Ako zariadiť spálňu: Prírodný štýl

Ak ste sa práve nasťahovali do nového či stojíte pred prerábkou a oživením starého, jednou z možností, ako zariadiť vašu spálňu je zvoliť príjemný prírodný motív, ktorý z vášho miesta odpočinku urobí doslova oázu pokoja. Ak by ste si kúsok prírody radi preniesli do svojej spálne, môžete sa pri zariaďovaní inšpirovať našimi tipmi. O tom, ako zariadiť spálňu s predpokladom pokojného spánku, sme písali v samostatnom článku.

Tentokrát sme sa rozhodli každý mesiac vám prinášať niekoľko užitočných tipov pri zariaďovaní spálne, no vždy v inom štýle. Pevne veríme, že každý si tak nájde „ten svoj“ a naše rady zúžitkuje.

Drevo, drevo a drevo

Nič nedokáže do vašej spálne priniesť väčší pocit prírody, ako drevo. Materiál, ktorý môže byť dominantou vašej spálne v podobe drevenej postele či krásnym doplnkom v podobe iných menších nábytkov a dekorácií. Osobne odporúčame nebáť sa drevenej postele, pokojne aj masívnej. V kombinácii s jasnými farbami a zvyšnými jemnými motívmi či doplnkami, bude krásnym stredobodom pozornosti vo vašej spálni. V našej ponuke sa nachádza niekoľko drevených aj masívnych dubovýchbukových postelí, ktoré môžete so zvyškom spálne vhodne nakombinovať. Vôbec nevadí, ak do jednej miestnosti zakomponujete aj viac druhov drevín. Čo sa týka materiálu, nemusíte sa báť v rozumnej miere používať ani sklo. S drevom pekne pasuje.

Jasné pastelové odtiene a vhodné doplnky

Farby a tvary. Aj ich súhrou dokážete spálňu premeniť na miesto plné pokojnej prírodnej atmosféry. S drevom veľmi dobre ladia jasné pastelové odtiene, najmä na doplnkoch, ktoré izbu presvetlia. Nemusíte sa báť ani bielej a šedej na stenách. Tie dokážu priestor „zneutrálniť“ a na pohľad ho zväčšiť. Ak sa rozhodnete pre neutrálne farby stien, doplniť ich môžete výraznejšimi dekoráciami, pri ktorých môžete pustiť o čosi viac kreativity. S bielou, šedou aj jasnými farbami veľmi dobre ladia geometrické útvary, napr. na vankúšoch či iných spálňových dekoráciách. Skúsiť môžete aj overený patchwork, ktorý v malom množstve dokáže priestor ozvláštniť a zatraktívniť.

Nerušivé svetlo

Jednou z dôležitých dominánt spálne je samotné svetlo, zahŕňajúc všetky svietidlá v miestnosti – luster, stojace lampy, nočné lampy, bodové svetlá a pod. Do spálne dokonca odporúčame hneď niekoľko zdrojov svetla, ktoré vám dokážu vytvoriť atmosféru, ktorú potrebujete pre pohodlie pri rôznych činnostiach. Iné svetlo si zapnete, ak si budete chcieť vybrať oblečenie a iné pri čítaní knihy.

Vo všeobecnosti však platí, že svetlo v spálni by nemalo byť rušivé, príliš ostré a nepríjemné pre naše oči. Hneď po zobudení určite nechcete pocítiť bolesť len kvôli príliš silnému svietidlu. So svetlami preto opatrne. Pokojne vyskúšajte aj tienidlo či menej ostré žiarovky. Stačí ak jedno zo svetiel bude výraznejšie a ostatné ho môžu príjemne a nerušivo dopĺňať. Ideálna kombinácia.

V jednoduchosti je prírodná krása

Aj keď je príroda zložitým komplexom, tá prostota, ktoru v nej cítime, je očarujúca. Ak je toto ten pocit, ktorý chceme dostať aj do spálne, bude treba vyhnúť sa veľkému množstvu nesúrodých kombinácii štýlov, farieb a materiálov. V tomto prípade rozhode platí „menej je viac“ a ak premýšľate nad ďalším dekoračným vankúšom, ktorých už máte 5, túto voľbu si premyslite. Príliš preplnený priestor nedokáže dýchať a to je to, prečo do prírody chodíme, no nie? Opäť sa nadýchnuť. Preneste tento pocit aj do vašej spálne a vyhnite sa zbytočným ozdobám či „lapačom prachu.“

BONUS: Nezabudnite na kvety. Ak máte dostatok priestoru pokojne aj na okrasné dreviny. Nič váš priestor nepremení na prírodnú oázu rýchlejšie ako rastliny. V prípade, že sa bojíte starostlivosti o tieto živé súčasti vašej spálne, siahnite po sukulentoch či iných menej náročných rastlinách, ktoré si nevyžadujú až takú opateru.

Pevne veríme, že sme vám zariaďovanie spálne v prírodnom štýle aspoň trochu uľahčili. Tešíme sa na vás budúci mesiac pri článku venovanom ďalšiemu známemu štýlu. Akému? Sledujte nás a všetko sa dozviete. 😊

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.