Aký je rozdiel medzi normálnym a anatomickým vankúšom?

Pri téme kvalita spánku sa veľmi často zabúda na jednu nenahraditeľnú časť spálne – na vankúše. Pomerne veľa sa hovorí a píše o matracoch ako o základe zdravého spánku. Vankúšom sa dostáva oveľa menšej pozornosti.

Pritom vankúše sú nevyhnutnosťou súčasťou spánkového systému. Bez kvalitného vankúša vám k príjemného spánku nepomôže ani ten najlepším matrac na svete.

Je to práve vankúš, ktorý rozhoduje o tom, v akom stave bude vaša šija, keď sa zobudíte. Ak boli svaly krku a ramien počas celej noci uvoľnené, ráno sa zobudíte svieži a plní energie. Ak tieto svaly v noci trpeli, pocítite to hneď, ako otvoríte oči.

anatomicky vankus vegas

Na trhu je obrovské množstvo všemožných vankúšov.  Pre bežného človeka, ktorý nakupuje matrac či vankúš raz za niekoľko rokov, je to vcelku mätúce. Ktorý vankúš je ten najlepší? Ktorý sa postará o plnohodnotný spánok?

Ak sa vyberiete do obchodu, budú pred vami stáť dve základné možnosti: normálny vankúš alebo anatomický vankúš. Tie sa ďalej delia podľa najrôznejších kritérií. V tomto článku sa budeme venovať iba podstatným rozdielom medzi anatomickými a normálnymi vankúšmi.

Normálny vankúš

Čo je to ten normálny vankúš?  V zmysle témy tohto článku ho môžeme charakterizovať ako neanatomický vankúš.

Normálny vankúš  by sme pri veľkom zovšeobecnení mohli opísať ako plátenné vrecko vyplnené vhodným materiálom. Výplňou bežných vankúšov sú najčastejšie duté vlákna. V minulosti  ako výplň dominovalo perie. Dnes vankúše plnené perím patria medzi tie drahšie možnosti. Perie v tomto zmysle za posledné roky v ničom nestratilo na svojej úžitkovosti atraktivite. Dokonca môžeme hovoriť o tom, že kvalitne spracované perie má lepšie vlastnosti ako duté vlákna – životnosť až 20 rokov, vysoká vzdušnosť. Takéto perie je možné prať a je vhodné dokonca aj pre alergikov.

Veľkou výhodou a zároveň nevýhodou normálneho vankúša je jeho beztvarosť. Tvar vankúša je iba voľne držaný jeho plátenným obalom. Spiaci človek si s ním však môže robiť prakticky čokoľvek. Môže ho tvarovať, preložiť, utlačiť a tak ďalej. Takýto vankúš tak môže v posteli nadobudnúť množstvo tvarov presne podľa želania človeka. Problém je v tom, že počas spánku tento tvar nedokážeme kontrolovať.

Spánok bežného človeka má veľmi ďaleko od pokojného. Priemerne sa počas noci prehodíme 50-krát. Pri takomto pohybe nedokážeme vankúš udržať v polohe, ktorá zabezpečí primeranú podporu hlavy. Výsledkom je stav, že väčšinu noci strávime v polohe, pri ktorej sú svaly šije, hlavy a ramien namáhané viac, ako by sme chceli. Dôsledkom tohto môžu byť ranné bolesti šije a pri dlhodobo nezdravom spánku aj bolesti hlavy či ďalšie problémy.

Anatomický vankúš

Základnou charakteristikou anatomického vankúša je jeho schopnosť udržať šiju a krčnú chrbticu v prirodzenej polohe. Ide viac-menej o priamu polohu. Pri matracoch sa venuje veľká pozornosť ich ortopedickým vlastnostiam – teda schopnosti udržať chrbticu počas spánku v jej prirodzenej polohe.  Výborné vlastnosti ortopedického matraca by vyšli navnivoč bez kvalitného anatomického vankúša, pretože ani ten najlepší ortopedický matrac si nedokáže poradiť s polohou hlavy. Tu mu musí pomôcť anatomický vankúš.

bezny vankus vegas

Anatomické vankúše majú v pevný tvar. Nedokážete ho meniť tak voľne ako v prípade bežných vankúšov. Tento tvar je navrhnutý tak, aby doň čo možno najpresnejšie sadla ľudská hlava. Keďže sme ale všetci jedineční, nedá sa spoliehať na to, že vám sadne každý jeden anatomický vankúš. Pri jeho výbere je potrebné venovať pozornosť jeho veľkosti a výške.  Anatomické vankúše sa do veľkej miery dokáže prispôsobiť, majú však svoje hranice. Výberom správnej veľkosti a výšky vankúša sa vyhnete množstvu neskorších problémov.

Anatomický vankúš udržuje počas spánku svaly šije a ramien v uvoľnenom stave. Takéto svaly sa môžu naplno venovať regenerácii. Rovnako dôležitá je poloha krčnej chrbtice vzhľadom na celú chrbticu. Ak sa nachádzajú v jednej rovine, ste na dobrej ceste ku kvalitnému spánku. Anatomický vankúš je vhodným riešením na boj s bolesťami v oblasti krčnej chrbtice. Na kúpu tohto typu vankúša by ste však nemali čakať do momentu, kedy začnete cítiť zdravotné problémy. Anatomické vankúše sú výborným prostriedkom prevencie bolestí krčnej chrbtice a šije.

Anatomické vankúše sa odporúčajú najmä ľuďom, ktorí spávajú na chrbte či na boku. Ľuďom spávajúcim na bruchu či tým, čo sa v noci často prehadzujú, často vyhovujú viacej klasické vankúše. Na anatomických vankúšoch však môže spať každý – bez ohľadu na štýl spánku. Dnes sú už  v ponuke anatomické vankúše pre každý spôsob spania.

 

Anatomické vankúše z latexu a pamäťovej peny

Najkvalitnejšie anatomické vankúše sa vyrábajú z prírodného latexu a pamäťovej peny. Latex je sa získava z kaučukovníka. Latexové mlieko sa vleje do vankúšovej formy. Výsledkom je odliatok, plný prieduchov, ktoré sa starajú o vynikajúcu vzdušnosť vankúša. To vytvára príjemnú mikroklímu a stará sa o limitovanie rozmnožovania mikroorganizmov. Samotný latex má prirodzene hypomikrobiálne vlastnosti. Baktériám, plesniam či roztočom sa v ňom bude žiť ťažko. Pre alergikov sa anatomické vankúše dodávajú s antialergickými poťahmi. Takéto špeciálne poťahy sú bežné aj pri klasických vankúšoch.

Pamäťová pena, často nazývaná aj viskoelastická pena, je  materiál založený na polyuretáne. Je výsledkom výskumu americkej vesmírnej agentúry NASA. Tá ju vyvinula na ochranu kozmonautov v raketopláne. V spálňach sa pamäťová pena používa od 90-tych rokov minulého storočia.

Pamäťová pena sa prispôsobí hlave a následne jej kladie minimálny odpor. Výborná je aj na dotyk a podporuje prekrvenie pokožky, čo opäť len zlepšuje kvalitu spánku. Nemusí však vyhovovať každému. Z dôvodu tvarovej pamäte môže komplikovať pohyb. Preto je dobré si pamäťovú penu pred kúpou vyskúšať a porovnať ju s latexom.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.