Aký rozmer matraca, roštu a postele si vybrať?

Odpoveď je veľmi jednoduchá – také, aby sme sa v posteli cítili pohodlne. Čo to ale znamená? Čo je pohodlné, čo naopak vadí?

Každý z nás má vlastnú predstavu, ako sa dobre a pohodlne vyspať. Niekto sa rozvaľuje, iný sa zase rád túli. Niektorí v posteli raňajkujú, čítajú knihy, iní si pod posteľ ukladajú svoje tajné zásoby. Napriek tomu všetkému máme pre vás pár tipov a rád, ako vyberať rozmery postele správne.

Ak máme obmedzený priestor v spálni, veľkosť postele by mala byť taká, aby sme okolo nej mali ešte priestor minimálne 60 cm na prechod.

Čo sa týka výšky ležania platí pravidlo „čím vyššie, tým lepšie“. Samozrejme výška je limitovaná tak, aby sme na vstup do postele nepotrebovali schodíky. Avšak už v stredoveku ľudia vedeli, že chlad ide od podlahy. A keďže vtedy ešte nebolo podlahové kúrenie postele sa vyrábali čo možno najvyššie. Navyše vstávanie z vysokej postele je pohodlnejšie ako z nízkeho lôžka, kedy silne namáhame kolená a kĺby. Optimálna výška lôžka od zeme je pri priemernej výške človeka 180cm, cca 60-65cm.

Uvažujete o úložnom priestore pod posteľou? Na prístup do priestoru slúžia rôzne druhy roštov, ktoré sa otvárajú buď z boku alebo od nôh. Alebo úložný priestor tvoria zásuvky, ktoré sa jednoducho vyťahujú spod postele. V takomto prípade musíme dbať na to, aby po bokoch postele bol dostatočný priestor na pohodlné vysunutie úložného priestoru.

Ešte dôležitejší faktor pri výbere novej postele je veľkosť matraca, teda vnútorný rozmer postele.

Dĺžka matraca závisí od našej výšky a mala by byť minimálne o 15-20cm väčšia. Ak meriame napríklad 180cm, správny matrac by mal mať aspoň 200cm. Ak zovreté päste spojíme pri hrudníku k sebe, lakte nám ukážu správnu minimálnu šírku matraca. Pri jednolôžku je vo všeobecnosti optimálna šírka 90cm, pri dvoj lôžku aspoň 160cm, ideálne 180cm.

Pozor ešte na „drobné odchýlky“. Napr. naše Matrace Vegas sú zložené z jadra matraca a z poťahu. Ako rozmer matraca sa rozumejú rozmery jadra. Takže, ak si objednáme matrac v rozmere 90×200 cm, celkový rozmer aj s poťahom bude cca. 92×202 cm. Poťah slúži na ochranu jadra a v tomto prípade aj na to, aby matrac dobre zapadol do postele a aby sa nepohyboval sem a tam.

Z hľadiska správneho spánku a ortopédie je dôležitá aj celková výška matraca. Veď ako sa môže 10 cm nízky matrac nejako prispôsobiť nerovnostiam nášho tela? Výška ortopedického matraca by mala byť minimálne 12 cm, optimálne 16-20 cm. Pri ľuďoch s vyššou hmotnosťou môže byť minimálna výška aj vyššia, pretože v ich prípade dochádza k väčšiemu ohybu lôžka.

Matrac by v žiadnom prípade nemal pretŕčať z postele, resp. roštu, aby nedošlo k prelomeniu a poškodeniu jadra matraca. Rošt musí byť preto pod celou plochou matraca.

Ak vyberáme elektricky polohovateľné rošty, musíme dbať aj na to, aby pod roštami bol dostatočný priestor na pohyb piestov, aby rošty mohli plnohodnotne fungovať. Väčšinou je pod roštom potrebný priestor cca. 8-11 cm. Mali sme dokonca aj prípad, že posteľ u zákazníka mala pozdĺžne lišty na rošty až 8 cm široké a motor do nich narážal. Museli sme preto lišty zúžiť, aby rošty pohodlne vošli do postele a hlavne, aby fungovali správne.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.