Výhody a nevýhody latexových matracov

Latexové matrace patria k tomu najlepšiemu, čo si v súčasnosti domov do postele môžete kúpiť. Ich základom je latexová pena, ktorá sa vyrába z kaučuku. Latexovú penu často nájdete aj v iných druhoch matracov – osvedčila sa najmä pri taštičkových, kde výborne dopĺňa pružinové jadro.

Prírodný latex

Nie všetky latexové peny sú vyrobené výlučne z prírodného latexu. Výrobcovia zvyknú prírodný latex miešať so syntetickým. Takýto postup zlepšuje úžitkové vlastnosti materiálu. Teoreticky je možné kúpiť matrac vyrobený zo 100-percentne prírodného latexu, no väčšinu tvoria matrace s rôznym pomerom prírodného a syntetického.

latex

Latex používaný na výrobu pien sa získava z kaučukovníka. Kaučukovník sa vo veľkom pestuje najmä v Juhovýchodnej Ázii, odkiaľ pochádza aj väčšina latexu dovážaného na Slovensko.

Kaučukovník však nie je jedinou rastlinou, ktorá produkuje latex. Kaučukovník je akurát ekonomicky najvýhodnejší. V skutočnosti až 10 percent všetkých kvitnúcich rastlín produkuje latex. Pri tropických rastlinách je to dokonca až 14 percent. V našich podmienkach mierneho podnebia latex tvorí približne 6 percent kvitnúcich rastlín. Zaujímavosťou je, že latex nájdete aj v niektorých hubách. Je zjavné, že latex nie je v prírode ničím výnimočným.

Hlavnou funkciou latexu v telách rastlín je imunita, respektíve ochrana voči vonkajším nepriateľom. Rovnako ako ľudia, aj rastliny sú neustále vystavené všemožným baktériám, vírusom a plesniam. Naše telo proti nim bojuje okrem iného aj bielymi krvinkami, rastliny ich ničia latexom.

Čo je to ten latex?  Často používaným synonymom je kaučuk, od čoho je iba kúsok k výrazu guma. Latex je vcelku komplexná tekutina, ktorú nie je jednoduché charakterizovať. Z chemického pohľadu ide o emulziu, v ktorej nájdete cukry, bielkoviny, alkaloidy, taníny, živice, ale aj spomínanú gumu.

Latex získavaný z kaučukovníka má bielu farbu. Takto si ľudia túto tekutinu aj zväčša predstavujú. Poznáme však aj žltý, zelený či dokonca oranžový latex.

Na to, aby ste si latex pozreli na vlastné oči, nepotrebujete cestovať do žiadnej vzdialenej krajiny. Latex nájdete všade naokolo. Stačí vybehnúť na najbližšiu lúku a vyhľadať napríklad púpavu. Odtrhnite či odreže stopku kvetu a v rane v momente uvidíte biele mlieko – púpavový latex.

Dôkazom, že latex je chemicky veľmi pestrí, svedčí jedna bežná rastlina – mak. Z makové latexu, ktorý rastlina vylučuje pri narezaní/poškodení nezrelej plodnice, sa získava ópium. Latex maku je bohatý na rôzne alkaloidy.

Výroba latexovej peny

Výroba latexovej peny do matracov je relatívne nenáročná. Spenené latexové mlieko (čisto prírodné alebo zmes prírodného a syntetického latexu) sa vleje do vopred pripravenej formy. Táto forma obsahuje množstvo výstupkov, ktoré prechádzajú z jednej strany formy na druhú. Vďaka týmto výstupkom je výsledná pena plná tenkých otvorov. Latexová pena sa vyrába dvoma základnými spôsobmi. Okrem klasického poznáme aj technológiu označovanú ako talalay. Pri tejto technológii dochádza pred vulkanizáciou k zmrazeniu latexového mlieka, čo zlepšuje niektoré úžitkové vlastnosti.

Prirodzené antimikrobiálne schopnosti

Najväčšou výhodou latexových pien sú ich prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Latexová pena v matraci plní rovnakú funkciu ako latex v telách rastlín – chráni pred mikróbmi.

V boji proti mikroorganizmom latexovej pene pomáha aj jej výborná vzdušnosť. Okrem prirodzenej vzdušnosti tomu pomáha aj množstvo prieduchov.

Vzdušnosť matraca na prvý pohľad nemusí byť tou najdôležitejšou charakteristikou. Opak je však pravdou. Na hygienickom stave matraca skutočne záleží. A teraz nehovoríme iba o alergikoch, ktorí sú prirodzene citlivejší na mikróby.  Zlý hygienický stav matraca má negatívny vplyv aj na zdravie bežných zdravých ľudí.

Baktériám, roztočom a plesniam sa darí vo vlhkých a teplých podmienkam. Ak má prostredie tieto charakteristiky, mikróbom k šťastiu chýba akurát potrava. Tú získavajú z prachu, ktorého veľkú časť tvorí odumretá ľudská pokožka.

V matraci je prirodzene teplo – vyhrievate ho vlastným telom. Prach sa tam vždy nejako dostane. Jediné, čo máte v rukách je vlhkosť. Tá sa do matraca dostáva potom, ktorý vylučujeme každú noc.

Základným nástrojom boja proti vlhkosti je dobre odvetraný matrac. Mal by byť položený na lamelovom/doskovom rošte, pod ktorým je dostatok priestoru na prúdenie vzduchu.

Veľkým plus je prirodzene vzdušný matrac. Najhoršiu vzdušnosť vykazujú polyuretánové peny. Latexové peny sú na tom ďaleko lepšie.

Prirodzené antimikrobiálne vlastnosti latexovej peny limitujú schopnosť mikróbov rásť  a rozmnožovať sa.

Nevýhody latexové matraca

Ak investujete do kvalitného latexového matraca od spoľahlivého výrobcu, nečaká vás veľa nevýhod. Väčšine ľudí latexová pena pri spánku vyhovuje. Môžete však patriť medzi výnimky. Nedá sa to odhadnúť. Jediný spôsob, ako si to overiť, je takýto  matrac vyskúšať.

Ako hlavnú nevýhodu kvalitného latexového matraca je možné vnímať jeho vyššiu cenu. Býva výrazne drahší ako matrac vyrobený z bežnej polyuretánovej peny. Ak však zoberiete do úvahy životnosť matraca (životnosť latexového matraca je výrazne vyššia ako pri bežnom matraci z PUR peny), latexový matrac sa bude javiť ako omnoho výhodnejšia kúpa.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.