Aký typ matraca je vhodný na aký typ roštu?

rošt pod matrac

Kvalitný spánok závisí od súhry postele, roštu a matracu. Tieto tri veci by mali tvoriť harmonický celok. V ideálnom prípade. V praxi však ľudia často robia pri nakupovaní vybavenie do spálne zbytočné chyby. Najčastejšie dochádza k zlému spárovaní roštu a matracu.

Nie každý typ matraca je totiž vhodný na akýkoľvek rošt. Problémom je navyše aj to, že mnohí predajcovia matracov šíria medzi zákazníkmi  mylné informácie. Či už ide o ich nevedomosť, alebo neznalosť problematiky, necháme na vaše posúdenie. Po prečítaní tohto textu vás však už zaručene nepomýli žiadny predavač. Budete presne vedieť, aký typ matraca je vhodný na aký typ roštu – aký matrac možno položiť na pevný rošt a aký na lamelový rošt.

Kupujte matrac a rošt spolu

Ak máte možnosť, tak sa pokúste kupovať matrac a rošt najlepšie naraz. Toto je najjednoduchší spôsob, ako sa vyhnúť zbytočným problémom. Ak nakupujete u odborného predajcu, tak vám s výberom určite poradia. Ak dobrého predajcu nemáte po ruke, pozorne si prečítajte nasledujúce riadky.

Pružinové matrace môžu ísť na akýkoľvek rošt

Pomerne veľa predajcov radí svojim zákazníkom, že pružinové matrace môžu ísť iba na pevný rošt. Nezabudnú k tomu dodať, že penové matrace patria iba na lamelový rošt.

Pravda je však trochu iná. Hneď si všetko vysvetlíme.

Lamelový rošt s predpätými lamelami je vhodný pod akýkoľvek matrac. Bodka. Toto môžete brať ako základné pravidlo. Ak si teda kúpite domov lamelový rošt, určite nespravíte chybu.

Základnou charakteristikou lamelového roštu sú pružné lamely. Takýto rošt teda dokáž tlmiť mechanické namáhanie matraca. Takáto vlastnosť má vo všeobecnosti iba pozitívny vplyv. Veď pre každý matrac je prospešné, že zospodu je tlmený tlak. Je jedno, či je to penový, alebo pružinový. Rozdiel je akurát v tom, že pre pružinové matrace tento efekt nie je taký výrazný. Určite to však pružinovým matracom nevadí.

Pozor na kvalitnejšie taštičkové matrace

Je však potrebné dodať, že nie všetky pružinové matrace môžete položiť na akýkoľvek rošt. Pozor je potrebné si dať najmä na kvalitnejšie pružinové matrace.

Základný taštičkový matrac (250 pružín/m²) môžete bez problémov uložiť na bežný 28-lamelový rošt. Problém nastáva pri taštičkových matracoch vyšších tried s počtom pružín vyšších ako 500 na m². Tu platí, že rozstup medzi jednotlivými lamelami musí byť menší ako veľkosť pružiny. Pokiaľ máte v pláne kúpu kvalitného taštičkového matraca, predajca vám určite k nemu odporučí zodpovedajúci rošt.

Pružinové matrace idú aj na pevný rošt

Pružinové matraca môžete bez problémov uložiť aj na pevný rošt či v prípade potreby aj priamo na podlahu. Ich funkčnosť to nijako neovplyvní. Každé jadro pružinového matracu je stavané na to, aby zvládlo aj pevný podklad. Tieto matrace majú totiž dostatočné pruženie.

roztoč v posleli

Výhodou lamelových roštov je to, že umožňujú vetranie matraca zo spodnej časti. Takto znižujú vlhkosť matraca a regulujú počet mikroorganizmov. Plesne, baktérie a rôzne roztoče sú v našich posteliach vždy. Akokoľvek dobre sa o svoju posteľ staráte, nejaké tie roztoče tam vždy nájdete. Ľudský organizmus sa s určitým množstvom mikroorganizmov dokáže bez problémov vyrovnať. Problém nastáva vtedy, keď dôjde k ich premnoženiu. Všetky mikroorganizmy potrebujú k svojmu životu vlhkosť a potravu. Potravu majú z prachu (kde sa nachádzajú napríklad odumreté časti ľudskej pokožky) a vlhkosť majú od nás. Človek sa v posteli jednoducho potí. Za jednu noc dokážeme vypotiť až niekoľko stoviek mililitrov vody. Túto vodu je potrebné z matraca čo najskôr odpariť. Ak sa vlhkosť môže odparovať z oboch strák, z hornej aj dolnej časti matraca, šanca na premnoženie mikroorganizmov je ďaleko menšia.

Pre pružinové matrace však vetranie zo spodnej časti nemá veľký význam, pretože tieto matrace majú dostatočné vlastné vetranie – ich jadro obsahuje veľké množstvo vzduchu.

Penové matrace patria na lamelový rošt

Ďalším základným pravidlom je, že penové matrace by vždy mali ísť na lamelový rošt predpätými lamelami.  Penové matrace nemajú dostatočné vlastné pruženie a pomoc zo strany roštu je tu kľúčová.  Lamelový rošt zvyšuje ortopedické vlastnosti matraca – teda schopnosť matraca udržať našu chrbticu v rovnom, a teda prirodzenom stave.

Používanie penového matraca na pevnom rošte tak môže negatívne ovplyvniť naše zdravie. Pokiaľ ste mladí a zdraví, tak sa bez problémov vyspíte prakticky na čomkoľvek. S vekom sa však naša citlivosť k nekvalitnému spánku prudko zvyšuje. Položiť penový matrac na pevný rošt síce nie je žiadna katastrofa, zbytočne to však zhoršuje kvalitu nášho spánku.

Okrem toho to neprospieva ani samotnému matracu. Penový matrac položený na pevnom rošte sa ničí podstatne rýchlejšie. Preležaniny na ňom nájdete omnoho rýchlejšie ako na matraci položenom na lamelách. To, čo ste ušetrili pri kúpe roštu, sa vám okamžite vráti pri nákladoch na výmenu poškodeného matraca.

Latexové matrace

Latexové matrace sa na rozdiel od matracov vyrobených z bežnej PUR peny omnoho vzdušnejšie. Takisto majú prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Takéto matrace tak majú omnoho vyššiu schopnosť odolávať premnoženiu baktérií, plesní a roztočov a v konečnom dôsledku tak lepšie chránia naše zdravie.

Stále to však neznamená, že latexové matraca by ste mali položiť na  pevný rošt. Aj tu sa jednoznačne odporúčajú lamelové rošty s predpätými lamelami. Latexové matrace patria k drahším možnostiam, pretože šetriť na lamelovom rošte nemá veľký význam.

 

Na záver

 

Dve základné pravidlá:

  • Pružinové matrace možno položiť na akýkoľvek rošt
  • Penové matrace je potrebné položiť na lamelový rošt

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.