Od čoho závisí životnosť matraca?

V prvom rade je to o kvalite použitých materiálov. Presne ako nie je jogurt ako jogurt, či šunka ako šunka, nie je ani latex ako latex, či pružinky ako pružinky. Pri kúpe je potrebné dbať nielen na to, kde je matrac zmontovaný, ale hlavne na pôvod materiálov a ich kvalitu (hustotu, zloženie,…). Ľahké a nekvalitné materiály často strácajú pružnosť už po niekoľkých mesiacoch.

Pozor aj na to, na čo sa vzťahuje záruka. Ak je záruka napríklad 10 rokov na penové jadro všeobecne, neznamená to, že životnosť matraca je 10 rokov a že sa materiál po 2 rokoch nevyleží. Záruka by mala byť na vlastnosti materiálu. Žiadajte certifikáty, ocenenia všetko nezávislé, čo zvyšuje dôveryhodnosť kvality a samotného výrobcu.

Nie je to však jediný faktor, ktorý na životnosť matraca vplýva. Dôležitou súčasťou zdravého spánku je aj správny rošt. Ten by mal byť pružný lamelový s čo možno najmenšou medzerou medzi lamelami.

Plachta na matraci výrazne zvyšuje životnosť poťahu, ktorý sa neničí. Navyše zvyšuje hygienu lôžka.

Matrac pravidelne otáčajme a starajme sa o jeho čistotu. Je zbytočné, aby nám matrace vydržali 20 rokov, pokiaľ sa v nich množia roztoče a baktérie. V tomto prípade odporúčame matrace pravidelne vysávať, poťahy prať (aspoň raz za dva roky) a vetrať. Pokiaľ nemáme v posteli pružinový alebo taštičkový matrac odporúčame každé ráno odložiť paplóny a spálňu poriadne vyvetrať (otvoriť okno aspoň na 20 minút).

V prípade sťahovania matrace neohýbajme a ukladajme ich čo možno najdlhšie na ležato. Ostatné polohy môžu znamenať skrátenie životnosti matraca, prípadne poškodenia, ktoré následne môžu dospieť až k znefunkčneniu produktu.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.