Prečo používat anatomické vankúše?

Dobre a hlavne zdravo sa vyspať je základ každého nového úspešného dňa. Kvalitný ortopedický matrac samozrejme k efektívnemu spánku prispieva najviac. Stačí však, ak spíme na dobrom matraci?

Určite nie, správny a kvalitný oddych je ovplyvnený viacerými faktormi. Veď predsa ani akékoľvek drahé auto bez poriadnych zimných pneumatík nedokáže svoju prácu na klzkej vozovke odviezť na 100%.

Okrem kvalitného matraca a lamelového roštu je veľmi dôležitou súčasťou zdravého spánku aj správny anatomický vankúš.

Každý z nás počas noci spí v inej polohe. Niekto sa rád ukladá na chrbát, niekto na bok a niekto zase na brucho. V každej polohe je naša hlava a krk uložená inak.

Napríklad, ak spávame na boku, v oblasti medzi matracom a ramenom vzniká veľký prázdny priestor, do ktorého buď zvykneme vložiť ruku a tak si podoprieť hlavu, alebo si jednoducho uložíme hlavu na matrac. Samozrejme tým napneme všetky svaly na krku a ráno vstaneme s bolesťami alebo aj zaseknutými svalmi. Bez správnej podpory hlavy a krku tak dochádza k nesprávnemu a neefektívnemu oddychu.

No a naopak, ak spávame napríklad na chrbte a máme veľmi vysoký vankúš, naša hlava je celú noc zdvihnutá a opäť dochádza k napnutiu krčných svalov. Výsledok je podobný ako pri spánku bez vankúša – boľavý krk a zlámaný človek.

Správny anatomický vankúš zvyšuje ortopedické vlastnosti matraca a výrazne dopomáha k efektívnemu oddychu počas spánku. Tak ako nemôže byť pero bez tuhy, alebo jablko bez stonky nemôže byť ani ortopedický matrac bez správneho anatomického vankúša.

anatomicky vankus

Druhy anatomických vankúšov

Anatomické vankúše majú rôzne tvary. Vo všeobecnosti ich rozdeľujeme na nižšie a vyššie.

V prípade spánku na boku sa odporúčajú vyššie vankúše, ktoré zaplnia priestor medzi ramenom, hlavou a matracom.

V prípade spánku na chrbte sa odporúča zase nižší vankúš, aby nebola hlava neprirodzene vyvýšená.

Z čoho sa anatomické vankúše vyrábajú?

Na výrobu anatomických vankúšov sa používajú materiály ako prírodný latex, pamäťová pena, obyčajná pena alebo dokonca perie a páperie.

  • Latexové vankúše sú vyrábané z prírodného latexu, ktorý je hypoalergénny, vzdušný a antibakteriálny. Jeho veľkou výhodou je aj to, že sa okamžite prispôsobuje zmene polohy a efektívne podopiera hlavu a krk.
  • Vankúše z pamäťovej peny reagujú na zmenu polohy pomalšie a sú aj menej vzdušné.
  • Anatomické vankúše z bežnej tzv. studenej peny nie sú vhodné na dlohodobé využitie.
  • Perie a páperie sú prírodnými materiálmi a sú tiež vhodné pre alergikov a ľudí s respiračnými problémami.

Aký vankúš si vybrať?

Najdôležitejšie je si uvedomiť, že anatomický vankúš sa v žiadnom prípade nedá kúpiť bez vyskúšania, keďže každému vyhovuje niečo iné.

Výber záleží nielen od polohy spánku, ale aj od toho, či nám daný materiál vyhovuje, či sa na ňom cítime pohodlne. Samozrejme, ako v každej oblasti, aj pri výbere anatomických vankúšov sa stretneme s rôznou kvalitou. Dbajte preto vždy na kvalitu, hustotu a pôvod materiálu, aby sa nestalo, že „výhodný“ nákup oželiete už za pár mesiacov a nový vankúš hodíte do skrine ako nepoužiteľný.

Odporúčame vám zamerať sa hlavne na overených a stabilných výrobcov anatomických vankúšov (napr. tých, od ktorých odoberáme do našej ponuky anatomické vankúše aj my sami).

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.