Podľa čoho vyberať veľkosť postele a matraca?

Ak čakáte jednoznačnú odpoveď, tak sa jej nedočkáte.  Po prečítaní tohto článku však bude pre vás výber vhodnej postele a matraca ďaleko jednoduchší. Stačí si zapamätať niekoľko základných zásad a môžete si byť takmer istí, že pri nakupovaní nespravíte žiadnu veľkú chybu.

Začnime trochu neurčito. Ideálna veľkosť postele a matraca je individuálna. Hlavným cieľom by malo byť predovšetkým pohodlie. A každý z nás na to, aby sa cítil pohodlne, vyžaduje niečo trochu iné.

Problém výberu veľkosti postele a matraca má dve roviny – priestorové obmedzenie a nároky nášho tela.

Väčšina ľudí kupuje posteľ do spálne, ktorá nemá  neobmedzené rozmery. Pri zariaďovaní spálne je potrebné pracovať s priestorom uvážlivo.

postel vegas

Rozmer postele sa musí hodiť do spálne. Treba počítať s tým, že minimálne na jednej strane je potrebné nechať priestor na prechod – odporúča sa šírka okolo 60 až 65 cm.

Pri výbere  postele je potrebné zvažovať aj prípadnú potrebu úložného priestoru. Vo všeobecnosti platí, že pod lamelovým roštom by mal byť priestor okolo 10 centimetrov. Lamely sa pri používaní matraca ohýbajú a je potrebné im na toto vytvoriť dostatočný priestor. Voľný priestor pod lamelami je dôležitý aj z pohľadu dostatočného vetrania spodnej strany matraca. To isté platí aj o pevnom rošte, na ktorý môžete umiestniť pružinové a taštičkové matrace bez toho, aby ste limitovali ich životnosť a vzdušnosť. Penové matrace by ale  na pevné rošty ísť nemali – výrazne to znižuje ich životnosť (vytvárajú sa preležaniny skôr, ako by ste si želali) a vzdušnosť. Plný podklad pod matrac by v dobrej posteli nemal čo robiť.

Ideálna posteľ by nemala žiadny úložný priestor. Stála by na štyroch vysokých nohách a bol by v nej lamelový rošt.  Opäť tu ide o možnosť vetrania matraca zo spodnej strany. A opäť platí, že dôležitejšie je to u penových matracov.

Aká by mala byť výška postele

Výška určite nepatrí medzi kľúčové parametre postele. Mladí ľudia sa v prípade potreby bez problémov vyspia aj na matraci položenom priamo na zemi. S rastúcim vekom sa ale ľahkosť vstávania nezlepšuje. Vo vyššom veku pri vstávaní z nízkej polohy trpia kolená a ďalšie kĺby. Optimálna výška postele je potom taká, keď pohyb z postele je najjednoduchší. Táto hodnota samozrejme závisí od výšky človeka.

Dvojmetrovému dlháňovi a 150 centimetrovému človeku sa určite nebude rovnako dobre stávať z tej istej postele. Za ideálnu výšku postele sa považuje približne 60 centimetrov. Tento údaj platí pre priemerne vysokého človeka (cca 180 cm).

Aký by mala byť výška matraca

Minimálna výška je veľmi dôležitá charakteristika matraca. Príliš tenký  matrac nedokáže plniť ani základné ortopedické funkcie. Pri pritenkom matraci je vplyv podložky vysoký a matrac nedokáže dostatočne kopírovať nerovnosti tela. Osemcentimetrový matrac zaručene nebude dobrým matracom. 

Matrac by mal byť vysoký minimálne 12 cm. Vždy sa ale oplatí investovať do väčšej hrúbky. Za optimálnu výšku matraca možno považovať 16 až 20 cm.

Dĺžka matraca?

Bežní ľudia s dĺžkou matraca problém mať nebudú. Matrace sa predávajú v štandardnej dĺžke 200 cm (ako napríklad najčastejší rozmer matraca 90×200 cm), čo je pri výške do 180 cm optimum.

Minimálna dĺžka matraca by mala byť o cca 15 až 20 cm väčšia ako výška človeka. Do problémov s dĺžkou matraca sa tak dostanú až ľudia merajúci  190 cm a viac.

Za bežných okolností sa väčšie ako 200-centimetrové matrace predávajú pomerne zriedka. Každý seriózny výrobca matracov ich však v ponuke má.

Šírka matraca

Na širokej posteli sa určite spí lepšie ako na úzkej. Obmedzenie v tomto smere zväčša pramení z priestorových pomerov spálne. Opäť tu musíme hovoriť o minimálnej šírke matraca. Jedným zo spôsobov, ako si individuálne určíte minimálny rozmer matraca, je spojiť päste na hrudníku. Šírka matraca sa potom rovná vzdialenosti vašich lakťov. Vo všeobecnosti to znamená, že minimálna šírka matraca je 80 až 90 cm. Pri dvojlôžku je to 160 cm – ideálne 180 cm (pozor na matrace o rozmere 140×200 cm – tie sú síce širšie ako klasické jednolôžka, no môžu byť ako dvojlôžko príliš malé).

Manželské lôžko – jeden alebo dva matrace?

Ak kupujete matrac do manželskej postele, máte dve možnosti – kúpiť jeden veľký, alebo dva malé. Ktorá možnosť je lepšia? Ak chcete počuť jednoduchú odpoveď, tak potom si vyberte dva menšie matrace.

Hlavným dôvodom, prečo dva malé matrace sú lepšie ako jeden veľký, je rozdielna potreba tvrdosti u každého z partnerov. Dva matrace  v posteli sa postarajú o dve rozdielne zóny tvrdosti na posteli. Obaja partneri tak budú spať v optimálnych podmienkach. Výhodou dvoch matracov v posteli je aj jednoduchšia manipulácia. Veľký matrac sa ťažšie obracia a jeho premiestňovanie tiež nie je najľahšie. Poťah menšieho matraca ľahko vložíte do práčky. Poťah veľkého matraca sa nemusí zmestiť do každej práčky.

Nevýhodou dvoch matracov je ich predelenie. Tu vznikajú u ľudí najväčšie pochybnosti. Kúpou matracov sediacich do postele a dostatočným napnutím plachty sa tento problém dá veľmi účinne eliminovať. Chránič matraca alebo korektor dokážu rozdiel medzi dvoma matracmi a jedným matracom takmer úplne eliminovať.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.