Má aloe vera v poťahu naozaj liečivé účinky?

Tiež ste už počuli, alebo čítali o blahodarných účinkoch rastliny Aloe vera na ľudský organizmus? Potom možno uvažujete o tom, že si pre zdravý spánok kúpite matrac s výťažkami z tohoto sukulentu. Je ale poťah matraca s obsahom Aloe vera naozaj liečivý?

Matrac Modern s poťahom Tencel s výťažkami Aloe vera

Priaznivé účinky Aloe vera na ľudský organizmus?

Aloe vera je bežná izbová rastlina, ktorá sa tradične používa na lokálne zmiernenie bolesti a popálenín na koži. Požitie pomáha urýchliť pohyby čriev (používalo sa proti zápche). Vedecké dôkazy o kozmetických a terapeutických účinkoch aloe vera sú veľmi obmedzené, a ak aj existujú, sú často protirečivé. [1] [2]

Napriek tomu kozmetický priemysel a alternatívna medicína pravidelne vyslovujú tvrdenia o upokojujúcich, hydratačných a hojivých vlastnostiach Aloe vera [3] [4], komerčne inzerovaného hlavne na kožné ochorenia, ako sú popáleniny, opary a omrzliny. Gel Aloe vera sa komerčne používa tiež ako prísada do jogurtov, nápojov a dezertov [5] [6] [7], aj keď v určitých dávkach môže mať závažné toxické účinky, či už pri požití alebo lokálnej aplikácii. [8]

Aloe vera a matrace

Aký vplyv majú na naše zdravie výťažky z Aloe, keď sú súčasťou matraca, na ktorom spíme? Lieči poťah matraca obsahujúci výťažky z Aloe, ako uvádzajú mnohí predajcovia?

Samozrejme NIE.

pri samotnej výrobe popraská 90% kapsúl naviazaných na vlákna a zvyšok zmizne s prvým praním.V poťahu matraca tak zostane … viacmenej nič.

Bonusom je, že poťah matraca obvykle zakryjeme plachtou a spíme v pyžame. To máme poťah takmer bez Aloe Vera, na ňom plachta cez ktorú to nemá veľmi ako preniknúť a nad ňou vrstva oblečenia, aby to bolo dokonale izolované. Takže žiadny pozitívny efekt ani cítiť nemôžeme. Nie je ako.

„Inovovaný“ poťah s výťažkami z Aloe vera?

Poťah Tencel s výťažkami z Aloe veraPrečo sa teda Aloe vera do matracového poťahu pridáva? Má tam vôbez nejaký iný význam?

Kupodivu má. Pridáva sa tam však výlučne z toho dôvodu, aby bol mäkký, pohodlný, hodvábne príjemný na dotyk a aby bol zároveň pevný a antistatický.

Presne takým povrchom sa pýšia matrace VEGAS z kolekcie Modern, ktoré sa od októbra 2012 môžu pochváliť inovovaným poťahom Tencel s výťažkami z Aloe vera.

Nemajú žiadny zázračný liečebný efekt „vďaka Aloe Vera“ – to nedokážu žiadne matrace. Na rozdiel od iných výrobcov matracov to však ani nikde netvrdíme. No využívame to pozitívne, čo sa využiť dá.

Veríme, že ak sa pre niektorý z týchto matracov rozhodnete, bude sa Vám spať skutočne kráľovsky.

Ak však chcete pocítiť blahodarné účinky, ktoré vraj má Aloe vera na ľudský organizmus, budete musieť zájsť do lekárne alebo predajne so zdravou výživou a kúpiť si sirup, krém, gel, alebo mlieko s prídavkom Aloe.

Želáme Vám pevné zdravie a pohodlný, ničím nerušený spánok. Matrace s výťažkami z Aloe vera nájdete v našom internetovom obchode a v kamenných predajniach VEGAS.

Použité zdroje:

  1. Ernst E (2000). „Adverse effects of herbal drugs in dermatology“. Br J Dermatol 143 (5): 923–929. doi:10.1046/j.1365-2133.2000.03822.x.
  2. Marshall JM (1990). „Aloe vera gel: what is the evidence?“. Pharm J244: 360–362.
  3. Boudreau MD, Beland FA (2006). „An Evaluation of the Biological and Toxicological Properties of Aloe Barbadensis (Miller), Aloe Vera„. Journal of Environmental Science and Health Part C 24: 103–154.
  4. Kunkel. G. Plants for Human Consumption. Koeltz Scientific Books 1984 ISBN 3-87429-216-9
  5. Reynolds, T. (2004) Aloes: The Genus Aloe. CRC Press
  6. Liza Armstrong. „Clean and green“. Australian Broadcasting Corporation. Archived from the original on 24 May 2008. Retrieved 2008-06-20.
  7. „Yagua unveils cosmeceutical beverage“. Decision News Media. Retrieved 2008-06-20.
  8. Cosmetic Ingredient Review Expert Panel (2007). „Final report on the safety assessment of AloeAndongensis Extract, Aloe Andongensis Leaf Juice, Aloe Arborescens Leaf Extract,Aloe Arborescens Leaf Juice, Aloe Arborescens Leaf Protoplasts, Aloe Barbadensis Flower Extract, Aloe Barbadensis Leaf, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice,Aloe Barbadensis Leaf Polysaccharides, Aloe Barbadensis Leaf Water, Aloe Ferox Leaf Extract, Aloe Ferox Leaf Juice, and Aloe Ferox Leaf Juice Extract“. Int J Toxicol 26 (Suppl 2): 1–50. doi:10.1080/10915810701351186PMID 17613130.
  9. https://en.wikipedia.org/wiki/Aloe_vera
  10. http://examine.com/supplements/Aloe+vera/

<< Späť na začiatok článku

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.