Vyberáte matrac? Faktorov, ktoré by ste mali brať do úvahy, je minimálne 5

Kúpa matraca by nemala byť jednou u tých intuitívnych, pri ktorých dáte na pocit či vzhľad. Volíte si totiž „parťáka“, ktorý s vami bude v dobrom aj zlom a najmä po tom zlom môže pomôcť do lepšieho zajtrajška. Dobrý matrac vám vydrží niekoľko rokov a uľahčí množstvo náročných dní. Nie nadarmo sa hovorí, že spánok je liek. Často sa na veci dokážeme pozerať triezvejšie práve vďaka poctivému oddychu. Ten však nepríde v prípade, že sa zobúdzate dolámaný.

Preto sme sa rozhodli dať pre vás dokopy 5 faktorov, ktoré by ste pri kúpe matraca mali brať do úvahy. Voľbou správneho matraca môžete celé noci nerušene presnívať a ráno ľahko vstať do nového dňa.

Tvrdosť matraca

Jednoznačne no.1, najdôležitejší aspekt pri výbere matraca. Občas máme tendenciu vyberať podľa predchádzajúcich skúseností a zvolíme tvrdosť, na ktorú sme zvyknutí. To ale neznamená, že je pre nás tá správna. Tvrdosť matraca by sa mala odvíjať najmä od našej váhy, pričom vo všeobecnosti platí, že čím vyššiu váhu máte, tým tvrdší matrac by ste mali zvoliť, aby vaše telo dostalo dostatočnú oporu. Veľmi mäkké matrace sa odporúčajú len na príležitostné spanie práve kvôli tomu, že sa rýchlo opotrebujú a ich opora telu nie je dostačujúca.

Dôležitým faktorom pri výbere tvrdosti je nielen váha samotná, ale váha v kombinácii s výškou. Samotná váha je dobrá najmä na určenie nosnosti matraca. Pri výbere tvrdosti je však podstatné, ako sa hmotnosť rozloží. 90 kg človek, ktorý má takmer 2 metre, bude mať určite inú tvrdosť ako 90 kg človek s výškou 170 cm. Práve preto na našej stránke nájdete prehľadnú tabuľku tvrdostí, kde si viete pozrieť odporúčanú tvrdosť matraca podľa vašej výšky a váhy. Tvrdosť následne vieme doladiť o 0,5 – 1 stupeň hore alebo dole podľa ďalších faktorov, ktoré v článku spomenieme.

Voľba tvrdosti matraca sa tiež odvíja od spôsobu vášho spania. Pre spanie na boku je dobrý aj mäkkší matrac. Ak však preferujete spánok na chrbte či bruchu bude pre vás vhodnejší matrac tvrdší, ktorý poskytne vašej chrbticu dobrú oporu bez vychýlenia.

V našej ponuke nájdete:

V prípade, že by ste sa nevedeli rozhodnúť medzi 2 stupňami tvrdosti, vaše telo má rado občasné zmeny či kupujete matrac do hosťovskej izby, pozrite si ponuku našich asymetrických matracov. Tie majú z každej strany inú tvrdosť, a teda ich môžete otáčať podľa vašej potreby či potreby vašich hostí.

Materiál je základ

Jeden z atribútov, podľa ktorého si budete vyberať je určite materiál. Vo viacerých našich článkoch sme sa venovali práve tomuto bodu. V stručnosti sme vystvetlili, s akými najčastejšimi materiálmi sa môžete stretnúť a aké vlastnosti od nich očakávať. Pozreli sme sa aj na tému taštičkových vs. pružinových matracov a objasnili, že aj v prípade taštičkových matracov sa stále bavíme o skupine pružinových matracov. Od klasických pružinových (známych aj ako bonell matracov) sa však líšia v usporiadaní pružieniek do samostatných „taštičiek.“

Odporúčame si články venované materiálu prečítať a v prípade otázok budeme radi, ak nás kontaktujete. Podrobnejšie informácie vám vieme poskytnúť osobne a spoločne vybrať materiál, ktorý sa vám hodí.

Vyberajte podľa seba

Aj napriek tomu, že ste našli matrac s ideálnymi vlastnosťami, stále nemusí byť kompatibilný s tými vašimi. Pri výbere hrá naozaj dôležitú rolu vaša výška, váha, vek aj zdravotný stav (najmä bolesti chrbtice a to či ste alebo nie ste alergik). Atribút váhy a výšky sme načrtli vyššie pri tvrdosti matraca. Vedeli ste však, že celková nosnosť matraca by mala vašu váhu presahovať min. o 5kg?

Vo všeobecnosti platí, že mäkkšie a stredne tvrdé matrace sú vic vhodné pre ženy, seniorov a ľudí, ktorí trpia bolesťami kĺbov. Mäkké matrace síce nevytvoriateli takú oporu, no dokážu sa mu lepšie prispôsobiť a svalyzrelaxovať, nakoľko netlačia na žiadne bolestivé miesta. Naopak tvrdé matraca sa zväčša osvedčili u mužov s vyššou váhou.

Príklady, ktoré sme uviedli, sú však zovšeobecnené a neplatia rovnako pre všetkých. Naše telá a ich vlastnosti sú jedinečné a rovnako jedinečný potrebujeme aj matrac. Práve preto sme pre vás dali dokopy nástroj s názvom spravnymatrac.sk, v ktorom odpoviete na niekoľko otázok ohľadom vášho veku, váhy, práce či zdravotného stavu a na konci sa dozviete, aký matrac je najvhodnejší práve pre vás.

Vyberajte podľa seba, aj keď ste dvaja

V prípade, že máte partnera a vyberáte matrac pre manželskú posteľ, zrejme stojíte pred dilemou, či kúpite jeden veľký spoločný matrac alebo dva samostatné. Osobne odporúčame, vzhľadom na anatomické rozdiely partnerov (odlišná hmotnosť, výška,…), kúpu dvoch osobitných matracoch. Každý z vás môže preferovať inú tvrdosť pre svoj komfort, prípadne mať iné zdravotné problémy. Preto, ak si zvolíte 2 samostatné matrace, máte oveľa slobodnejšiu voľbu vybrať si presne to, čo vám vyhovuje.

Samozrejme si treba dať pozor, aby boli matrace pre vaše spoločné pohodlie rovnako vysoké. Jedinou nevýhodou rozdelených matracov môže byť fakt, že vás od partnera oddeľuje medzera. Prípadne, ak máte posteľ bez čela, celistvý matrac bude pre vás menej komplikovaný.

Nezabudnite si overiť predajcu

Piaty, no nemenej dôležitý bod, je vybrať si pri kúpe overeného predajcu. Certifikáty kvality, overenie na Heureke, dostupné recenzie. Čokolvek, čo vás uistí, že nenakupujete od pofidérneho predajcu. Určite sa pri kúpe chcete vyhnúť zbytočným komplikáciám, finančným stratám či tovaru, ktorý bude nekvalitný.

Faktory, oplyvňujúce výber matraca, ktoré sme v článku zhrnuli, určite nie sú jedinými dôležitými aspektami, ktoré by ste mali brať do úvahy. Ak sa chcete opýtať na ďalšie, prípadne skonzultovať vyššie uvedené, napíšte nám. Radi vám pomôžeme s výberom vhodného matraca pre vás.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.