Spánok novorodencov a jeho úskalia

Novorodenci dokážu v priebehu prvých dvoch týždňov spať celkovo v priemere 16 až 18 hodín denne. Napriek tomu sa často prebúdzajú a zriedka spia dlhšie ako 4 hodiny, dokonca aj v noci. Ich vnútorné hodiny ešte nie sú synchronizované s klasickým 24 hodinovým dňom.

 

Pre rodiča, ktorý sa dobre nevyspí, sa novorodenecký spánok môže javiť ako úplne neusporiadaný. Zoberte si napríklad tieto body:

1. Novorodenci nikdy nespia dlho.

Novorodenci spia v krátkych intervaloch, zvyčajne v rozsahu od 30 minút do 4 hodín – v zdanlivo náhodných časoch počas dňa aj noci.

2. Novorodenci sa ľahko prebudia.

Čiastočne je to preto, že trávia veľkú časť svojho spánku v „aktívnom spánku“, ľahkom spánku, ktorý sa vyznačuje vlajúcimi viečkami, rýchlym, nepravidelným dýchaním, príležitostnými pohybmi tela a rôznymi zvukmi.

3. Čas spánku novorodenca sa môže značne líšiť.

V prvých dňoch priemerný novorodenec spí  16 – 18 hodín denne. O štyri týždne neskôr je to v priemere asi 14 hodín. Je to však skutočne veľmi individuálne. Niektoré štvortýždňové bábätká spia len 9 z 24 hodín. Iné spia aj 19 hodín denne.

 

Ak vaše dieťa nezapadá do tohto priemeru, znamená to, že niečo nie je v poriadku?

Nemusí to tak byť. Niektoré deti trpia zdravotnými problémami, ktoré ovplyvňujú spôsob ich spánku, takže, ak máte obavy, mali by ste ich prediskutovať so svojím lekárom. Je však isté, že spánok mnohých zdravých novorodencov sa líši o niekoľko hodín od priemernej doby spánku.

 

Prečo sa zdá, že novorodenci spia a prebúdzajú sa 24 hodín denne

Načasovanie spánku dospelých sa riadi cirkadiánnymi rytmami – fyziologickými zmenami, ktoré nasledujú po 24-hodinovom cykle. Mnohé z týchto zmien sú ovplyvnené vystavením svetlu. Napríklad, keď sa počas dňa vystavíte slnečnému žiareniu, pomáhate telu kalibrovať jeho vnútorné hodiny. Aj keď spíte, ranné svetlo vám pomôže zaistiť, aby ste boli počas dňa viac v strehu ako v noci.

A naopak, neprítomnosť svetla v noci pomáha telu pokojne zaspať. Keď príde tma, váš mozog to interpretuje ako signál, aby začal produkovať melatonín, hormón, ktorý spúšťa relaxáciu a vydláždi cestu na spánok. Tento proces môžete ľahko narušiť tak, že sa večer vystavíte umelým zdrojom svetla, najmä zdrojom modrého svetla. Ale pokiaľ sa budete držať programu – jasné svetlo počas dňa a tma v noci – pravdepodobne sa ocitnete v synchronizácii s prirodzeným 24-hodinovým dňom.

 

Novorodenecký spánok sa neriadi silnými cirkadiánnymi rytmami.

Počas tehotenstva sú plody naladené na fyziológiu svojich matiek vo dne i v noci. Srdcové a dýchacie frekvencie sa zrýchľujú, keď je matka aktívna. Keď matka spí, spomaľujú sa. Takéto zmeny môžu byť ovplyvnené materskými hormónmi, najmä melatonínom. Materský melatonín prechádza placentou a môže usmerňovať vnútorné hodiny plodu. Ale po narodení je toto intímne hormonálne spojenie prerušené. Novorodenci si musia vyvinúť vlastné cirkadiánne rytmy tvorby hormónov.

Bohužiaľ, u nás to vyžaduje určitý čas a tento proces je komplikovaný skutočnosťou, že novorodenci sa musia kŕmiť každých pár hodín. Výsledkom je, že novorodenecké fázy spánku bývajú krátke a sú rozdelené v pravidelných intervaloch 24 hodín denne.

 

Kedy sa u detí vyvinú zrelé cirkadiánne rytmy?

Väčšine novorodencov trvá približne 12 týždňov, kým sa u nich pri produkcii melatonínu prejavia denné rytmy. Cirkadiánne zmeny kortizolu, hormónu, ktorý pomáha regulovať bdelosť, sa môžu objaviť ešte neskôr. Celkovo môže bábätkám trvať 3 až 5 mesiacov, než sa „usadia“ v noci, čo znamená, že v určitom úseku spia viac ako 5 hodín.

Ako pomôcť novorodencom synchronizovať sa s prirodzeným 24-hodinovým dňom

1. Urobte zo svojho dieťaťa súčasť každodennej rutiny – Ak rodičia začleňujú svojich novorodencov do svojich každodenných aktivít, novorodenci sa môžu rýchlejšie prispôsobiť 24-hodinovému dňu.

2. Znížte stimuláciu v noci – Keď sa vaše dieťa zobudí na nočné kŕmenie, udržujte aktivitu na minime. Urobte čo najmenší hluk a vyhýbajte sa pohybu dieťaťa. V ideálnom prípade by ste mu mali zabrániť. Ak to nie je možné, aspoň sa pokúste minimalizovať zhon. Dieťa tak postupne pochopí, že noc je určená pre spánok a ticho.

3. Vystavujte svojho novorodenca prirodzeným svetelným zdrojom – Svetelné signály nemusia okamžite synchronizovať novorodenecký spánok, avšak mu pomáhajú. Napríklad, v jednej štúdii novorodenci spali dlhšie v noci, ak ich rodičia dodržiavali pravidelné zhasínanie svetiel do 21:00.

Aj čas strávený vonku môže byť dôležitý. Deti, ktoré idú von, zažívajú oveľa vyššie denné úrovne osvetlenia ako tie, ktoré sa zdržiavajú celý deň v interiéri, a výsledkom môžu byť silnejšie cirkadiánne rytmy.

4. Vyskúšajte detskú masáž – matky, ktoré pred spaním masírovali novorodencov pomocou telového mlieka, zaznamenali lepšie spánkové návyky bábätiek ako matky, ktoré ich masírovali bez telového mlieka alebo tie, ktoré deti vôbec nemasírovali. Po mesiaci novorodenci masírovaní telovým mliekom zaspávali rýchlejšie, dlhšie spali a v noci sa prebúdzali menej často.

5. Skladovanie materského mlieka – Materské mlieko obsahuje tryptofán, aminokyselinu, ktorú telo používa na výrobu melatonínu. Hladiny tryptofánu stúpajú a klesajú podľa cirkadiánnych rytmov matiek, a keď deti konzumujú tryptofán pred spaním, rýchlejšie zaspia.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.