Pružinové matrace – výhody a nevýhody

Ono to na prvý pohľad tak vôbec nemusí vyzerať, ale pružinové matrace sú historicky najstarší typ dnes používaných matracov. Pred pružinovými matracmi sa používali rôzne vrecia naplnené čímkoľvek, čo bolo dostupné. V prípade Slovenska to bola slama. Takýto slamený matrac naši predkovia poznali ako strožliak.

pružinový matrac

Základné pružinové matrace, ktoré dnes poznáme pod označením Bonnell, vznikli už v polovici 19. storočia. Taštičkové matrace však nie sú oveľa mladšie. Prvý taštičkový matrac skonštruoval už v roku 1900 Angličan žijúci v Kanade menom James Marshall.

Taštičkové matrace dnes patria k matracovej špičke. Moderné technológie ich výrazne vylepšili.  Moderný taštičkový matrac sa neskladá iba z množstva pružín. Na pružinovom jadre zvyčajne nájdete jednu či viacero vrstiev peny, latexu, prípadne kokosovú dosku.

Poďme sa pozrieť podrobnejšie na najväčšie výhody pružinových  (taštičkových a Bonnell) matracov.

Pružinové matrace sú zdravšie ako iné druhy matracov

Pružinové matrace sú zdravšie z toho dôvodu, že obmedzujú rozmnožovanie mikroorganizmov v matraci. Darí sa im to vďaka ich výbornej vzdušnosti.

Jadro pružinového matraca je tvorené iba tenkými pružinami a prípade taštičkových matracov aj látkovými taštičkami. Veľkú väčšinu priestoru tak tvorí iba vzduch. V pružinových matracoch je tak až o 60 percent menej priestoru pre roztoče, baktérie a plesne.

Vzdušný matrac reguluje vlhkosť v matraci ďaleko efektívnejšie ako bežné matrace. Vlhkosť je kľúčovou vlastnosťou prostredia pre rozmnožovania baktérií, plesní a roztočov.

Vlhkosť sa do matraca dostáva potom. Bežný človek počas noci vypotí až niekoľko stoviek mililitrov vody.

Posteľným mikróbom sa darí v teple a za prítomnosti potravy a vlhkosti. Obmedzením vlhkosti možno efektívne bojovať proti týmto organizmom.

Kvalitné pružinové jadrá majú dlhú životnosť

 

Tu je potrebné zdôrazniť, že hovoríme o kvalitných pružinových jadrách.  Pri matracoch od nás sa kvality obávať nemusíte. V našich matracoch nájdete vysoko kvalitné jadrá od nemeckej spoločnosti Agro.

Dôkazom toho, že pružinové jadrá Agro patria k tomu najlepšiemu na svete, je ponúkaná záruka. Nemecká spoločnosť vám na svoje výrobky dáva záruku až 20 rokov. Zo skúseností vieme, že takéto pružinové jadro dokáže vydržať aj omnoho dlhšie, a to bez toho, aby došlo k nejakým zmenám úžitkových vlastnostní. Nehovoriac o nejakom vŕzganí či inom mechanickom probléme.

Pri našich pružinových matracoch nie je badateľná zmena kvality či strata elasticity ani po rokoch. Jadrá týchto matracov prešli náročnými testami kvality LGA.

Znižovanie tvrdosti a ortopedických vlastností kvalitného pružinového matraca je minimálne. Toto stojí v ostrom kontraste s bežnými penovými matracmi. Tie najlacnejšie penové matrace sa stávajú nepoužiteľnými už po dvoch či troch rokoch. Matrace vyrobené z nekvalitnej polyuretánovej peny sú náchylné na tvorbu preležanín. Rôzne priehlbiny v matraci síce spánok neznemožňujú, výrazne však znižujú jeho kvalitu.

Preležaniny sa časom vytvoria prakticky na každom penovom matraci. Jedinou otázkou je, kedy takúto preležaninu spozorujete. Do takejto situácie sa pri kvalitnom matraci s pružinovým jadrom nedostanete.

Matrace s taštičkovými jadrami disponujú najlepším pomerom ceny, kvality a životnosti

Taštičkové matrace sa na prvý pohľad môžu javiť ako zbytočne drahé. Ak sa však na matrac pozriete z pohľadu kvality a životnosti, získate celkom iný pohľad. Taštičkové matrace sú síce drahšie, ale majú dlhšiu životnosť.  Na lacných matracoch ušetríte iba pri kúpe. Z dlhodobého pohľadu sú drahšie.

Kvalita taštičkových matracov je výrazne vyššia ako v prípade bežných penových matracov. To isté platí aj o kvalite spánku. Taštičkové matrace sú ortopedické a vašej chrbtici bude na nich oveľa lepšie. Taštičkové matrace vedú ku kvalitnejšiemu spánku.

Ak si prepočítate cenu kvalitného taštičkového matraca na jednu noc, zistíte, že počiatočná investícia naozaj nie je taká vysoká.

Taštičkové matrace sú ortopedické

Tvrdiť o Bonnell matracoch, že sú ortopedické,  nemôžeme. Nejaké tie ortopedické vlastnosti síce majú, z pohľadu zdravia spánku sú však zanedbateľné.

Ortopedický matrac by mal byť schopný udržať chrbticu v jej prirodzenom stave – teda približne v rovnej polohe. Toto je možné iba v prípade, ak matrac dokáže selektívne reagovať na rôzne časti tela. Ťažšie časti tela by mali stlačiť matrac. Ale bez toho, aby boli ovplyvnené ľahšie časti tela.

Pružinový matrac Bonnell toto nedokáže, pretože pružiny sú vzájomne prepojené. Stlačením jednej pružiny zdeformujete okolité pružiny. Ťažšia časť tela ovplyvní komfort ľahších.

Taštičkové matrace využívajú systém navzájom nezávislých pružín. Každú jednu pružinu možno stlačiť bez toho, aby sa čokoľvek zmenilo na okolitých pružinách. Vďaka takémuto usporiadaniu má taštičkový matrac vysokú bodovú elasticitu. Tá určuje schopnosť matraca kopírovať nerovnosti ľudského tela. Čím vyššia bodová elasticita, tým lepšie. Bodovú elasticitu možno zvyšovať väčšou koncentráciou pružín.

Základné verzie taštičkových matracov majú hustotu cca 250 pružín/m². najkvalitnejšie presahujú hodnotu 1000 pružín/m².

Pružinové jadrá sú ekologické

 

Pružinové jadrá Agro, ktoré používame v našich taštičkových matracoch, sú šetrné k životnému prostrediu. Všetky materiály použité na výrobu taštičkového jadra sú plne recyklovateľné.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.