Taštičkové matrace – výhody a nevýhody

Pružinové matrace sú tu s nami už viac ako sto rokov. Mnohí z nás si ich veľmi dobre pamätajú z detstva. Moderné taštičkové matrace s týmito staršími pružinovými matracmi nemajú veľa spoločného.

Taštičkové matrace sú typom pružinových matracov. Druhý typ sa nazýva Bonell. Základný rozdiel medzi taštičkovým a Bonell matracom je v systéme pružín. Kým Bonell matrac využíva prepojené pružiny, taštičkový matrac je opatrený množstvom nezávislých pružín.

tastickovy matrac vegas januar 2

Princíp taštičkového matraca bol objavený už v roku 1899. Za otca taštičkového matraca sa považuje James Marshal. Jeho myšlienky sa dnes podarilo doviezť prakticky k dokonalosti. Špičkové taštičkové matrace sú dnes považované za to najlepšie, čo si môžete domov do spálne kúpiť.

Výhody taštičkových matracov

Dlhá životnosť

Nie práve málo ľudí sa obáva, že pružiny časom skorodujú a výsledkom bude vŕzgajúci matrac. Tieto obavy pramenia zo skúsenostiach s klasickými pružinovými matracmi. Pri moderných taštičkových matracoch sa takýchto problémov obávať nemusíte.

Technológia výroby zaručuje, že k hrdzaveniu oceľových pružín nedôjde. Povrchová úprava je taká spoľahlivá, že kvalitní výrobcovia si môžu dovoliť ponúkať záručnú dobu vysoko nad zákonný limit. Vo Vegas predávame taštičkové matrace opatrené pružinovým jadrom od nemeckej firmy Agro. Na taštičkové jadro matraca dostanete záruku 20 rokov. Skúsenosti nám navyše hovoria, že takéto jadro bez problémov dokáže slúžiť aj 40 rokov.

Môžete si byť takmer istí, že pružiny vás v taštičkovom matraci nesklamú. Keby sa náhodou predsa len niečo s matracom stalo, bez slova vám ho vymeníme.

Vysoká vzdušnosť

Vzdušnosť matraca je kľúčovou charakteristikou z pohľadu ochrany voči všemožným mikroorganizmov. Baktérie, plesne a roztoče potrebujú pre svoj spokojný život najmä teplo a vlhko. S teplom nespravíte nič, ale vlhkosť môžete limitovať. Matrac je potrebné vetrať. Vlhkosť, ktorá sa do matraca dostane z nášho potu, je potrebné z neho čo možno najrýchlejšie dostať preč. V tomto smere je pružinový matrac tým najefektívnejším pomocníkom.

Jadro pružinového matraca je z veľkej časti tvorené vzduchom. Pružiny z tenkého oceľového drôtu a netkaná textília, ktorá oddeľuje jednotlivé pružiny tvoria iba malú časť jadra matraca.

Ortopedické vlastnosti

Kvalitný matrac okrem iného spoznáte aj na základe toho, ako sa dokáže postarať o vašu chrbticu.  V ideálnom prípade by sa počas spánku postaral o to, aby bola v jej prirodzenej polohe. V takejto polohe môžeme povedať, že spánok je zdravý.

Matrace, ktoré sa k tomuto stavu približujú, nazývame ortopedické. Taštičkové matrace majú ortopedické vlastnosti vďaka systému nezávislých pružín. Tieto pružiny dokážu  kopírovať nerovnosti tela, čo vedie k lepšej polohe chrbtice.

Miera ortopedickosti matraca závisí od počtu pružín. V zásade je tu situácia rovnaká ako pri penových matracoch. Čím vyššia hustota, tým kvalitnejší matrac. V prípade  taštičkových matracov hovoríme o hustote pružín – počte pružín na m². Tu je potrebné si dať pozor, aby vás výrobca matraca neoklamal.  Niektorí producenti matracov totiž udávajú počet pružín celého matraca.

Hustota pružín taštičkového matraca priamoúmerne ovplyvňuje tzv. bodovú elasticitu. Bodová elasticita charakterizuje schopnosť matraca kopírovať nerovnosti nášho tela. Väčšia hustota pružín = vyššia bodová elasticita = lepšie ortopedické vlastnosti.

Základné typy taštičkových matracov obsahujú 250 pružín/m². Tie najlepšie taštičkové matrace sa môžu pochváliť viac ako 1000 pružinami/ m².

Nevýhody taštičkových matracov

Nie všetky taštičkové matrace môžu ísť na elektrický polohovateľný rošt

Mnohokrát sa nesprávne tvrdí, že taštičkové matrace nemôžeme položiť na elektrické polohovateľné rošty. Pravda je to ale iba čiastočne.

Na elektrické polohovateľné rošty nemožno umiestniť taštičkové matrace, ktoré majú nízku hustotu pružín. Ako hraničnú hodnotu môžeme považovať 500 pružín na m². To znamená, že kvalitnejšie taštičkové matrace môžete bez problémov využívať aj na polohovateľných roštoch.

Kvalita taštičkových matracov je rôzna

Na trhu nájdete veľké množstvo výrobcov taštičkových matracov.  V širokej ponuke je pre bežného človeka pomerne komplikované sa vyznať. Aj z tohto dôvodu je pri kúpe taštičkového matraca vhodné dôverovať overenej spoločnosti.

My vo Vegas predávame iba vysokokvalitné matrace, na ktoré sa môžete spoľahnúť. Jednotlivé zložky matracov pochádzajú od overených európskych výrobcov, ktorý nemajú problém dať na svoje produkty záruku vysoko nad zákonom požadovanú dobu.

Kvalita však niečo stojí. Mnohí výrobcovia chcú využiť dobré meno taštičkových matracov a predávať ich za nízke ceny. Nízku cenu však dosahujú na úkor kvality. Ciest, ako znížiť výrobnú cenu taštičkového matraca je viacero. Najčastejšie deje používaním pružín a ďalších častí vyrobených v Číne.

Pri matracoch s hustotou menej ako 256 pružín na m² často dochádza k riedeniu pružín. Medzi taštičky je vkladaná PUR pena. Účelom je šetrenie na pružinách. Prejaví sa to nielen na okamžitých úžitkových vlastnostiach matraca, ale výrazne to ovplyvní aj jeho celkovú životnosť.

Bežný spotrebiteľ nemá veľa času skúmať, či matrac je naozaj taký, ako sa snaží prezentovať. Preto je dobré dôverovať overeným predajcom  a značkám. Pozrite si základné parametre, prípade si predajcu spýtajte na pôvod matraca, alebo či výrobca vlastní príslušné certifikáty a ocenenia.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.