Ako je to so zázračnými matracmi?

Na trhu s matracmi nájdete pomerne veľa produktov, ktoré na prvý pohľad pôsobia veľmi dobre. Popis takýchto matracov je plný najrôznejších superlatív. Vysokou kvalitou to iba začína – mnohokrát sa dozviete, že matrac má liečivé účinky, ktoré zaženú aj tie najzložitejšie starosti.

Na marketingové taktiky je väčšina konzumentov už spoľahlivo imúnna a na bežné nepodložené chválenie len tak ľahko nezareaguje. Moderný marketing však ide oveľa hlbšie – vytvára dojem skutočnosti, ktorý nie je jednoduché vyvrátiť. Predajcovia sa snažia spotrebiteľa presvedčiť o nejakej špecifickej vlastnosti matraca. S touto vlastnosťou prichádza benefit, ktorému by spotrebiteľ nemal odolať. V skutočnosti však ľudia často platia za niečo, čo nefunguje a ani nikdy fungovať nemalo. Zbytočne zaplatia viac.

Vegas 1

Rozoberme si to na niekoľkých príkladoch.

Matrace s výťažkami z aloe vera

Aloe vera je ľudstvu známa niekoľko storočí. Je to tropická rastlina – v základe podobná kaktusom. Podobne ako pri mnohých ďalších prírodných liečivých prostriedkoch, účinky aloe vera nikdy neboli dokázané. To však nebráni ľuďom veriť, že aloe vera takéto zázračné účinky má.

Z jedného pohľadu to ani nie je také dôležité. Ak niekto tvrdí, že aloe vera má liečivé účinky, a pritom jej efekt je nulový, ale zároveň nemá negatívne účinky, nič zlé nehrozí.

Aloe vera sa hojne využíva najmä v kozmetickom priemysle. Výťažky z tejto rastliny nájdete vo všemožných krémoch či iných prípravkoch na pleť a skrášľovanie.

Aloe vera je v marketingových stratégiách mimoriadne úspešná. Človek jednoducho má prirodzený sklon veriť nadprirodzeným silám. Najlepšie to funguje na prírodných účinkoch tropickej rastliny.

Túto marketingovú silu si nemohli nevšimnúť ani ďalších výrobcovia. Producenti matracov neboli žiadnou výnimkou.

V snahe maximalizovať zisk z predaja matraca potrebovali niečo, čo donúti spotrebiteľov zaplatiť za normálny matrac prémiovú cenu. Museli tak vytvoriť výnimočný matrac. Vytvorili matrac s výťažkami aloe vera.

Aloe vera sa zvyčajne pridáva do poťahov. Nečakajte však žiadny efekt. Jedna vec je, že samotné účinky aloe vera sú viac ako pochybné (zatiaľ ich nikto vedecky neoveril). Druhá vec je, že pri procese výroby matraca sú akékoľvek účinné látky tejto známej tropickej látky zničené.

Výrobca pri výrobe aj môže do matraca pridávať výťažky z aloe vera vo forme nejakých kapsúl, či v inej forme. Tieto kapsule môžu obsahovať prírodné výťažky zo skutočnej aloe vera. Aj keby sa všetko toto naozaj stalo (čo je naozaj otázne), nepovedie to k ničomu užitočnému. Výroba pri vysokých teplotách spôsobí rozloženie všetkých zložitejších organických molekúl. Vo výsledku v matraci nakoniec nezostane z aloe vera nič.

Spotrebiteľ zaplatí o pár desiatok eur viac za matrac a nejaké bezvýznamné zvyšky z aloe vera. Spokojný bude predovšetkým výrobca matraca, keďže sa mu podarilo na svojom výrobku zarobiť viac ako za bežných okolností.

Striebrom proti mikróbom

Absolútne legitímnym problémom každého matraca je hygiena. V posteli trávime priveľa času na to, aby sme nemysleli na jej čistotu. Posteľ je miesto, kde sa za priaznivých okolností dobre darí roztočom, baktériám a plesniam. Tými dobrými okolnosťami myslíme najmä vlhko. Ak matrac nemá schopnosť vlhko odvádzať (do matraca sa dostáva naším potom), nastávajú problémy.

Z hygienického pohľadu sú výbornou voľbou latexové matrace, ideálnou taštičkové matrace s latexom. Keďže tento prírodný materiál má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti,  roztočom a mikróbom sa v latexovej pene jednoducho žije ťažšie.

S podobným princípom počítajú výrobcovia, keď sa snažia matrace predávať s použitím strieborných vlákien. Postriebrené vlákna sa vtkávajú do poťahov.

Opäť ide o dobre premyslenú marketingovú stratégiu. Striebro je kov, ktorý má vedecky dokázané účinky na mikróby. Likviduje ich. Navyše vo filmoch striebro spoľahlivo funguje proti upírom.

V matraci sa však nikdy nestretnete so striebrom, ktoré sa bežne využíva na potlačenie rastu a množenia mikroorganizmov. Postriebrené vlákna sa v poťahu nachádzajú v priveľmi nízkej koncentrácii na to, aby mali akýkoľvek vplyv na hygienu poťahu či matraca. Na to, aby bolo striebro v matraci účinné, by ste ho tam museli dať omnoho väčšie množstvo.  To by však výrazne predražilo matrac a navyše by sa z poťahu stalo niečo nie veľmi jemné a hebké.

Ako jednoduché lákadlo na ľudí to však funguje. Aj vďaka striebru sa mnohým výrobcom darí predávať matrace za vyššie ceny, ako si zaslúžia.

Vo Vegase matrace so striebrom či aloe vera nenájdete

Vo Vegase nechceme ísť touto cestou. Nechceme zákazníkom ponúkať falošnú nádej. Nelákame ľudí na žiadne zázračné prípravky.

Namiesto aloe vera a striebra ponúkame matrace, ktoré sa skutočne postarajú o kvalitný spánok. Široká ponuka kvalitných taštičkových matracov sa postará o lepšiu polohu chrbtice počas spánku. Ortopedické taštičkové matrace sú dobrou voľbou aj z pohľadu hygieny – pružinové jadro je mimoriadne vzdušné.

V ponuka máme aj latexové matrace, ktoré sú výbornou voľbou pre všetkých alergikov a citlivejších ľudí. Prípadne môžete vyskúšať kombináciu taštičkových pružín a latexu. Taštičkové jadro v kombinácii latexovou penou patrí k tým najlepším riešeniam posteľového systému.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.