Ako dlho by mal vydržať matrac?

Pri rozhodovaní, aký matrac kúpiť do spálne, by sme sa mali okrem iného rozhodovať aj na základe životnosti matraca. Ako dlho vydrží matrac? Po koľkých rokoch je potrebné ho vymeniť?

Ak niekomu, kto matracom rozumie, položíte takéto všeobecné otázky, zvyčajne dostanete aj všeobecné odpovede typu: v priemere 8 rokov, 7 až 10 rokov a podobne. Problém je však v tom, že žiadny matrac nie je všeobecný. Vždy ide o konkrétny matrac vyrobený z konkrétnych materiálov konkrétnou firmou. Priemerná životnosť matracov vám veľkú informačnú hodnotu neprinesie. A to ešte nehovoríme o tom, že životnosť matracov do vysokej miery závisí aj od toho, ako sa o ne staráte.

model f3

Poďme sa pozrieť na problematiku životnosti matracov trochu bližšie. Dozviete sa, prečo tvrdenie, že matrac vydrží 7 až 10 rokov je zavádzajúce. Zistíte, že ďaleko bližšie k pravde má toto tvrdenie: nekvalitný matrac nevydrží ani rok, kvalitný matrac aj desiatky rokov. Nekvalitný matrac je potrebné vymeniť z dôvodu preležanín (jám), pričom kvalitné matrace sa menia z dôvodu hygieny.

Nekvalitné penové matrace

Tie najlacnejšie penové matrace sú sotva vhodné na zdravý spánok už od momentu ich výroby. Časom sa to však rapídne zhoršuje. Lacné matrace sú lacné najmä z toho dôvodu, že pri ich výrobe sa šetrí. Konkrétne pri matracoch sa zvykne šetriť na materiály.

Najlacnejšie matrace sa vyrábajú z polyuretánovej peny. Okrem peny na nich nájdete aj jednoduchý poťah. Životnosť takéhoto matraca však závisí najmä od použitej polyuretánovej (PUR) peny.

PUR peny sa vyrábajú v širokej škále kvality. Hlavnou charakteristikou polyuretánovej peny (ale aj všetkých ďalších pien) je objemová hmotnosť. Tento údaj nám hovorí o počte kilogramov materiálu v jednom metri kubickom. Kvalitnejšie peny majú vyššiu objemovú hmotnosť. Ak chcete ušetriť, spotrebujete menej materiálu na výrobu rovnakého objemu peny.

Peny s nízkou objemovou hmotnosťou sú riedke – ich schopnosť odolávať tlaku spiaceho tela je veľmi limitovaná. Nekvalitné peny začnú degradovať okamžite po začiatku používania. Často sa stáva, že na nekvalitných penových matracoch sú priehlbiny, ktoré poznáme aj ako preležaniny, viditeľné už po jednom roku.

Preležaniny sa časom vytvoria na každom matraci. Otázkou je iba to, kedy sa to stane. Dobrý matrac spoznáte podľa toho, že ho meníte nie z dôvodu preležanín, ale z hygienických príčin. Pri dobrom matraci sa preležaniny tvoria veľmi pomaly.

V kvalitnejších matracoch nájdete polyuretánovú penu s objemovou hmotnosťou minimálne 25 kg/m³. Studená pena dosahuje hodnoty aj cez 35 kg/m³. Pamäťová pena cez 50 kg/m³. Ešte lepšie hodnoty (až 80 kg/m³) je možné dosiahnuť pri latexovej pene.

Pokiaľ si nie ste istí, či na vašom matraci sú preležaniny – a nechcete sa spoliehať na odhad, zmerajte povrch matraca. Položte na matrac dlhú a pevnú tyč a sleduje v jej strede medzeru medi matracom a tyčou.

Kvalitné matrace sa menia z hygienických dôvodov

Kvalitné matrace sa nemenia z dôvodu mechanického znehodnotenia. Vymeniť ich je potrebné z dôvodu hygieny. Ak by sme si odmysleli hygienické znehodnocovanie, kvalitný  matrac by vedel slúžiť aj niekoľko desiatok rokov.

Ako dobrý príklad môžeme použiť špičkový taštičkový matrac. Taštičkové jadro od nemeckej spoločnosti Agro vydrží omnoho dlhšie, ako je odporúčaná hygienická životnosť matraca. Agro dáva na svoje pružinové jadrá záruku až 20 rokov. To znamená, že výrobca svojmu produktu naozaj verí. V skutočnosti by takéto jadro vedelo bez akéhokoľvek vŕzgania slúžiť aj 40 rokov.

Avšak ani pri najlepšej starostlivosti na svete by sa na takomto matraci nemalo spávať 20 rokov. Vegas odporúča matrac meniť po približne siedmich rokoch. Životnosť však dokážete dôslednou starostlivosťou predĺžiť.

Po uložení nového matraca na posteľ do neho začnú prenikať nečistoty. Prach, mastnota, vlhkosť a mikroorganizmy sa časom dostanú aj cez ten najlepší poťah.

Najväčším problémom matracov zvyknú bývať mikróby – baktérie, roztoče a plesne. Po rokoch používania sa matrac stane z dôvodu hygieny nevyhovujúcim.

Mikróbom sa darí v teplom a vlhkom prostredí. Ak sú tieto dve podmienky splnené, tak im k rastu a rozmnožovaniu chýba akurát potrava. Tej majú v ľudských príbytkoch dostatok – získavajú ju z prachu. Veľkú časť domového prachu totiž tvorí odumretá ľudská pokožka.

S teplom v matraci nespravíme nič. Spálne sú dobre vykurované a navyše teplo sála aj priamo z ľudského tela. Prach vieme obmedziť dôsledným upratovaním. Veľký vplyv na životné prostredie mikróbov dosiahnete ovplyvňovaním vlhkosti.

Na obmedzenie vlhkosti sú najlepšie pružinové matrace, ktoré sú vzdušné. V tomto smere pomáha aj dobre odvetraný rošt – ideálna je posteľ bez úložného priestoru. Z času na čas pomôže aj vetranie celého matraca – odstrániť z neho paplón, obliečky a poťah a nechať ho tak jednu či dve hodiny.

Hygienickú životnosť je možné predĺžiť aj používaním chrániča matraca. Táto relatívne lacná pomôcka je dodatočnou bariérou medzi vonkajším prostredím a matracom. Základnou bariérou je však poťah. Jeho výberu je preto potrebné venovať osobitú pozornosť. Ponuka je široká a kvalitné poťahy dokážu výrazne pomôcť.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.