10 mýtov a faktov o spánku

O spánku sa povráva veľa bežných mýtov. Často ich počúvame a možno ich dokonca aj často prežívame. Niekedy ich možno charakterizovať ako neškodné mýty, ale inokedy môžu byť nesprávne informácie vážne a dokonca až nebezpečné. Národná nadácia pre spánok preto zostavila tento zoznam bežných mýtov a faktov o spánku, ktoré by ste mali poznať.

 

  1. Chrápanie je častým problémom, najmä u mužov, ale nie je škodlivé.

Hoci chrápanie považuje väčšina ľudí za neškodné, môže byť príznakom život ohrozujúcej poruchy spánku nazývanej spánkové apnoe, najmä ak je sprevádzaná ťažkou dennou ospalosťou. Apnoe v spánku sa vyznačuje prestávkami v dýchaní, ktoré bránia vtekaniu vzduchu do dýchacích ciest spiaceho človeka alebo z neho. Ľudia so spánkovým apnoe sa počas noci často prebúdzajú a lapajú po dychu. Dýchacie pauzy znižujú hladinu kyslíka v krvi, môžu namáhať srdce a kardiovaskulárny systém a zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Chrápanie je často alebo pravidelne spojené s hypertenziou. Obezita a veľký krk môžu prispieť k spánkovému apnoe. Spánkové apnoe sa dá liečiť. Muži a ženy, ktorí hlasno chrápu, najmä ak zaznamenávajú prestávky v chrápaní, by sa mali poradiť s lekárom.

  1. Nedostatok spánku môžete oklamať

Odborníci na spánok tvrdia, že väčšina dospelých potrebuje každú noc od sedem do deväť  hodín spánku, aby dosiahli optimálny výkon, zdravie a vlastnú bezpečnosť. Ak nemáme dostatok spánku, nahromadíme si tzv. spánkový dlh, ktorý môže byť ťažké „splatiť“, ak bude príliš veľký. Výsledný nedostatočný spánok bol spojený so zdravotnými problémami, ako sú obezita a vysoký krvný tlak, negatívna nálada a správanie, znížená produktivita a problémy s bezpečnosťou v domácnosti, na pracovisku a na cestách.

  1. Zapnutie rádia, otvorenie okna alebo zapnutie klimatizácie sú účinné spôsoby, ako zostať hore počas jazdy

Tieto „pomôcky“ sú neúčinné a môžu byť nebezpečné pre osobu, ktorá riadi vozidlo, zatiaľ čo sa cíti unavená alebo ospalá. Ak sa počas jazdy cítite unavení, najlepšie je zastaviť  na bezpečnom odpočívadle a zdriemnuť si po dobu 15 až 45 minút. Kofeínové nápoje môžu pomôcť prekonať ospalosť, ale len na krátku dobu. Trvá však asi 30 minút, kým sa účinky prejavia. Najlepšou prevenciou ospalosti je dobrý nočný spánok noc pred cestou.

energy drink

 

  1. Tínedžeri, ktorí v triede zaspávajú, majú zlé návyky a / alebo sú leniví

Podľa odborníkov na spánok potrebujú tínedžeri každú noc najmenej 8 až 10 hodín spánku, v porovnaní s priemerom sedem až deväť hodín u väčšiny dospelých. Ich vnútorné biologické hodiny ich tiež držia hore a večer spia. Mnoho škôl však začína vyučovanie skoro ráno, keď dospievajúce telo túži ešte spať. Výsledkom je, že veľa tínedžerov chodí do školy príliš ospalých a na hodinách sú nesústredení.

  1. Nespavosť sa vyznačuje ťažkosťami zaspávania

Ťažkosti so zaspávaním sú iba jedným zo štyroch príznakov všeobecne spojených s nespavosťou. Medzi ďalšie patrí prebúdzanie sa príliš skoro a neschopnosť zaspať alebo časté prebúdzanie. Nespavosť môže byť príznakom poruchy spánku alebo iného lekárskeho alebo psychologického / psychiatrického problému a dá sa tiež liečiť. Ak sa príznaky nespavosti vyskytujú viackrát týždenne a majú vplyv na denné funkcie jednotlivca, mali by sa tieto príznaky prediskutovať s lekárom alebo iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

