Čítanie pred spánkom deťom prospieva

V dnešnej dobe plnej technológií, nových mobilov, tabletov či počítačov, je nesmierne ťažké dosiahnuť, aby sa čítanie kníh stalo v domácnosti každodenným rituálom. Krásne rozprávkové knihy s textom a obrázkami nahradili rozprávky v televíziách. Myslíte si, že dnes deti už nejaké knihy nezaujímajú? Omyl, záleží len na tom, ako sa k tomu postavia rodičia.

Prečo nie je čítanie kníh „IN“?

Obrazovky spotrebúvajú takmer každú bdiacu hodinu našich životov a zdá sa, že je to technické riešenie každého problému. Je však dôležité si uvedomiť, prečo sú staré dobré knihy stále veľkým pokladom. Zdá sa, že skromná aktivita čítania pred spaním sa pomaly vytráca. Prieskumy v posledných rokoch ukázali výrazný pokles v počte rodičov, ktorí čítajú svojim deťom knihy každú noc.

Rodičia sa takpovediac bránia tým, že v dnešnej dobe za to môže stres, hektické pracovné plány a nedostatok pozornosti u ich detí. Okrem toho existujú obrovské rozdiely v miere čítania naprieč sociálno-ekonomických rozdielov. Deti z bohatších rodín počujú o milióny slov viac ako ich menej privilegovaní rovesníci, čo má veľký vplyv na ich rozvoj. To je jeden z dôvodov, prečo pediatri odporúčajú, aby rodičia pravidelne čítali svojim deťom už od narodenia.

Žena číta knižku dieťatu

Ako prospieva deťom čítanie pred spánkom?

Je naozaj nesmierne dôležité začať deťom čítať knihy už od raného detstva. Iba tak si osvoja túto aktivitu a neskôr budú mať samé radosť z čítania. Keď rodičia čítajú deťom knihy, formujú im týmto spôsobom správanie, spracovávanie podnetov a ich využitie v praxi. Čo je tiež veľmi dôležité, deti si rozvíjajú svoju slovnú zásobu, sú sčítanejšie, dokážu sa lepšie sústrediť a vyjadrovať, keď sa s niekým rozprávajú.

Chcete mať doma šikovného školáka? Pomôcť mu môžete aj vy, a to práve čítaním kníh. Vaše ratolesti sa totiž naučia oveľa ľahšie spájať slová do viet a porozumieť im. Z toho vyplýva, že v budúcnosti im aj samotné učenie pôjde ako po masle.

Ďalšie výhody čítania kníh

  • Získate cenný, spoločne strávený čas s rodinou
  • Rôzne pútavé príbehy v rozprávkach naučia deti, ako sa zachovať v určitých situáciách.
  • Deti sa učia rozoznávať rozdiel medzi dobrom a zlom a učia sa základom slušného správania.
  • Ďalším pozitívom je, že si neuveriteľne rozvíjajú svoju predstavivosť, keďže scény konkrétnej rozprávky nevidia, ale len počujú, domýšľajú si, ako to môže vyzerať.
  • Možno sa to nezdá, ale spoločné čítanie kníh prospeje aj vám. Zabudnete na každodenné problémy, stres a na chvíľu úplne vypnete.

Dievčatko si číta rozprávkovú knihu

Čítaním ovplyvňujete aj detský spánok

Čítanie deťom večer im môže pomôcť lepšie zaspať. Každý rodič totiž dobre vie, aké je to so spánkom detí niekedy zložité a zďaleka nestačí mať len kvalitný detský matrac a postieľku. A preto je pravidelný režim pred spaním nevyhnutný pre zdravé spánkové návyky, a je to obzvlášť dôležité pre deti. Je to tiež spôsob pre rodičov a deti, ako prejsť z hektického tempa dňa na pokojnú atmosféru noci. Nezabúdajte, vaše deti sa učia od vás.

Deti, ktorým rodičia čítajú častejšie, vykazujú podľa štúdie publikovanej v časopise Journal of Pediatrics zložitejšiu činnosť mozgu. Autori dospeli k záveru, že „väčšia expozícia v domácom čítaní je pozitívne spojená s aktiváciou oblastí mozgu, ktoré podporujú mentálne zobrazovanie a porozumenie“.  Inými slovami, deti môžu mať v budúcnosti významné výhody, pretože ich mozgy sú pri vytváraní mentálnych schopností viac zdatné na základe slov, ktoré počujú.

To isté sa však nedá povedať o vystavovaní sa obrazovkám. Knihy môžu stimulovať učenie a kreativitu spôsobmi, ktoré videá nemôžu. Videá by mohli „obmedziť“ proces predstavivosti, ktorý sa vyskytuje prirodzene, keď počujeme niečo, čo nám iný človek hovorí slovami. Deti si pri pozeraní rozprávky nemusia príbeh predstavovať. Výsledkom je, že deti vychovávané modernými technológiami môžu výrazne zaostávať nápaditou kapacitou za svojimi gramotnejšími rovesníkmi.

Z maznania sa na zložitejší jazyk

Keď čítate deťom z kníh, vystavujete ich aj zložitejšiemu jazyku, ako by to zvyčajne počuli od dospelých v každodennej reči. Všetci sme náchylní k „maznaniu sa“, keď sa stretávame s malými deťmi, pretože si myslíme, že porozumejú jednoduchšiemu prejavu. Samé zdrobneniny, prípadne skomoleniny slov, ktoré si možno deti ľahšie zapamätajú. Ak sa s nimi budeme však týmto spôsobom rozprávať neustále, nebudú tak rýchlo rozvíjať sofistikovanejšie jazykové zručnosti.

Ak nezvyknete čítať deťom knihy pred spaním, je najvyšší čas začať. Môže sa vám zdať nemožné, aby vaše deti aspoň chvíľu poslušne a nerušene sedeli a počúvali vás, ale ak nájdete jednu alebo dve naozaj dobré rozprávky, môžu na nich zostať doslova závislé, v dobrom samozrejme.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.