Ako kombinovať rošty a matrace?

Na trhu nájdeme rôzne druhy matracov a aj ich podkladov. Ako ich však správne skombinovať? Pokúsime sa to teraz zhrnúť stručne v jednom krátkom článku.

Pružinové matrace sa môžu položiť na akýkoľvek pevný podklad. Keďže sú veľmi vzdušné môžeme ich uložiť aj na pevnú neperforovanú dosku. Na pružné lamelové rošty by sme však už klasické pružinové matrace nemali ukladať, pretože pružiny sú pospájané dohromady, čím prenášajú vlny počas pohybu. V skratke to znamená, že ich pružnosť sa takto ešte znásobuje.

Pre taštičkové matrace platia podobné pravidlá, avšak v tomto prípade pružné lamelové rošty zvyšujú komfort a pohodlie počas spánku. Keďže v najmodernejšom taštičkovom jadre sú pružinky na sebe nezávislé, neprenášajú vytvárané vlny počas otáčania sa, a tak je spánok na lamelovom rošte omnoho zdravší.

Pri taštičkových matracoch však pozor – medzera medzi lamelami by nemala byť väčšia ako priemer taštičky!

Pod penové a latexové matrace odporúčame pružné lamelové rošty, pri ktorých by medzera medzi lamelami nemala presahovať 6 cm. Na pevnú dosku nesmú byť tieto matrace položené, pretože nie sú také pružné ako pružinové matrace a pevný podklad výrazne znižuje ich životnosť. Navyše nízka vzdušnosť penových matracov výrazne zvyšuje riziko plesní pod nimi.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.