Pleseň na matraci môže vážne škodiť vášmu zdraviu. Stačí ju odstrániť vyčistením?

Výskyt plesne na matraci je pomerne častým javom, najmä vo vlhkom prostredí. Ak teda bývate v starom, vlhkom či zle izolovanom dome, prípadne prádlo sušíte na sušiaku vo vnútri izby, je dosť možné, že sa zárodky plesní nájdu aj na vašom matraci.

Ako plesne vznikajú a prečo sú pre nás rizikové

Zvýšené riziko vzniku plesní nastáva aj v prípade, že nechávate okná spálne pootvorené počas spánku aj v zimnom období. Studený vzduch sa vtedy kondenzuje na spodnej strane matraca a vytvára optimálne podmienky pre zrod plesní. V kombinácii s prirodzene tmavým a vlhkým prostredím na seba výskyt plesní naozaj nenechá dlho čakať.

Spóry plesní sú často neviditeľné, no o to nebezpečnejšie. Môžu spôsobovať rôzne respiračné ochorenia, od staženého dýchania, cez zápal pľúc, až po astmu. Prítomnosť plesní na matraci sa môže prejaviť aj prepuknutím rôznych kožných ochorení i bolesťami hlavy. Keďže v posteli strávime v priemere 7 až 8 hodín denne, riziko zdravotných problémov spôsobených plesnivým matracom je naozaj vysoké. Obzvlášť nebezpečné sú plesne pre alergikov a deti.

deti-spanok-matrace-vegas

Ako sa vzniku plesní vyhnúť

Správnou starostlivosťou o matrac. Jeho pravidelným otáčaním, vetraním, praním posteľného prádla aj poťahu či zabezpečením kvalitného chrániča matraca. To, ako sa správne o matrac, aby ostal zdravý a rovnako zdravo pôsobil aj na náš organizmus počas spánku, sme zhrnuli v samostatnom článku: „Starostlivosť o matrac v 5-tich jednoduchých krokoch.“

Stačí plesne odstrániť vyčistením?

Existujú triky, ako matrac plesne zbaviť, no len v prípade, že je v zárodkoch a nedostala sa do jeho hĺbky. Jedným zo spôsobov je vyčistenie Savom. Ešte predtým, ako sa do čistenia pustíte, nezabudnite dať dole poťah a vyprať ho v práčke na najvyššej teplote, ktorú výrobca doporučuje.

Škvrny od plesní, ktoré na matraci zbadáte následne vyčistite hubou so Savom. Ako sme už spomínali, toto čistenie pomôže len v prípade, že pleseň nepresiakla do hĺbky matraca. V prípade, že sa tak stalo, v matraci nebezpečné spóry ostanú aj po jeho vyčistení.

Rovnako je to aj v druhom prípade, v ktorom na odstránenie jemnej plesne potrebujete 100 ml vody, 100 ml 70% alkoholu, približne 10 kvapiek čajovníkového esenciálneho oleju a pár kvapiek aviváže. Všetky prísady stačí zmiešať vo fľaši s rozprašovačom a na matrac nastriekať. Práve čajovníkový olejček je veľmi účinný v boji proti zárodkom plesní a pôsobí tiež ako prevencia proti plošticiam. Po tomto čistení vám navyše matrac ostane príjemne voňavý.

cistenie-matraca-vegas

Čo v prípade rozšírenej plesne na matraci

Ak matrac otočíte a na jeho spodnej strane uvidíte široký plesnivý povlak, ktorého zárodky sa dostali do vnútorných vlákien matraca, jedinou cestou je vymeniť starý matrac za nový. Už v prípade vyčistenia začínajúcej plesne si nemôžete byť stopercentne istý, že ste všetky zárodky nadobro odstránili. V prípade hĺbkového rozšírenia je ich úplne zničenie takmer nemožné.

Ak váš matrac trpí plesňami, radi vám pomôžeme pri výbere toho nového a poradíme, ako sa oň správne starať. Navštíviť nás môžete osobne v niektorej z našich predajní, prípadne nás kontaktovať cez Live Chat na našej webstránke.  

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.