Pri nedostatku spánku volá mozog o pomoc. Prečítajte si naše tipy pre zdravý spánok

Asi nikoho neprekvapí, že pri nedostatku spánku máme problém s koncetráciou a učením. Ide o celkom známy fakt, ktorý dokže aj toho najlepšieho študenta doviesť k zlému výsledku.

Ako píše John Media vo svojej knihe Pravidlá mozgu“, štúdia ukázala, že ak tej najlepšej študentke skrátime nočný spánok v pracovnom týždni na menej ako 7 hodín a počas víkendu jej doprajeme len o 40 minút viac, začne sa umiestňovať medzi dolnými 9% študentov, ktorí netrpia spánkovým deficitom. Pri takomto režime si spánkový dlh bude prenášať z týždňa na týždeň a jej výsledky sa tak budú neustále zhoršovať. Študentka nebola jediná v spomínaných výskumoch, na ktorej sa podpísal nedostatok spánku.

študentka a nedostatok spánku

Vojaci a úbytok ich celkových kognitívnych schopností

Jedna z ďalších štúdií sledovala vojakov zodpovedných za prevoz vojenskej techniky. Jedna noc bez spánku viedla až k 30% úbytku ich celkových kognitívnych schopností a k následnej strate výkonnosti. Pri obmedzení spánku na 6 a menej hodín po dobu 5 nocí zodpovedala kognitívna schopnosť vojakov osobe, ktorá trpí 48 hodinou nepretržitou spánkovou depriváciou.

Z 30-ročného na úroveň 60-ročného za niekoľko nocí

Mnoho z nás túžilo byť najmä v mladom veku konečne staršími. No takýto obrovský skok si praje asi málokto. Pýtate sa, ako je možné dostať sa z 30tky na 60tku za niekoľko nocí? Opäť je za tým nedostatok spánku. Výskumy, podložené v spomínanej knihe „Pravidlá mozgu“, dokázali, že ak 30-ročný človek trpí spánkovou depriváciou 6 dní (čo v danej štúdii znamenalo 4 hodiny spánku denne), určité časti jeho telesných chemických pochodov sa skoro začnú podobať procesom v tele 60-ročného človeka. Nedostatkom spánku tak urýchľujeme samotné starnutie.

spánková deprivácia

SOS signály od mozgu

Ako ste mali možnosť zistiť, deficit spánku sa vie na našom zdraví skutočne výrazne podpísať. Pri spánkovom nedostatku nám mozog denne vysiela SOS signály, ktorými volá o pomoc. Ide o postupnú stratu mentálnych schopností, zníženú pozornosť, výkonnosť, zhoršenú krátkodobú a pracovnú pamäť, výkyvy nálad, oslabené logické uvažovanie a ťažkosti vyriešiť elementárne matematické úlohy. Ak niekoľko zo signálov na sebe dlhodobo pozorujete, problém môže byť práve v nedostatku spánku.

V nasledujúcej časti preto prinášame niekoľko tipov pre zdravý spánok a zaspávanie. Ak je váš problém vážnejší a vyriešiť vám ho nepomôže nič z uvedeného, odporúčame návštevu lekára.

Tipy pre zdravý spánok

  1. Spánkový režim – vstávanie každý deň v rovnaký čas. Práve to vám môže pomôcť príjemne zaspať a váš spánok v noci uchovať zdravým. Odporúča sa tiež aspoň jeden deň v týždni vypnúť budík a pospať si, kým sa vaše telo samé neprebudí. Ak teda je váš spánkový režim nastavený na každodenné vstávanie o 7:00, v sobotu alebo v nedeľu skúste telu dopriať toľko spánku, koľko potrebuje bez obmedzení.
  2. Cvičte denne. Pravidelné cvičenie je tá najlepšia aktivita na bezproblémový spánok. Cvičte kedykoľvek počas dňa, no nie na úkor spánku. Ak nemáte možnosť zacvičiť si, choďte sa aspoň prejsť, pokojne aj pred spaním. Vyvetrajte si hlavu a skúste, či sa vám bude lepšie zaspávať.
cvičenie s matracmi vegas
  1. Správne podmienky v izbe. Aj tie hrajú veľkú rolu pri ľahkom zaspávaní a dobrom spánku. Spálňa by mala byť čo najviac odhlučnená a prenikať by do nej malo čo najmenej svetla. Zvážte preto použitie zatemňovacích závesov, očných tienidiel, slúchadiel do uší, zvlhčovačov, ventilátorov a iných zariadení, ktoré vám môžu spánok výrazne uľahčiť.
  2. Vaša izba by tiež mala byť chladná, nemalo by v nej byť príliš teplo. Vedeli ste že teplota v spálni by sa mala pohybovať v rozmedzí od 15 – 19 stupňov Celzia? Množstvo štúdií sa prikláňa k 18 stupňom Celzia, čo je najlepšia teplota pre kvalitný a ničím nerušený spánok. Ak si nieste istý akú máte teplotu, zaobstarajte si interiérový teplomer.
  3. Spite na pohodlnom matraci a kvalitnom vankúši. Uistite sa, že váš matrac je aspektom, ktorý vám zaspať pomáha a nie naopak. Matrac, ktorý ste používali roky, mohol prekročiť svoju životnosť – zvyčajne je to asi 9 až 10 rokov u tých kvalitnejších. Pohodlné vankúše robia miestnosť atraktívnou a doslova vás pozývajú na spánok. Mali by byť však bez alergénov, ktoré by mohli ovplyvniť váš spánok.
  4. Večer sa vyhnite alkoholucigaretám a ťažkým jedlám. Alkohol, cigarety a kofeín sú spánkoví narušitelia. Konzumácia ťažkého alebo koreneného jedla môže spôsobiť tráviace ťažkosti, ktoré spánok sťažujú. Medzi narušiteľov rovnako, ako ťažké jedlo a návykové látky, zaraďujeme elektorniku, ktorá nedovolí vášmu mozgu pred spánkom potrebne „vypnúť.“

Veríme, že sme vám priniesli užitočné rady a váš spánok bude zo dňa na deň ľahší. V prípade, že vás z nočného spánku vyrušuje práve opotrebovaný matrac, môžete nás kontaktovať a s výberom nového vám poradíme.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.