Ako zariadiť spálňu: Moderný štýl

Keď ste sa dostali na tento článok, pravdepodobne hľadte odpoveď na otázku, „ako zariadiť spálňu moderne?“ Čo to však v praxi znamená? V dnešnom ponímaní pod moderným štýlom myslíme štýl, v ktorom sa do popredia dostávajú neutrálne, zemité farby, pôvodná krása materiálov a minimum okrasných prvkov. Ide okombináciu minimalizmu a pohodlia, pričom takmer všetky interiérové prvky sú v prvom rade funkčné.

V prípade, že vám práve takýto štýl sedí, možno sa vám pri zariaďovaní zíde jeden z našich tipov.

Tónovanie farieb

Samotnú voľbu farieb sme načrtli vyššie. V modernom štýle prevládajú skôr zemité a chladnejšie farby ako hnedá, béžová, biela či šedá. Vždy je dobré vybrať si jednu hlavnú farbu (najmä na steny) a následne k nej ladiť 2-3 doplnkové farby, ktoré by však stále mali byť v jej odtieni. Výhoda bielej je, že ju môžete kombinovať s ktoroukoľvek uvedenou farbou. Biela je práve vďaka svojej kombinovateľnosti a neutrálnemu pôsobeniu skutočne nadčasovou, v tomto ponímaní modernou farbou. V opatrnom množstve môžete zemité farby či bielu doplniť o tmavé farby. Kontrast funguje aj v tomto prípade, no dávajte si pozor, aby ho nebolo priveľa.

Dekorovanie

Práve ladenie spálne do jednej farby a jej odtieňov vám poskytne vyhrať sa s dekoráciámi, ktoré oveľa viac vyniknú. Nemáme na mysli však žiadne prehnané motívy či výrazné (kvetinové) vzory. Skôr nenápadnejšie geometrické tvary, obrazy, maľby, fotografie či kvety.

To všetko dodá vašej zatiaľ neutrálnej spálni život, pôsobiaci veľmi upokojujúco a stále minimalisticky. Pre skonkrétnenie predstavy môžete použiť napr. vankúše v pastelových farbách, obrazy či grafiky moderného umenia, ktoré zvyknú pracovať s geometrickými tvarmi, ručne robené výrobky, ktoré pozdvihnú individualitu vašej spálne a odrazia váš vkus, skôr listnatú rastlinu, umiestnenú v obyčajnom terakotovom kvetináči či kvetinči s geometrickými tvarmi atď.

V prípade, že premýšľate o aplikácii geometrických tvarov (inej vhodnej textúry či murive) na steny, odporučame týmto spôsobom postupovať len pri jednej zo stien a ostatné vymaľovať v základnej zvolenej farbe. Oveľa viac tak vynikne a stane sa dizajnovým prvkom spálne.

Funkčnosť spálne

Nielen pekné, ale aj funkčné. To je heslo moderného človeka, ktoré sa pretavilo aj do štýlu modernej spálne. Je dôležité, aby veci v spálni neboli len pre okrasu, ale skutočne mali nejaký účel. Samozrejme, dekorácia bude stále len dekoráciou, no na zbytočné kusy nábytku, ktoré nepotrebujete, skúste zabudnúť. V modernom štýle ide v prvom rade o to, aby všetko v spálni umiestnené slúžilo jej obyvateľom. Preto pri zariaďovaní myslite najmä na odkladacie priestory a využiteľnosť zvoleného nábytku.

Výber osvetlenia

V takto modernom štýle môžete využiť napr. osvetlenie stropu po obvode. Toto riešenie vyzerá obzvlášť atraktívne pri viacúrovňových stropoch. Vhodné je aj bodové osvetlenie. Využiť môžete tiež primárny zdroj svetla – geometrický luster (vyrobený napr. z kovu či v kombinácii kovu a dreva) + viac menších zdrojov svetla, ktoré osvetlia len určitú časť vašej spálne (lampa pri knižnici či nad posteľou, …).

Premýšľať môžete aj nad holou žiarovkou namontovanou na drôte či nad sériou žiaroviek, ktoré „visia“ na drôte zo stropu. Pozor však, aby nedošlo pri tejto voľbe k narušeniu harmonického dizajnu miestnosti.

Výber postele

V modernom štýle ide v prvom rade o tvar postele. Ten by mal byť úplne jednoduchý, obdĺžnikový. Zvoliť môžete variant kovovej postele bez čela, alebo drevenej postele, tiež bez čela. Je dobré, ak má posteľ odkladací priestor, práve kvôli funkčnosti, ktorá je symbolom spálne v modernom štýle. Najmä drevo je veľmi ľahko kombinovateľné s ostatnými zvolenými prvkami a farbami, takže táto voľba je hra na istotu – dokonalým príkladom je masívna dubová posteľ Flabo.

Pri posteli si dávajte pozor aj na výber posteľnej bielizne. Najlepšie je, ak je vyrobená z prírodných materiálov a potlač je skôr neutrálna, rovnako ako jej farba.

V minulej časti nášho článkového seriálu sme vám priblížili, ako si zariadiť spálňu v prírodnom štýle. Dnes sme sa pozreli na štýl moderný. Ostaňte s nami, aby vám neunikol žiaden z nasledujúcich štýlov. Tešíme sa na vás pri ďalšom pokračovaní a veríme, že vám naše tipy zariaďovanie spálne uľahčia.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.