Skladacie matrace? (čo to je a prečo sa im vyhnúť)

Ak ste niekedy kupovali nejaký lacný matrac, s veľkou pravdepodobnosťou ste sa dostali aj k tzv. skladacím matracom.

Skladací matrac je presne to, čo nám už názov našepkáva. Takýto matrac sa dá skladať. Oplatí sa ho kúpiť? Alebo by sme sa mu mali radšej vyhnúť? Ako to už býva, aj skladacie matrace majú svoje výhody a nevýhody. Poďme sa na ne pozrieť.

Výhody skladacích matracov

Skladacie matrace sa nepredávajú za účelom zabezpečenia trvalého pohodlia v posteli. Na skladacích matracoch by sa nemalo spávať dlhodobo.

Tento druh matraca je určený na príležitostné spanie.  Nie každá rodina má priestor a peniaze, aby vedela vyčleniť jednu miestnosť v dome či byte pre hostí. Hosťovské izby na Slovensku rozhodne nie sú bežné.  Ohlásení či neohlásení hostia však z času na čas prichádzajú do každej rodiny. A v mnohých prípadoch je potrebné ich ubytovať. Hotely síce nájdete v každom meste, vždy je však lepšie nechať návštevu prespať u hostiteľa.

Skladací matrac je možné v zloženom stave skladovať na rôznych miestach, bez toho, aby zaberal zbytočne veľa priestoru. Matrac sa ale neodporúča skladovať pod posteľou. Tento priestor by za ideálneho stavu mal zostať prázdny, aby tam bol zachovaný voľný pohyb vzduchu. Je to dôležité z pohľadu odvádzania vlhkosti z matraca.

Pri skladovaní v prašných priestoroch (ako napríklad na povale) je potrebné zabezpečiť, aby bol matrac  od tohto prostredia maximálne izolovaný. Nie je to vôbec náročné – stačí, ak matrac zabalíte do igelitu.

Zložený matrac je pripravený slúžiť takmer okamžite. Ak ho skladujete v skrini, tak je to otázka pár sekúnd. Znesenie z povaly a odstránenie obalu zaberie o čosi viac času, stále to však nebude trvať viac ako pár minút.

Hlavnou alternatívou skladacieho matraca je nafukovacia posteľ, či nafukovačka. Pripravenie nafukovacieho lôžka zaberie omnoho dlhšie. Na nafúknutie bežnej vzduchovej postele potrebujete špeciálnu pumpu – prípadne zariadenie, ktoré sa ľudovo nazývame žaba. Nafúknutie postele s elektrickou pumpou ide pomerne rýchlo. So žabou je to zložitejšie. Ak sa tieto zariadenia pokazia, alebo ich nebudete vedieť nájsť, budete odsúdení na použitie vlastných pľúc. Nafúknuť ústami bežnú nafukovaciu posteľ nie je nemožné, pre väčšinu ľudí to však bude príliš komplikované.  Ani sa to neodporúča, keďže ľuďom so zdravotnými problémami sa môže spraviť zle.

Cestovanie so skladacím matracom

Keby ste chceli cestovať s bežným matracom, museli by ste si kúpiť prinajmenšom dodávku. Skladací matrac bez väčších problémov preveziete aj v bežnom malom aute. Takýto matrac je navyše mimoriadne ľahký, takže s transportom nebudú mať problém ani ženy či deti.

Ak cestujete na dovolenku niekde do stanu a nechcete spať na bežnej karimatke, skladací matrac bude skvelým riešením. Počas tých pár dní vám to neublíži a komfort pôjde rapídne hore. To isté platí pri cestovaní na chatu s obmedzeným počtom lôžok. Namiesto tiesnenia sa  na posteliach či spánku na gauči, prípadne zemi, si pohodlne donesiete posteľ so sebou.

Vyrobené z polyuretánovej peny

Skladacie matrace sa teoreticky dajú vyrobiť z rovnakých materiálov ako bežné matrace. V praxi sa však stretnete takmer výlučne so skladacími matracmi vyrobenými z klasickej polyuretánovej peny. Dôvod je pomerne jednoduchý – pri skladacích matracoch ide najmä o to, aby boli cenovo dostupné. Nie sú tu potrebné žiadne kvalitné materiály, keďže sa na nich nebudete spať dlhodobo.

V matracoch nájdete PUR penu rôznej kvality. Objemová hmotnosť  nám hovorí, koľko kilogramov materiálu sa zmestí do jedného metra kubického. Najlacnejšie polyuretánové peny majú objemovú hmotnosť okolo 18 kg/m³. Tie lepšie sa pohybujú okolo 25-40 kg/m³.

Všetky klasické PUR peny majú veľmi obmedzené ortopedické vlastnosti.  Pri skladacích matracoch o tom ani nemá význam hovoriť. Hlavným dôvodom nie je ani absencia viditeľnejších ortopedických vlastností, ale hlavne minimálna hrúbka takéhoto matraca. Bežné skladacie matrace sú hrubé iba niekoľko centimetrov – 3, 4 či 5 cm. Takáto hrúbka akurát tlmí kontakt s podlahou. Je však nedostatočná na to, aby sa prejavili špecifické vlastnosti materiálu. Na to by ste potrebovali penu hrubú aspoň tých 12 cm.

Matrace vyrobené z polyuretánovej peny nemajú dlhú životnosť. Časom sa na nich vytvoria preležaniny. Čím nižšia kvalita peny, tým skôr preležaniny spozorujete. Pri veľmi tenkých matracoch na tom až tak nezáleží, keďže hlavný problém bude kontakt z podlahou. Na nejakej drobnej preležanine až tak záležať nebude.

Matrace z PUR peny nie sú najlepšou voľbou ani z pohľadu hygieny. Polyuretánová pena nie je vzdušná. Ak sa do nej dostanú nejaké mikroorganizmy, tak pri zvýšenej vlhkosti sa im tam bude dariť. So znečisteným matracom potom už veľa nenarobíte.

Záver

Skladacie matrace by sa mali používať iba na to, na čo sú určené. Príležitostné spanie v prípade, že vás prekvapí návšteva, alebo si potrebujete rozšíriť počet lôžok na chate, prípadne spohodlniť spánok v stane. V žiadnom prípade by ste však takýto matrac nemali používať na dlhodobo.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.