Ako zvládať nočné mory a nočné hrôzy u detí

Nočné hrôzy u detí, známe tiež ako „spiace hrôzy“, sa niekedy zamieňajú s nočnými morami. Spôsobujú úzkosť a narušujú spánok, a hoci sú hrôzy menej bežné ako nočné mory, nie sú neobvyklé, najmä u malých detí. Aký je rozdiel medzi nočnými morami a nočnými hrôzami a čo sa dá s týmito nepríjemnosťami urobiť?

Nočné mory u detí

Nočné mory sú desivé sny spojené so spánkom REM (rýchly pohyb očí). Pretože väčšina REM spánku sa deje neskôr v noci, nočné mory sa častejšie vyskytujú po tom, ako vaše dieťa už niekoľko hodín spí. Ako zistíte, či má vaše dieťa časté nočné mory? To nie je vždy ľahké povedať, najmä ak je vaše dieťa príliš malé na to, aby vyjadrilo svoje obavy, alebo ak si nepamätá, čo sa mu snívalo.

Celkovo sú však nočné mory veľmi bežné. Väčšina štúdií odhaduje, že najmenej 70 % malých detí máva niekedy nočné mory a výskyt nočných môr vrcholí v neskoršom detstve, okolo desiateho roku života. Je preto pravdepodobné, že vaše dieťa zažije občas nočné mory. A keď sú obzvlášť rušivé alebo časté, môže to ovplyvniť jeho spánok a denné fungovanie.

Malé dieťa spí.

Ako bojovať s nočnými morami?

Musíte si byť vedomí bežných spúšťačov, ako sú stres, úzkosť, traumatické udalosti a lieky, ktoré narúšajú REM spánok. Existuje mnoho konkrétnych taktík založených na výskume, ktorými môžu rodičia pomôcť svojim deťom vyrovnať sa s nočnými morami. Napríklad, ľudia s chronickými nočnými morami môžu znížiť svoje nočné úzkosti pomocou relaxačných techník a rozhovorov o obsahu svojich nočných môr a obáv s terapeutom.

To zahŕňa „prepisovanie“ nočnej mory alebo jej opätovné predstavenie pomocou bezpečného a šťastného konca. Tento prístup znížil závažnosť a frekvenciu nočných môr. Taktiež to znížilo pocit úzkosti ľudí počas nočných môr.

Jedna vec, ktorej sa treba vyvarovať: Dávajte pozor, aby ste neodzrkadľovali úzkosti vášho dieťaťa, alebo aby ste sa iným spôsobom nestresovali. Deti tieto pocity zachytávajú. Na upokojenie vášho dieťaťa musíte byť pokojní a uvoľnení.

Nočné hrôzy u detí

Rovnako ako nočné mory, aj nočné hrôzy u detí sú nepríjemné a rušivé. Nočné hrôzy sa však líšia od nočných morí v niekoľkých kľúčových ohľadoch. Nočné hrôzy sa vyskytujú neskôr v noci, keď deti trávia viac času v hlbokom spánku. Spánkové hrôzy nie sú spojené s REM spánkom. Namiesto toho sa vyskytujú, keď je dieťa čiastočne prebudené z hlbokého spánku, zvyčajne 1 – 2 hodiny po nástupe spánku.

Môže sa vám zdať, že deti sú nešťastné a taktiež, že sú hore. Táto úzkosť je skutočná, ale vzbudenie je ilúzia. Počas nočnej hrôzy, ktorá môže trvať 5 až 10 minút, nie je vaše dieťa úplne hore. Ale bude vyzerať vystrašene a môže plakať, kričať alebo si niečo mrmlať. Jeho srdce môže búšiť viac ako inokedy, môže sa aj potiť. Môže sa tiež pohybovať alebo spať. Pretože nie je skutočne hore, nebude si vedomé vašej prítomnosti ani vašich pokusov upokojiť ho.

Vystrašené dieťa v posteli

Deti si len zriedka pamätajú spánkové hrôzy. Keď si deti spomínajú na svoje skúsenosti, majú spomienky na to, že museli bojovať alebo utiecť od desivých príšer alebo iných hrozieb. Pozor však na to, že deti sa môžu aj zraniť. Je to z toho dôvodu, že počas nočnej hrôzy môžu začať chodiť po dome alebo vykonávať iné formy pohybu, a preto môžu byť nočné hrôzy u detí fyzicky nebezpečné.

Toto všetko vám môže znieť celkom zaujímavo a drsne, ak ste sa predtým s nočnými hrôzami nestretli. Tento stav je však prekvapivo bežný, najmä u veľmi malých detí. Prejdú si nimi deti najmä okolo 18 mesiaca života. A hoci majú tendenciu z nich vyrásť, môžu sa u nich vyskytovať ešte počas základnej školy.

Čo spôsobuje nočné hrôzy u detí?

Zatiaľ nebolo dokázané, čo konkrétne môže nočné hrôzy u detí spôsobovať. Isté je len to, že majú niečo spoločné s hlbokým spánkom. Pravdepodobne sa prejavia u detí, ktorých rodinní príslušníci už v minulosti riešili tiež tieto hrôzy. Nočné hrôzy u detí môžu byť spojené napríklad aj s nadmernou únavou, úzkosťou, stresom a nepravidelným dýchaním.

Nočné hrôzy sa môžu prejaviť aj u detí, ktoré majú v detskej izbe televízor. Ten nespôsobuje len nočné hrôzy, ale niekedy aj nočné mory. Je to kvôli tomu, že deti, ktoré majú v izbe televízor, majú menej spánku ako tie deti, ktoré televízor v izbe nemajú.

Ako zvládnuť nočné hrôzy u detí

Ak sú nočné hrôzy u vašich detí pretrvávajúce, obráťte sa na svojho lekára. Je dôležité vylúčiť ďalšie stavy, ktoré by mohli spôsobiť príznaky vášho dieťaťa – stavy, ako sú nočné záchvaty, záchvaty paniky alebo posttraumatická stresová porucha. Okrem toho je dôležité zistiť, či sú nočné hrôzy vášho dieťaťa spojené s chrápaním alebo inými formami dýchania narušeného spánkom.

Nenechajte sa rozčuľovať ani frustrovať dieťaťom, ktoré má spánkové hrôzy. Jeho oči môžu byť otvorené, no môže byť veľmi hlasité. Ale vtedy spí a nie je schopné odpovedať na vaše otázky alebo príkazy. Uistite sa, že vaše dieťa spí dosť. Nedostatok spánku môže mať za následok zmeny v spôsobe hlbokého spánku mozgu vášho dieťaťa.

Identifikujte a liečte úzkosti svojho dieťaťa. Vyhnite sa cvičeniu neskoro večer. Zaistite, aby prostredie spánku vášho dieťaťa bolo čo najbezpečnejšie. Odstráňte ťažké a ostré predmety z jeho izby.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.