Výhody a nevýhody matracov vyrobených z pamäťovej peny

V tomto článku sa budeme venovať nielen matracom vyrobeným výhradne z pamäťovej peny, ale aj matracom, ktoré obsahujú pamäťovú penu ako jednu z viacerých vrstiev. V predajniach nájdete predovšetkým hybridné matrace – pamäťová pena je kombinovaná buď s inými druhmi pien, alebo s pružinovým jadrom.

Vlastnosti pamäťovej peny sú prirodzene najviditeľnejšie pri matraci vyrobenom kompletne z pamäťovej peny. Výhody  a nevýhody pamäťovej peny je však potrebné brať do úvahy aj pri kúpe hybridného matraca. Takmer vždy máte k dispozícii alternatívu – v taštičkovom matraci si za kontaktnú vrstvu môžete zvoliť namiesto pamäťovej peny latex. Alebo lacnejšiu polyuretánovú penu. Podobne je to pri penových sendvičových matracoch.

Čo je to pamäťová pena?

Na začiatok si povedzme, čo to vlastne tá pamäťová pena je. Predajcovia matracov ju nie vždy nazývajú pamäťovou. Vyskytujú sa najrôznejšie komerčné názvy tohto materiálu – Memory foam atď.

Obchodníci sa snažia pamäťovú penu prezentovať ako super moderný produkt s vynikajúcimi vlastnosťami. Týmito vlastnosťami sa budeme zaoberať neskôr – pamäťová pena však nie je žiadny vynález 21. storočia.

Táto pena je tu s nami už nejaké to desaťročie – prvá pamäťová pena uzrela svetlo sveta už v 60-tych rokoch minulého storočia. Napriek tomu však tento materiál môžeme nazývať moderným. Ide totiž o produkt vesmírneho výskumu americkej vesmírnej agentúry NASA.

Pamäťová pena sa nevyvíjala priamo v laboratóriách tejto inštitúcie – NASA si nato najala špecializovanú externú firmu, ktorá dostala za úlohu vyvinúť materiál na sedačky amerických raketoplánov. NASA nechcela vyrábať pre každého astronauta špeciálnu sedačku – chcela materiál, ktorý sa dokáže prispôsobiť rôznym ľuďom. Nakoniec všetko dopadlo úspešne.

Pamäťová pena pritom nie je žiadny vesmírny materiál. Základ tvorí polyuretán, teda rovnaký materiál, z ktorého sa vyrábajú najlacnejšie penové matrace. Pri výrobe pamäťovej peny sa do polyuretánu vháňajú špeciálne plyny, ktoré výrazne menia úžitkové vlastnosti peny. Základ je síce rovnaký, vo výsledku však máme dva odlišné materiály.

Výhody pamäťovej peny

Pamäťová pena je široko dostupná

Matrace, ktoré obsahujú pamäťovú penu kúpite prakticky v každej dobrej predajni. Zohnať tak matrac s pamäťovou penou je extrémne jednoduché. Nie vždy to však bolo tak. Matrace z pamäťovej peny sa do bežnej ponuky dostali až v 90-tych rokoch. Teda tri desaťročia po vynájdení tohto materiálu. Armáda držala pamäťovú penu v tajnosti takmer 15 rokov. Ďalšie roky trvalo, dokým sa cena výroby tohto materiálu dostala na prijateľné úrovne.

Izolácia pohybu

Podobne ako všetky peny, aj pamäťová pena má výborné schopnosti izolovať pohyb na matraci. Túto vlastnosť ocenia najmä ľudia spiaci na manželských matracoch. Pri niektorých typoch matracov sa môže stať, že prevracanie partnera pôsobí rušivo. Pamäťová pena však dokáže výborne tlmiť pohyb plynúci z nepokojného spánku. Vo výsledku by sa mali obaja ľudia na posteli vyspať kvalitnejšie.

Príjemná na dotyk/kontakt

Pamäťová pena má jedinečnú schopnosť prispôsobiť sa ľudskému telu a na chvíľu si jeho tvar uchovať, „zapamätať“. Veď preto má aj taký názov. Vďaka tejto vlastnosti sa na takejto pene mimoriadne dobre leží. Ono to možno len ťažko opísať. Ležanie na pamäťovej pene je potrebné si vyskúšať na vlastnú kožu.

Ortopedické vlastnosti

Keď hovoríme o ortopedických vlastnostiach, tak máme na mysli schopnosť matraca pomôcť  chrbtici v dosiahnutí lepšej polohy pri spánku. Pamäťovej pene sa to darí najmä vďaka už spomínanej jedinečnej schopnosti prispôsobiť sa nerovnostiam ľudského tela.

Tichá prevádzka

Pri nekvalitných pružinových matracoch sa môžete stretnúť s rôznymi zvukmi. Pri pamäťovej pene sa nemusíte obávať žiadnych decibelov. Ani ten najnepokojnejší spánok  na pamäťovej pene nie je sprevádzanú podivnými zvukmi.

Nevýhody pamäťovej peny

Počiatočný zápach

Ak si domov doveziete nový matrac z pamäťovej peny, môže sa vám stať, že  bude trochu zapáchať. V minulosti bolo bežné, že z pamäťovej peny časom unikali rôzne plyny. Toto sa podarilo najmä pri kvalitných výrobkoch eliminovať.

Kumulácia tepla

Pamäťová pena môže za určitých okolností kumulovať teplo a komplikovať tak pokojný spánok. Na to, aby sa tento efekt prejavil, je potrebná dostatočná hrúbka peny. Pri tenkých vrstvách pamäťovej peny, ktoré sa používajú napríklad pri taštičkových matracoch, je tento jav o niečo miernejší.

Matrace z kvalitnej pamäťovej peny sú ťažké

Jedným z indikátorov, podľa ktorého spoznáte kvalitný penový matrac, je hustota peny. Veľký matrac vyrobený z hustej peny tak bude logicky ťažký. Kvalitná pamäťová pena má hustotu aj 60 kilogramov na meter kubický. Manipulácia s matracom z takejto peny nebude práve najľahšia. Určité typy matracov je potrebné z času na čas obracať či otáčať. Starosti vzniknú aj pri premiestňovaní či sťahovaní matraca.

Cena

Pamäťová pena už nie je taká drahá, ako v 90-tych rokoch minulého storočia. Vývojom sa podarilo cenu tohto materiálu dostať výrazne nižšie. Pamäťová pena je napriek tomu relatívne drahý materiál. Aj z tohto dôvodu ho výrobcovia vo svojich produktoch používajú striedmo. Pamäťovú penu zvyčajne nájdete iba ako kontaktnú penu v kvalitnejších matracoch. V lacnejších matracoch sa namiesto pamäťovej peny používajú omnoho lacnejšie polyuretánové peny.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.