  1. Denná ospalosť vždy znamená, že človek nemá dostatok spánku

Nadmerná ospalosť počas dňa je stav, v ktorom sa jednotlivec počas dňa cíti veľmi ospalý a musí nutne zaspať, keď by mal byť úplne ostražitý a prebudený. Tento stav, ktorý sa môže vyskytnúť aj po dostatočnom nočnom spánku, môže byť príznakom základného zdravotného stavu alebo poruchy spánku, ako je narkolepsia alebo spánkové apnoe. Tieto problémy sa dajú liečiť a príznaky by sa mali prediskutovať s lekárom. Denná ospalosť môže byť nebezpečná a vystavuje človeka riziku ospalosti, zraneniam a chorobe a môže narušiť duševné schopnosti, emócie a výkon.

Žena zaspala na stole

 

  1. Zdravotné problémy ako je obezita, cukrovka, hypertenzia a depresia, nesúvisia s množstvom a kvalitou spánku človeka

Štúdie našli vzťah medzi množstvom a kvalitou spánku a mnohými zdravotnými problémami. Napríklad, nedostatočný spánok ovplyvňuje sekréciu rastového hormónu, ktorá je spojená s obezitou, so znižovaním sekrécie hormónov sa zvyšuje pravdepodobnosť zvýšenia telesnej hmotnosti. Krvný tlak zvyčajne klesá počas spánkového cyklu, prerušený spánok však môže mať nepriaznivý vplyv na tento normálny pokles, čo vedie k hypertenzii a kardiovaskulárnym problémom. Výskum tiež ukázal, že nedostatočný spánok zhoršuje schopnosť tela používať inzulín, čo môže viesť k vzniku cukrovky. Stále viac vedeckých štúdií ukazuje koreláciu medzi slabým a nedostatočným spánkom a chorobou.

  1. Čím ste starší, tým potrebujete menej spánku

Experti na spánok odporúčajú priemernému dospelému jedincovi spánok v rozsahu siedmich až deviatich hodín. Aj keď sa spánkové vzorce s pribúdajúcim vekom menia, množstvo spánku, ktoré zvyčajne potrebujeme, spravidla nie. Starší ľudia sa môžu prebúdzať častejšie cez noc a môžu mať v skutočnosti menej nočného spánku, ale ich spánková potreba nie je menšia ako u mladších dospelých. Pretože môžu spať v noci menej, starší ľudia majú tendenciu spať viac počas dňa.

  1. Počas spánku váš mozog oddychuje

Telo odpočíva počas spánku, mozog však zostáva aktívny, „nabíja sa“ a stále riadi mnoho funkcií tela vrátane dýchania. Keď spíme, typicky sa pohybujeme medzi dvoma stavmi spánku, REM (rýchly pohyb očí) a non-REM, v 90-minútovom cykle. Non-REM spánok má štyri štádiá so zreteľnými vlastnosťami, od ospalosti prvého stupňa, keď sa dá ľahko prebudiť, až po fázy „hlbokého spánku“ tri a štyri, keď sú prebudenia ťažšie a vyskytujú sa najpozitívnejšie a regeneračné účinky spánku. Avšak aj pri najhlbšom spánku mimo REM môžu naše mysle stále spracovávať informácie. REM spánok je aktívny spánok, pri ktorom sa vyskytujú sny, dýchanie a srdcový rytmus sa stávajú nepravidelnými, svaly sa uvoľňujú a oči sa pohybujú tam a späť pod viečkami.

  1. Ak sa zobudíte uprostred noci, je najlepšie ležať v posteli, počítať ovečky alebo sa prehadzovať, až kým nezaspíte

Prebudenie sa uprostred noci a neschopnosť ísť spať je príznakom nespavosti. Relaxačné snímky alebo myšlienky môžu pomôcť navodiť spánok viac ako počítanie oviec, čo môže byť vraj viac rušivé ako odpočinok. Nech sa použije ktorákoľvek technika, väčšina odborníkov súhlasí s tým, že ak nezaspíte do 15 až 20 minút, mali by ste vstať z postele, ísť do inej miestnosti a venovať sa relaxačným činnostiam, ako je napríklad počúvanie hudby alebo čítanie. Keď sa cítite ospalý, vráťte sa do postele. Nesledujte hodiny.

Žena má nepokojný spánok

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.