Matrac pre dvoch? Alebo dvojmatrac?

Ak spávate sami, vaša situácia je jednoduchá. Myslieť musíte iba na svoje potreby. Pri partnerskej posteli je to zložitejšie. Dvaja ľudia majú odlišné potreby. Pri rozhodovaní, aký matrac do partnerskej postele, máte na výber dve možnosti:  dvojmatrac, alebo matrac pre dvoch.

Obe možnosti majú svoje výhody a nevýhody. Aby sa vám pri najbližšej kúpe nového matraca rozhodovalo predsa len trochu ľahšie, prinášame vám krátky prehľad výhod a nevýhod jedného a druhého typu lôžka.

Výhody dvoch menších matracov

Dva matrace sa lepšie prispôsobia potrebám dvoch ľudí

Základom výberu každého matraca je nájdete optimálnych parametrov. Matrac by mal mať ideálnu tvrdosť, profiláciu, ortopedickosť, zloženie atď. V súčasnosti je ponuka matracov dostatočne veľká na to, aby si každý našiel matrac, ktorý je veľmi blízko k tomu ideálnemu.

Asi najdôležitejším atribútom matraca z pohľadu osobných potrieb je jeho tvrdosť. Výber tvrdosti matraca záleží od viacerých faktorov. V prvom rade však ide o osobné preferencie. Niekto rád spí na mäkkom matraci. Niekto by na takom nevedel zaspať a potrebuje tvrdé lôžko.  Ide o zabezpečenie maximálneho pohodlia. Nároky na tvrdosť sa menia s rastúcim vekom. Deťom sa odporúčajú tvrdšie matrace, aby sa zaručil prirodzený vývoj chrbtice. Starším ľudom sa odporúčajú mäkšie matrace. Vo vyššom veku sú nároky na matrace ďaleko rôznorodejšie ako v detstve. Za mlada sú ľudia zdraví a plus-mínus rovnakí. Zdravotný stav ľudí v pokročilejšom veku je omnoho rôznorodejší. Výber matraca je potrebné prispôsobiť aktuálnemu zdravotnému stavu.

S rastúcim vekom sa zvyšuje pravdepodobnosť problémov s chrbtom či chrbticou. Sedavé zamestnanie nemusí byť pre chrbát a chrbticu omnoho lepšie ako ťažká fyzická práca. V každom prípade vo vyššom veku je potrebné si dávať na túto časť tela osobitú pozornosť. Z tohto dôvodu sa odporúčajú ortopedické matrace.

Na partnerskom lôžku zriedka býva medzi partnermi veľký vekový rozdiel. Omnoho častejší je ale rôzny zdravotný stav. Jeden z partnerov môže mať dlhodobé problémy s chrbtom, pričom druhý môže byť absolútne zdravý. Takáto situácia  má našťastie jednoduché riešenie – zdravému človeku neublíži zdravotný matrac.

Veľmi častým problém v partnerských posteliach je veľký rozdiel v hmotnosti partnerov. Partneri tu budú mať rôzne nároky na tvrdosť matraca.  Človek s nižšou hmotnosťou na klasickom lôžku bude trpieť, keďže veľká váha jeho partnera bude deformovať matrac, a takto ovplyvňovať jeho spánok. Priemerne sa každý človek za noc  v posteli obráti aj niekoľko desiatok krát.

Pokiaľ do postele kúpite dva menšie matrace namiesto jedného veľkého, všetkým týmto problémom sa elegantne vyhnete. Každý z partnerov si kúpi matrac podľa svojich individuálnych potrieb. Jeden mäkší, druhý tvrdší. Jeden zónovaný, druhý nezónovaný. Jeden pružinový, druhý latexový. A tak ďalej.

Dva matrace dovoľujú aj jednoduchšie zmeny – ak sa zdravotný stav jedného z partnerov zmení, stačí vymeniť jeden menší matrac, čo je lacnejšie ako výmena veľkého matraca.

Ľahšia manipulácia s dvoma matracmi

Kvalitné matrace zvyknú byť pomerne ťažké. Keďže o postele sa starajú najmä ženy, obracanie veľkého matraca vážiaceho niekoľko desiatok kilogramov nie je práve najľahšia záležitosť. Problémom nie je iba hmotnosť, ale aj veľkosť. Jeden človek si s takýmto matracom skrátka nepodarí len tak.

Ak máte na posteli položené dva menšie matrace, situácia je minimálne dvakrát jednoduchšia. Ich hmotnosť je polovičná a vďaka menším rozmerom sa s nimi omnoho ľahšie manipuluje.

Pri údržbe matraca je potrebné z neho pravidelne snímať poťah. Odzipsovanie poťahu z menšieho matraca je určite pohodlnejšie. Ak sa zašpiní jedna strana matraca, nemusíte prať celý poťah. Stačí odzipsovať iba jeden matrac.

To isté platí aj o praní menších poťahov. Navyše matrace sa odporúča pravidelne (cca raz za 3 mesiace pri určitých typoch matracov) otáčať.  Otočiť či preklopiť veľký matrac nemusí byť práve najjednoduchšie.

Výrobcovia odporúčajú matrace aj z času na čas presušiť. Matrac je potrebné vyzliecť, prípadne postaviť na vzdušné a slnečné miesto. Opäť tu platí to isté – postaviť dva menšie matrace je omnoho jednoduchšie ako postaviť jeden veľký.

Priestor medzi dvoma matracmi

Mnoho ľudí sa obáva dvoch menších matracov v partnerskej posteli najmä z dôvodu priestoru medzi matracmi. Jeden veľký matrac je z tohto pohľadu vždy lepší. Posteľ bude jeden jednoliaty celok bez akýchkoľvek medzier.

Ak však kúpite dva matrace vhodnej veľkosti, problém medzery medzi nimi je zanedbateľný. Ona tam síce bude, ale kvalitu spánku to prakticky neovplyvní. Navyše existujú špeciálne plachty a chrániče matracov, ktoré tento problém ešte viac minimalizujú.

Dva matrace na lôžku však nemusia byť vhodné pre každého. Niekomu môže takéto riešenie posteľového systému prekážať z estetického pohľadu. Takisto partneri, ktorí sa v posteli radi túla toto nemusia považovať za optimálne riešenie.

Ak vaše deti radi spia s vami v posteli, lepším riešením bude jeden veľký a hlavne pevný matrac.

Záver

Ako pri každom výbere, ani tu neexistuje ideálne riešenie. Dva menšie matrace majú svoje výhody aj nevýhody. To isté platí o jednom veľkom matraci. Pre vás je dôležité, aby ste vedeli objektívne zhodnotiť svoje potreby a nároky, a na základe toho spravili rozhodnutie.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.