Aký typ matraca je najlepší pre životné prostredie?

Pri výbere matraca môžete dbať na rôzne kritériá. Niekomu záleží na kráse, ďalšieho zaujíma iba cena. Väčšina ľudí hovorí najmä o pohodlí, zdraví a kvalite spánku. Čím ďalej, tým viac ľudí však pri kúpe matraca zvažuje aj jeho vplyv na životné prostredie. Ľudí zaujíma, akú ekologickú stopu zanechajú kúpou toho či onoho matraca.

Hneď na začiatku treba povedať, že ekologický neznamená zdravý. Ak hovoríme o ekologickom výrobku, tak máme na mysli jeho vplyv na životného prostredie. Zdravý  matrac má pozitívny vplyv na ľudský organizmus a životného prostredie ako také sa neberie do úvahy.

vegas 3

Čo je to ekologický výrobok?

Výrazy ako „eko“ či „ekologický“ sa v marketingu účelne zneužívajú. Odzrkadľuje sa to aj v bežnom živote – nastáva zmätok a tieto výrazy často strácajú pôvodný význam.

Ekologický vplyv matraca môžeme posudzovať z rôznych strán. Z dlhodobého pohľadu nie je dobré, ak sa na výrobu používajú neobnoviteľné suroviny. Tých máme obmedzené množstvo a je vhodné nimi maximálne šetriť. Asi najznámejšou neobnoviteľnou surovinou je ropa, z ktorej sa vyrábajú napríklad penové matrace.

Životnému prostrediu nepraje ani intenzívna preprava matracov. Z tohto dôvodu je najlepšie, ak všetky komponenty sa vyrábajú čo možno najbližšie k sebe. V modernom svete je to však veľmi zriedkavé. Bežne sa matrace skladajú z komponentov vyrobených po celom svete.

Matrace môžu mať negatívny vplyv na životné prostredie aj počas svojho pobytu v spálni. Syntetické materiály zvyknú uvoľňovať rôzne látky, ktoré znečisťujú ovzdušie. Vďaka moderným technológiám sa však toto riziko podarilo eliminovať. Platí to však iba pri kvalitných výrobcoch.

Najväčší vplyv na životné prostredie majú matrace pri procese výroby a potom pri ich likvidácii. Negatívny vplyv výroby závisí predovšetkým od použitých materiálov. Netreba však zabúdať ani na to, aký má matrac pôvod. Nie je žiadnym tajomstvom, že čínska legislatíva a celkovo čínske prostredie umožňujú výrobcom znečisťovať prostredie oveľa viac, ako v Európe. Platí, že matrac vyrobený v Číne (či v inej rozvojovej krajine) má väčší vplyv na životné prostredie, ako matrac vyrobený v Európskej Únii. Tu je  potrebné si dať pozor – matrac vyrobený v EÚ nemusí byť riešením. Dôležité je, aby všetky podstatné komponenty matraca boli vyrobené v krajine, ktorá dôsledne chráni životné prostredie.

Základné rady pri kúpe ekologického matraca

Investujte do kvalitného matraca od špičkového výrobcu

Pri tejto rade sa okamžite vynorí otázka, ako kvalitný matrac a špičkového výrobcu identifikovať? Ako má postupovať bežný človek, ktorého matrace zaujímajú iba v čase, keď potrebuje vymeniť starý za nový – teda raz za 7 až 10 rokov.

Špičkových výrobcov matracov spoznáte napríklad podľa množstva dostupných informácií. Za kvalitu sa nikto nehanbí a nesnaží sa nič skrývať. Dobrí výrobcovia poskytujú svojim zákazníkom o sebe maximum informácií. Ak o nejakej značke nemôžete na internete nájsť dostatok informácií, existuje veľká šanca, že firma nepochádza z Európskej Únie a jej pôvod treba hľadať skôr vo Východnej Ázii.

Kvalitný matrac spoznáte na základe použitých materiálov. To neznamená, že stačí, ak sú v opise matraca tieto materiály vychválené do nebies. To je bežný marketing.

Pri kvalitnom matraci by ste mali nájsť množstvo dôležitých informácií. Treba si uvedomiť, že výrobcovia matrace nevyrábajú od piky. Jednotlivé komponenty sú vyrobené v špecializovaných spoločnostiach. Mimoriadne dôležité sú práve parametre použitých materiálov.

Pri matraci vyrobenom z polyuretánovej peny by ste sa mali dozvedieť hustotu materiálu a aj jeho pôvod. Spotrebiteľ má právo vedieť, kto túto penu vyrobil. Z ktorej krajiny pochádza výrobca.

Pružinové matrace sa skladajú s viacerých častí – pružinové jadro, penové vrstvy, kokosové dosky a poťah. Pri každom komponente je dobré poznať jeho pôvod.

Matrac vyrobený v Európskej Únii je pravdepodobne ekologickejší ako matrac vyrobený v akejkoľvek rozvojovej krajine.

Uprednostnite prírodné materiály

Z pohľadu životného prostredia sú najlepšou voľbou matrace vyrobené z obnoviteľných materiálov. Sem patrí latexová pena a kokosové vlákno. Latex sa získava z kaučukovníkov, ktoré sa v súčasnosti pestujú najmä v Juhovýchodnej Ázii. Extrakcia latexu kaučukovník nezabíja. Strom žije dovtedy, dokým je produktívny. Potom je nahradený novým.

Podobne je to aj s kokosovým vláknom, z ktorého sa vyrábajú kokosové dosky. Kokosové vlákno sa získava zo šupky kokosové orecha. Kokosové palmy sa hojne pestujú po celom svete.

Kupujte matrace, ktoré je možné recyklovať

Žiadny matrac nemá nulový dopad na životné prostredie. Našou snahou by malo byť tento dopad minimalizovať. Bez spolupráce výrobcov matracov to však tak ľahko nepôjde.

Najmä európski výrobcovia matracov sa snažia matrace vyrábať tak, aby ich bolo možné po skončení ich životnosti čo možno najľahšie recyklovať.

Možnosti recyklácie sú do veľkej miery závislé aj od štátnej podpory. Oceľový drôt jadra pružinového matraca možno plne recyklovať. Pri polyuretánovej pene to nie je možné. Táto pena však nemusí skončiť na skládke – dá sa spracovať využiť niekde inde. Z PUR peny možno vyrobiť rôzne rohože či izolácie. Problémom môže byť fakt, že na Slovensku sú možnosti ekologickej likvidácie matracov stále veľmi obmedzené.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.