Čo s preležaným matracom?

preležany matrac

Keď spozorujete vo svojej posteli preležaný matrac, mali by ste spozornieť.  Preležaný matrac je nevhodný matrac. Na takomto matraci by ste podľa možnosti nemali spávať, pretože môže mať negatívne účinky na kvalitu vášho spánku a v konečnom dôsledku aj na vaše zdravie.

Prečo si dávať pozor na preležaný matrac?

Hlavnou funkciou každého matraca by malo byť zabezpečenie pohodlného a kvalitného spánku. To, že ste mali kvalitný spánok, zistíte pomerne jednoducho – ráno sa zobudíte odpočinutý bez žiadny bolestí. A cez deň vás netrápia bolesti krížov či inej časti chrbtice.

Kvalita matraca priamo vplýva na spánok a zdravotný stav vašej chrbtice.  Celý chrbát a chrbtica by mali počas spánku byť v rovnej polohe.  Matrace, ktoré sa o takúto polohu chrbtice postarajú, sa označujú ako ortopedické. Matrace sú do určitej miery ortopedické všetky. Základné ortopedické vlastnosti majú aj penové matrace. Za najlepšie ortopedické matrace sa však považujú taštičkové pružinové matrace.

Základný problém je, že preležaný matrac nedokáže fungovať, tak ako mal. Takto poškodený matrac nedokáže zabezpečiť rovnú polohu vašej chrbtice, respektíve zbytočne zväčšuje jej ohyb.

Prevencia

Pravda je tá, že je iba otázkou času, kedy budete mať doma preležaný matrac. Každý matrac má svoju životnosť. Výrobcovia používajú aj termín odporúčaná doba používania matraca.  Všetky druhy matracov sa časom opotrebúvajú. Okrem mechanického poškodenia či opotrebovania sa kvalita matracov zhoršuje aj vplyvom rôznych mikroorganizmov ako plesne, baktérie či roztoče. Časom sa každý matrac z uvedených dôvodov stane nevhodným na použitie.

To však neznamená, že by sme sa  nemali o životnosť matraca náležite starať. Pred preležaným matracom sa môžeme chrániť pomerne jednoducho.

Základnou formou prevencie proti preležanému matracu je odolať pokušeniu kúpiť si lacný matrac.  Lacné matrace sú ďaleko náchylnejšie k deformácií. Navyše uplatniť si záruku pri takýchto matracoch je často komplikované, keďže výrobcovia a predajcovia s takýmto správaním svojho výrobu viac-menej počítajú. Kvalitné matrace vydržia omnoho dlhšie. A ak sa náhodou z výroby dostane nejaký chybný kus, s reklamáciou nebudete mať najmenší problém.

Matrac je potrebné pravidelne otáčať

Spánok každého z nás vykazuje rovnaké vzorce. Matrac zaťažuje najviac vždy v jednom špecifickom mieste. Ostatné časti matraca na druhú stranu sú zaťažované minimálne. Jednoduchý trik je matrac pravidelne v niekoľkomesačných intervaloch otáčať.  Najčastejšie sa používa štvorcyklový systém otáčania:

  1. normálna poloha matraca
  2. otočený  matrac – časť matraca, kde ste mali hlavu, využívajú vaše nohy
  3. preklopený matrac – využívate opačnú stranu matraca (ak to matrac umožňuje)
  4. preklopený  a otočený matrac

 

Takýmto jednoduchým spôsobom sa mechanické napätie vyvíjané na matrac pekne rozloží a životnosť matraca sa výrazne predĺži

Otáčanie či otočenie matraca nemusíte využiť iba ako prevenciu. Ono to funguje aj ako riešenie problému. Pokiaľ zistíte, že v matraci je priehlbina, nie je nič jednoduchšie ako matrac preklopiť. Matrac sa stále nebude správať ideálne, situácia sa však radikálne zlepší.

 

Identifikácia problému preležaného matraca

Preležaniny do určitej veľkosti nemajú vplyv na fungovanie matraca a jeho ortopedické vlastnosti. Mierna deformácia materiálu je úplne prirodzené. Treba počítať s tým, že nové materiály časom trochu „sadnú“. Stane sa to s matracom, ale aj s prešívaným poťahom.

Na to, aby ste vedeli určiť stupeň poškodenia matracu, potrebujete veľkosť preležaniny zmerať. Je to jednoduché – bez problémov to zvládnete aj doma.

Pripravte si veľké pravítko, dosku alebo akýkoľvek dlhý a rovný predmet. Vyzlečte matrac z poťahu a umiestnite ho do vodorovnej polohy. Položte pravítko/dosku na matrac a zmerajte vzdialenosť medzi pravítkom/doskou a najhlbším miestom preležaniny. Postup je znázornený na obrázku nižšie.

meranie prelezaniny matraca

Zapíšte si zistenú hodnotu a na základe výšky matraca vypočítajte percentuálnu mieru preležania. Ak máte matrac hrubý 16 cm a nameriate priehlbinu 3 cm, tak preležanina tvorí približne 19 percent hrúbky matraca.

Vo Vegas uznávame matrac za preležaný už pri priehlbine hlbokej 10 percent z výšky matraca. Pri uvedenom príklade 16 cm hrubého matraca by na uznanie reklamácie stačilo namerať priehlbinu hlbokú 1,6 centimetra. Akákoľvek menšia priehlbina nemá žiadny vplyv na funkčnosť a ortopedickosť matraca.

Ak na našich matracoch objavíte takúto priehlbinu, bez jediného slova vám matrac vymeníme.

Pri výrobe kladieme veľký dôraz na kvalitu. Nie sme však neomylní. Aj u nás sa z výroby raz za čas dostane niečo, na čo nie sme hrdí.  Nedeje sa to však často.  O kvalite našich matracov hovorí reklamačný koeficient. Za roky 1997 až 2015 je tento koeficient na úrovni 0,0004. Čo to znamená? Na reklamáciu sa nám v priemere vracajú iba 4 matrace z 10 tisíc predaných kusov. Reklamovaný je iba jeden z 2500 predaných matracoch.

Šanca, že budete musieť reklamovať matrac značky Vegas z dôvodu preležanín  je tak skutočne minimálna. Ak sa tak náhodou stane, s reklamáciou nerobíme najmenšie problémy.

Ako to môže fungovať pri iných výrobcoch

Dozvedeli ste sa, ako sa vyrovnávame s preležaninami u nás. Takto k preležaninám nepristupujú všetci výrobcovia.

Pri kúpe matraca je potrebné si dať pozor, na čo sa prípadná reklamácia vzťahuje. To, že vás predajca presviedča niekoľkoročnou zárukou ešte neznamená, že záruka nad rámec zákona sa vzťahuje aj na preležaniny. Dobré je prečítať si všetky drobné písmenká reklamačných podmienok.

Niektorí výrobcovia nepovažujú preležaniny za predmet reklamácie, ale za bežné opotrebenie výrobku. Iní výrobcovia vám uznajú reklamáciu pri minimálne hĺbke preležaniny 4 centimetre.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.