Prečo používať chránič na matrac

Niektorí sa pýtajú: „Načo nám je chránič matracu, keď na posteľ natiahneme prestieradlo?“ Odpoveď je veľmi jednoduchá. Prezradíme vám, na čo chránič matraca slúži a aké sú jeho benefity.

 

Čo je chránič matraca?

Chránič matraca oddeľuje matrac od posteľnej bielizne. Chráni váš matrac a predlžuje tak jeho životnosť. Chránič matraca je však predovšetkým vrchná vrstva, ktorá je ľahko odnímateľná a ktorá sa dá prať pri minimálnej teplote 60 stupňov. Vytvára vám tak čistejšie, zdravšie a pohodlnejšie prostredie pre pokojný a zdravý spánok.

Vrchný matrac tvorí vrchnú vrstvu postele. Tvorí ho jadro z peny alebo latexu, ktoré sa vkladá do poťahu. Najdôležitejšou úlohou vrchného matraca je zvýšiť vaše pohodlie pri spánku a preto je dostupný široký sortiment rozličných modelov. Chránič matraca je teda upínacia podložka vyrobená z rozličných materiálov a s rôznymi rozmermi, ktorá sa natiahne na matrac.

 

Benefity používania chrániča matraca

Existuje niekoľko dôvodov, ktoré hovoria v prospech používania chráničov matracov a vrchných matracov:

  • Chránič matraca chráni váš matrac nielen pred bežnými nečistotami, ale aj pred nočným potenímkožnými šupinami, ktoré každý z nás vyprodukuje noc čo noc, bez chrániča by ich zachytil priamo matrac.
  • Predlžuje životnosť vášho matraca, keďže ho chráni nielen pred nečistotami, ale aj pred opotrebovaním.
  • Na rozdiel od matraca môžete chránič jednoducho stiahnuť a pravidelne ho vyprať v práčke. Je teda významným hygienickým faktorom. Práve alergici z neho profitujú najviac.
  • Príjemne mäkký chránič matraca môže zabezpečiť aj zvýšený komfort pri ležaní a tým aj výdatnejší a pokojnejší spánok.

 

Chránič matraca

 

Ako používať chránič matraca

Chránič matraca neprepúšťa žiadne tekutiny a zároveň je veľmi priedušný, takže zaručí aj maximálne pohodlie počas spánku a to bez nadmerného potenia. V každom rohu chrániča sú praktické gumy, ktoré pohodlné prichytíte k matracu, chránič preto vždy zostane na svojom mieste. Ako sme už spomenuli, chránič matraca je možné oprať pri minimálnej teplote 60 stupňov. Nie je však vhodné ho žehliť ani vkladať do sušičky bielizne.

 

Rozmery chrániča matraca

Chrániče matraca sa vyrábajú v naozaj rozličných rozmeroch, podľa vašej potreby. Existujú chrániče čiastočné, používané na časť postele, ktorá je najviac ohrozená zašpinením, chrániče celkové, chrániče matracov po celej dĺžke, a chrániče, ktoré matrac chránia i na bokoch.

Výhoda čiastočných chráničov spočíva v ich jednoduchej výmene, nevýhodou potom môže byť ich zhrnovanie pri pohybe na lôžku. Praktickou a veľmi obľúbenou voľbou sú chrániče na celú plochu lôžka. Tie sú buď s gumičkami v rohoch matraca, alebo rovnako ako napínacia plachta presahujúca aj cez rohy matraca. Niektoré chrániče chránia matrace len zvrchu, iné i na bokoch, prípadne po celom povrchu – napríklad tie pre alergikov.

Nakoľko sa chrániče upínajú na matrace, majú prevažne rovnaké rozmery ako matrace. Preto si môžete zo širokej ponuky vybrať presne ten, ktorý potrebujete. Taktiež nebudete mať problém ani s atypickým rozmerom chrániča. Chrániče detských matracov sa štandardne vyrábajú vo dvoch veľkostiach – 120 x 60 cm a 140 x 70 cm, čo sú zároveň štandardné rozmery detských postelí, resp. matracov. Chrániče matracov pre dospelých sa predávajú v štandardných veľkostiach na jedno i dvojlôžko (matrace 90 x 200, či 80 x 200 sú jednolôžkové, zatiaľ čo matrace vo veľkostiach 180 x 200, 200 x 200 dvôjlôžkové atď.), vyrábajú sa i v predĺžených dĺžkach alebo je možné si ich nechať vyrobiť na mieru, čo sú už spomínané atypické rozmery chrániča.

 

Chránič matraca s gumičkami

 

Z akého materiálu je chránič matraca vyrobený

Pre bežné použitie je vhodná kombinácia bavlny a nepremokavého, avšak priedušného materiálu (bežným je PUR – polyuretanový). Pri väčšej záťaži, napríklad u osôb trpiacich inkontinenciou, sa používajú i chrániče matracov obsahujúce PVC alebo materiály na báze gumy. Vynikajúcim prírodným materiálom s jedinečnými vlastnosťami je ovčie rúno, ktoré je veľmi kvalitné, najmä merino vlna vďaka svojím výborným transpiračným a termoizolačným vlastnostiam. Na trhu môžete nájsť aj také materiály a spôsoby prevedenia, u ktorých výrobcovia sľubujú antibakteriálne a protiplesňové účinky.

 

Ako si vybrať správny chránič matraca

Pri výbere chrániča matraca treba zvážiť niekoľko kritérií. Najskôr fakt, pre koho má byť chránič matraca určený. Či pre dieťa, zdravého dospelého človeka, človeka trpiaceho inkontinenciou alebo dlhodobo ležiaceho človeka či alergika. Ďalej treba myslieť na to, aký potrebujete rozmer – rozmer ochrannej plochy a tiež, aký preferujete použitý materiál, jeho paropriepustnosť a vodoodolnosť.

Kúpa matracového chrániča sa oplatí z hľadiska ochrany pred roztočmi a tým aj predĺženia jeho životnosti. Okrem toho však matracový chránič zlepšuje osobnú hygienu a udržuje matrac vždy čistý. Je to účinná ochrana proti prachovým roztočom, baktériám, choroboplodným zárodkom a mikroorganizmom. Používa sa ako medzivrstva medzi prestieradlom a matracom.

Matracové chrániče sa vyrábajú z funkčného, zdravotne nezávadného materiálu s membránou, sú priedušné, so sacou schopnosťou, ale nepriepustné. Sú nenápadné, ľahké a na dotyk veľmi príjemné.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.