Ako vaše telo spaľuje kalórie počas spánku

Spaľovanie kalórií je termín, ktorý sa najčastejšie spája s aeróbnym cvičením a fyzicky náročnou prácou. Na tento proces však nemusíte neustále vynakladať množstvo energie, kalórie spaľujete aj počas spánku a možno o tom ani neviete. V nasledujúcom článku sa dozviete, ako je to možné.

Ľudské telo spaľuje kalórie počas spánku, najmä počas REM fázy. Počas tejto doby je mozog obzvlášť aktívny a človek spaľuje najviac glukózy, čo je zdroj paliva v tele. Zároveň sa zvyšuje srdcový rytmus a krvný tlak, ktorý spaľuje viac kalórií.

 

Činnosti, ktoré napomáhajú k spaľovaniu kalórií

Počas noci vaše telo pracuje a takpovediac „opravuje“ všetky škody spôsobené na bunečnej úrovni cez deň. Napríklad, ak počas dňa cvičíte, vaše svaly sa zotavia a opravia práve v noci, čo si vyžaduje energiu. Trávenie potravy taktiež využíva energiu , pretože vaše telo rozdeľuje jedlo na použiteľné palivo na nasledujúci deň.

Mnoho ľudí je posadnutých tým, koľko kalórií spália počas dňa. Málokto si však uvedomuje, že kalórie dokážu spáliť jednoducho tým, že si doprajú dlhý a kvalitný spánok. To znamená, čím dlhšie spíte, tým viac kalórií spálite. Pozor, neznamená to však, že máte zostať celý deň v posteli, nadpriemerný čas strávený spánkom môže znamenať práve opak, pretože nebude mať dostatok pohybu cez deň.

 

Ak nebudete mať dostatok spánku, môže to ovplyvniť váš príjem kalórií a aj celý nasledujúci deň. Nedostatok spánku spôsobuje, že ľudia majú hlad, najmä pri potravinách s vysokým obsahom tuku a navyše, menej času na spanie. To znamená, že nebudete spaľovať veľa kalórií tým, že budete celý deň spať, pretože nadmerný spánok má opačný účinok. Ľudia, ktorí dlho spia, majú pomalší metabolizmus, pretože zostávajú v posteli namiesto toho, aby vynakladali energiu.

 

Koľko kalórií dokáže človek spáliť počas spánku?

Počet spálených kalórií za noc ovplyvňuje niekoľko faktorov. Vzhľadom na to, že každý jedinec potrebuje iné množstvo spánku a každý má inú hmotnosť či rôzny matebolizmus, je ťažké určiť presný počet kalórií, ktoré priemerný človek spáli počas spánku.

Metabolizmus je proces v tele, pri ktorom dochádza k premene jedla na energiu, ktorú človek využíva pri každodenných činnostiach. Dokonca aj udržiavanie chodu orgánov, dýchanie a cirkulácia krvi si vyžaduje určitú energiu. Na druhej strane, vaša bazálna teplota metabolizmu predstavuje počet kalórií, ktoré jednotlivo spaľujete počas dňa v pokoji, napríklad keď sedíte. Sem patrí teda okrem spania aj sedenie.

 

Ak však chcete docieliť čo najlepší výsledok a spáliť počas noci čo najviac kalórií, riaďte sa nasledovnými trikmi:

1. Jedzte menšie porcie jedál a nejedzte neskoro v noci

Keď budete jesť veľké porcie pred spaním, vaše telo nemá možnosť počas spánku ich metabolizovať. Mozog totiž vysiela v priebehu hlbokého spánku rastový hormón a keď jete neskoro v noci telo ho nabáda, aby namiesto energie ukladalo jedlo v podobe tuku. To je dôvod, prečo sa oplatí znížiť porcie jedál na večeru. Niektorí ľudia majú tendenciu zjesť najväčšiu porciu jedla večer a najmenšiu zase ráno. A mali by sme to robiť presne naopak.

 

2. Nepite alkohol minimálne tri hodiny pred spaním

Zatiaľ čo pár pohárov vína počas večere je v poriadku, tvrdý alkohol by ste mali obmedziť a nepiť ho minimálne tri hodiny pred spaním. Ako sme totiž už spomenuli, najviac kalórií spaľuje človek počas REM spánku a práve alkohol tieto fázy hlbokého spánku veľmi narúša.

 

3. Cvičte každý deň, nie však pred spaním

Každodenné cvičenie je prospešné takmer pre každého, kto chce spáliť kalórie počas dňa aj noci. Nie je však ideálne cvičiť pred spaním a to minimálne štyri hodiny predtým, ako sa rozhodnete ísť spať. Hlavným dôvodom je fakt, že cvičením zvyšujete svoju telesnú teplotu, a preto môže byť ťažké pre vás zaspať, keď je vaše telo horúce. Pri cvičení si občas doprajte aj silový tréning. Viac svalovej hmoty totiž vo všeobecnosti pomáha spáliť viac kalórií, dokonca aj keď spíte.

 

4. Neobliekajte sa na noc

Odborníci odporúčajú, aby ste chodili spať nahí. A má to jednoduché vysvetlenie. Telo sa v tomto prípade udržiava chladné, čo môže zvýšiť zásoby hnedého tuku v tele – čo je druh tuku, ktorý je zodpovedný za spaľovanie energie a produkciu tepla. Ak sa však neviete vzdať svojho obľúbeného pyžama, zostaňte oblečení, no spite v chladnej miestnosti. Má to rovnaký účinok.

Spaľovanie kalórií počas spánku je dobrá vec, avšak nespoliehajte sa, že len vďaka tomu schudnete. Doprajte si okrem kvalitného 7 – 9 hodinového spánku aj aktívny pohyb každý deň a zdravú stravu bez pridaných cukrov. Taktiež sa pokúste vyhýbať stresu. To všetko vám zabezpečí, že sa budete cítiť pohodlne, sviežo a zdravo.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.