnosti.

Kokosové palmy rastú v trópoch po celom svete. Najväčšími producentmi kokosov sú India, Srí Lanka či Filipíny. Veľká väčšina kokosovej šupiny však končí ako palivo na výrobu dreveného uhlia, alebo len tak zhnije.

Kokosové vlákno

Vlákna získané z kokosovej šupiny nie sú práve najjemnejšie. Z tohto dôvodu sa nehodia na každé použitie. Využitie nájdu najmä ako rôzne podložky či výplne. Kokosové vlákno však vyzerá dobre a v našich podmienkach má ten potrebný nádych exotiky.

Nevýhodou kokosového vlákna je jeho nestabilita. Pokiaľ toto vlákno dostatočne neupravíte, jeho živnosť je pomerne krátka. Prvým krokom vo výrobe kokosových dosiek do matracov je zlisovanie kokosového vlákna. Tuto však výroba nekončí. Aj pri neveľkej námahe sa začne drobiť a je iba otázkou času, kedy stratí svoje úžitkové vlastnosti.

Z tohto dôvodu sa kokosové dosky pred vložením do matraca upravujú. Existujú tri spôsoby, ako sa to robí:

Prepichovanie

Kokosová doska sa z oboch strán prepichuje špeciálnymi ihlami vďaka čomu sa vlákna dodatočne prepletú a doska sa spevní. Ihly tu plnia aj ďalšiu funkciu – do dosky sa nimi dostáva latexová zmes, ktorá kokosové vlákna v mieste vpichu zlepí. V lacných matracoch nájdete s najväčšou pravdepodobnosť kokosovú dosku vyrábanú práve týmto spôsobom. Táto technológia je totiž cenovo najvýhodnejšia.

Povrchová impregnácia

V tomto prípade dochádza k priamemu kontaktu oboch povrchov s latexom (prípadne jeho alternatívou). Latex tu opäť zlepí povrchové vlákna a doska získa vyššiu pevnosť – nedrobí sa.

Celková impregnácia

Kokosové dosky v najkvalitnejších matracoch sú vyrobené práve tohto technológiou. Dochádza pri nej k impregnáciu celého materiálu, čo vláknam dodá mimoriadnu súdržnosť a pevnosť. Takýto materiál je potom pružný, pevný a odolný. Takáto kokosová doska vydrží aj pri pravidelnom namáhaní niekoľko rokov. Kvalitu kokosovej dosky ovplyvňuje predovšetkým stupeň impregnácie latexom – najčastejšie sa používa 10 až 50-percentná impregnácia.

Prečo výrobcovia dávajú kokosovú dosku do matracov?

Hlavnou funkciou kokosovej dosky v matraci je vytvrdenie matraca. Doska zvyšuje tvrdosť matraca bez toho, aby narušila jeho vzdušnosť. Kokosové dosky sú totiž mimoriadne vzdušné.

Výrobcovia matracov majú záujem ponúkať obojstranné matrace. Ľuďom ponúkajú možnosť meniť tvrdosť matraca jeho jednoduchým otočením. Najjednoduchším spôsobom, ako vytvoriť jednu tvrdšiu stranu, je vložiť do nej tenkú kokosovú dosku. Kvalitné kokosové dosky sa vyznačujú aj výbornými termoregulačnými vlastnosťami.

Prírodný latex navyše zvyšuje hygienické vlastnosti matraca. Latex má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Znižuje tak koncentrácie baktérií, plesní a roztočov. Kontrolou mikroorganizmov sa stará o lepší spánok všetkých alergikov.

Naše matrace

V našich matracoch  nájdete kokosové dosky s objemovou hmotnosťou 100 kg/m³. Dosky sú plne impregnované prírodným latexom až do objemu 50 percent.

Za kvalitu kokosových dosiek v matracoch Vegas ručí ich výrobca – holandská spoločnosť Enkev.

Na kvalite záleží

Pri kúpe matraca je potrebné si dávať pozor na kvalitu kokosovej dosky. Nemusíte byť odborníkom na to, aby ste zistili jej kvalitu. Ak je svetlej farby a vonia po latexe, ide o kvalitný výrobok, na ktorý sa môžete spoľahnúť. Ak vám doska pripomína skôr suchú slamu ako kokos, dajte od nej ruky preč. Životnosť takejto dosky môže byť kratšia, ako by ste predpokladali.

Pozor je potrebné si dať aj na spôsob impregnácie kokosovej dosky. Je to kľúčové z pohľadu životnosti dosky.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.