Aj o matrace sa treba starať

Životnosť matraca, o ktorý sa svedomite staráte, a matraca, o ktorých ste stratili záujem okamžite, ako ste ho položili na rošt, je diametrálne odlišná. Vo všeobecnosti sa hovorí, že životnosť matraca je 7 až 10 rokov. Doba obmeny matracov však do veľkej miery závisí od toho, akú pozornosť mu počas používania venujete. Samozrejmé je, že kvalitnejší matrac vydrží viac ako menej kvalitný. Životnosť však predlžujete alebo skracujete starostlivosťou o matrac.

V nasledujúcom texte prinášame niekoľko tipov, ako predĺžiť životnosť matraca.

Obracanie matracov

Najmä penové matrace mávajú časom problém s preležaninami. Teda priehlbinami vytvoreným sústredeným tlakom tela na špecifické časti matraca. Počas spánku netlačíte na matrac rovnomerne. Najväčšiu záťaž vyvolávajú bedrá – približne na stred matraca. Po rokoch (závisí to najmä od kvality peny) sa na matraci začnú vytvárať preležaniny.

agata

Jednoduchým spôsobom, ako oddialiť vznik viditeľných preležanín je systematicky otáčať matrac. Ak je matrac jednostranný – tak ho iba otočíte. Takto viete striedať dve polohy matraca.  Ak je matrac obojstranný, môžete ho aj preklápať – k dispozícii máte až 4 polohy. Rozloženie tlaku sa tak výrazne zlepší.

Nie pri všetkých matracoch je otáčanie možné. Niektoré majú špeciálne zónovanie, ktoré určuje, ktorá čas matraca je určená pre hlavovú časť. Nepraktické to môže byť aj pre obojstranné matrace, kde každá strana má inú tvrdosť. Meniť tvrdosť lôžka totiž nemusí byť dobrý nápad.

Pravidelné pranie poťahu

Poťah je bariérou medzi matracom a vonkajším prostredím. Všetka špina, všetky mikróby sa predtým, ako preniknú do matraca, dostanú do kontaktu s poťahom. Väčšina z nich za normálnych okolností zostane na poťahu či v ňom. Kvalitné poťahy toho dokážu naozaj veľa. Vždy však majú svoje limity. Schopnosť zachytiť nečistoty sa časom znižuje. Jediná obrana proti tomuto procesu je opratie poťahu.

Pre pravidelné pranie poťahu je dôležité, aby celý proces bol maximálne jednoduchý. Ak je niečo zložité, prirodzene sa tomu snažíme vyhýbať. Preto je kľúčové, aby poťah matraca bol ľahko odzipsovateľný. Našťastie takmer všetky matrace sa predávajú so snímateľným poťahom. Bez takéhoto poťahu sa predávajú akurát tie najlacnejšie penové matrace. Lepšie matrace ponúkajú aj možnosť rozdeliť poťah. Poťah sa tak skladá minimálne z dvoch samostatných častí, s ktorými sa ľahšie manipuluje a jednoduchšie ich dostanete do práčky.

Ponuka poťahov je široká – používajú sa látky rôznej kvality, podšívky atď. Kvalitu použitej látky najlepšie charakterizuje jej gramáž – teda hmotnosť látky na jeden meter štvorcový.

V ponuke nájdete aj špeciálne poťahy, ktoré sú obohatené výťažkami z aloe vera, sú prešité striebornými vláknami, respektíve obsahujú strieborné nano častice. Z veľkej časti ide iba marketing, ktorý nemá nič spoločné s realitou. Aloe vera vám nijako so zdravím nepomôže. Maximálne tak zmäkčí látku poťahu. Striebro síce má antimikrobiálne účinky, strieborné vlákna či nano častice však určite s mikróbmi v matraci nepomôžu.

Kvalitná podložka pod matrac

Podložka pod matrac plní dve základné funkcie: umožňuje odvádzanie vlhkosti z matraca a tlmí tlak vyvíjaný na matrac.

Pri snahe o udržanie matraca vo výbornej hygienickej kondícii je dôležité, aby matrac bol dostatočne vetraný aj zo spodnej strany. Základom by mal byť lamelový rošt a posteľ bez úložného priestoru. Dôležité je, aby pod posteľou mohol vzduch voľne prúdiť.

Vetranie je najdôležitejšie pre penové matrace. Pružinové matrace sú ďaleko vzdušnejšie, a dokážu si tak poradiť s vlhkosťou aj v náročných podmienkach. Matrace vyrobené z polyuretánovej by mali byť položená na lamelových roštoch z predpätými lamelami. Takéto lamely sú pružné a dokážu efektívne tlmiť tlak vyvíjaný na matrac. Pružné lamely tak v konečnom dôsledku spomaľujú tvorbu preležanín.

Chránič matraca

Chránič je dodatočnou vrstvou ochrany, ktorá nie je súčasťou matraca. Chránič matraca obmedzuje prenikanie nečistôt a vlhkosti do tela matraca. Výrazne zníži množstvo látok, ktoré sa dostanú do kontaktu s poťahom.  Rovnako ako pri poťahoch, aj ponuka chráničov matracov je široká. Na výber máte lacné, ale aj špičkové vodotesné chrániče, ktoré výrazne predĺžia hygienickú životnosť matraca. Veľkou výhodou chráničov matracov je to, že ich môžete pohodlne vymeniť. Zlý hygienický stav starého chrániča neznamená nutnosť vymeniť celý matrac. Stačí kúpiť nový chránič.

Vetranie matraca

Ako už bolo spomenuté, vlhkosť je jedným z najväčších nepriateľov matraca. Podporuje rast a rozmnožovanie mikróbov a urýchľuje degradáciu peny.

O vetranie matraca sa staráme aj priebežne – matrac umiestňujeme na vzdušný rošt, odkladáme paplón a podobne.

Raz za čas je však dobré matracu dopriať intenzívnejšie vetranie. V tej jednoduchšej podobe ho stačí vyzliecť priamo na posteli a nechať ho takto jednu či dve hodinky.

Ak máte čas a chuť, môže skúsiť aj túto efektívnejšiu variantu: odstráňte všetko z matraca, zbavte ho poťahu a postavte ho niekde na slnečné miesto. V ideálnom prípade niekde von, kde je teplo, sucho a trochu veterno. Táto alternatíva pochopiteľne nie je vhodná pre každého. Nie každý býva v rodinnom dome so záhradou a nie každý dokáže manipulovať s veľkým a ťažkým matracom.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.