Ako vyčistiť nesnímateľný poťah matraca. Sprievodca dezinfekciou a čistením matracov od rôznych škvŕn

V prípade, že disponujete naozaj kvalitným matracom, s veľkou pravdepodobnosťou sa v ňom neukrýva len dočasný strážca vášho pokojného spánku, no v prvom rade dlhodobý a verný spoločník. Čím dlhšie si vďaka nemu chcete užívať kvalitný odpočinok, tým viac je potrebné sa oň starať a pravidelne ho čistiť.

Existuje niekoľko zásad správnej starostlivosti o matrac, ktoré dokážu predĺžiť jeho životnosť (udržiavanie matraca v suchu a dobre vetranom prostredí, pravidelné vysávanie jeho povrchu a občasné pranie poťahu alebo chrániča). Avšak, jadro skutočne kvalitných matracov je vzdušné, nepodporuje rozmnožovanie mikroorganizmov, prípadne je priamo antimikrobiálne, a teda pri správnom zaobchádzaní a dodržiavaní spomenutých zásad, matrac nevyžaduje žiadnu extra údržbu.

Problémom však môžu byť škvrny, ktoré sa sem-tam na matraci, resp. na jeho poťahu, zjavia. Škvrny od krvi, moču, potu, vína, kávy či iných tekutín. Čo v takomto prípade? Ako ich vyčistiť? Ak má váš matrac snímateľný poťah, viete ho bez problémov zvliecť a škvrny vyprať alebo ho zaniesť do čistiarne.

V prípade, že je poťah na vašom matraci nesnímateľný, musíte si poradiť inak. Existujú rôzne komerčné prípravky, ktorými dokážete nesnímateľné poťahy vyčistiť. V dnešnom článku si však ukážeme účinné „ľudové“ návody, na ktoré vám bude, takmer vo všetkých prípadoch, stačiť to, čo vám poskytne domácnosť.

Avšak, predtým menšie upozornenie. Zloženie jednotlivých poťahov na matrac sa môže líšiť, preto si danú metódu vždy vyskúšajte na menšom kúsku vášho matraca, aby ste videli, ako zareaguje. 

Návod na vyčistenie nesnímateľného poťahu matraca

Ešte predtým, ako si ukážeme, čo zaberá na konkrétne škvrny, akými sú pot, krv, moč či víno, prinášame komplený návod na vyčistenie nesnímateľného poťahu matraca. Týmto spôsobom môžete poťah preventívne čistiť raz za 2-3 mesiace.

  • Všetky vankúše aj paplón vyvlečte, z postele stiahnite plachtu, prípadne chránič na matrac a všetko dôkladne vyperte podľa štítkov od výrobcov, ktoré sa na jednotlivých výrobkoch nachádzajú.
  • „Holý matrac“ s nesnímateľným poťahom vyčistite pomocu vysávača od povrchových nečistôt, akými sú prach, omrvinky, vlasy či roztoče. Sacou hlavicou dôkladne prejdite všetky strany matraca.
  • Po dovysávaní posypte poťah sódou bikarbónou, ktorá z neho vytiahne mastné škvrny od potu. Účinnosť sódy bikarbóny zvýšite tým, že ju do látky poťahu matraca votriete pomocou kefy, necháte pôsobiť a následne povysávate. Okrem sódy bikarbóny môžete použiť tiež zmes jedlej sódy, saponátu a peroxidu, ktorým povrch matraca postriekate a tiež necháte istý čas pôsobiť. Sóda so saponátom poťah odmastí a peroxid škvrny vybieli. Po vyschnutí matrac, rovnako ako v prvom prípade, povysávajte.
  • Keď máte matrac povysávaný a suchý, môžete jeho poťah ešte prejsť parným čističom, ktorý efektívne likviduje baktérie pomocou 100-110°C pary. Parný čistič dokáže poťah zbaviť nielen špiny, ale aj zápachu. Po jeho aplikácii matrac nechajte odvetrať a poriadne vyschnúť.

Ak máte preventívne čistenie za sebou a trápia vás konkrétne škvrny, miesta od kávy či krvi, prinášame konkrétne „domáce“ tipy, ako sa ich zbaviť a tešiť sa z opäť čistého poťahu a pokojného spánku.

Škvrny od vína či kávy

Na miesta obliate kávou či čajom môžete použiť perlivú vodu, ktorú necháte chvíľku pôsobiť a následne škvrnu dočistíte liehom.

Červené víno sa z poťahu dostáva o čosi ťažšie, no nie je to nemožné. Potrebovať budete väčšie množstvo kuchynskej soli, ktorá má schopnosť absorbovať vlhkosť a sýto červenú farbu vína premení na bledo ružovú. Soľ však na škvrne od vína musíte nechať pôsobiť približne 15-20 minút, následne znečistené miesto preliať minerálnou vodou a ručne ho dočistiť.

Na fľaky od iných nápojov vyskúšajte ocot alebo citrónový roztok, ktorý aplikujte priamo na škvrnu, najlepšie cez rozprašovač. Roztok či ocot nechajte pár minút pracovať a zotrite handričkou.Tento spôsob môžete skúsiť aj na fľaky od kávy či čaju, v prípade, že nezaúčinkuje perlivá voda.

Škvrny od potu

Ako sme už spomínali, pot dokáže z poťahu efektívne vysať sóda bikarbóna či zmes jedlej sódy, saponátu a peroxidu. Oba spôsoby  okrem mastnej potnej škvrny odstraňujú aj nepríjemný zápach. Účinný je tiež čpavok, môžete kúpiť v drogérii aj v predajni s farbami. Odporúčame ho aplikovať krúživými pohybmi na zašpinené miesta.

Škvrny od krvi

Krv na matraci je jednou z tých škvŕn, ktorú treba odstrániť čím skôr, výhradne studenou vodou. Prečo? Aby sa krv nezrazila a nevsiakla hlbšie do vlákien. Veľmi dobre funguje kombinácia studenej vody a sódy bikarbóny, ktorú odporúčame naniesť pomocou handričky na krvavú škvrnu, nechať pôsobiť približne 10 hodín, povlak odstrániť a znečistené miesto dôkladne povysávať. Matrac síce neostane dokonale čistý, krvavá škvrna celkom nevymizne, no značne sa zosvetlí.

Škvrny od moču

Škrvny od moču najlepšie vyčistí táto zmes: 240ml 3% peroxidu vodíka, 45g sódy bikarbóny a pól čajovej lyžičky tekutého mydla či pracieho prášku. Pred aplikáciou na poškodené miesto zmes dobre rozmiešajte a nalejte do fľašky s rozpračovačom. Nechajte pár minút pôsobiť a po zaschnutí miesto povysávajte. Škvrna by mala byť preč a váš poťah opäť krásne čistý.

Veríme, že naše tipy padnú na úžitok a váš matrac sa spolu s poťahom budú tešiť čistote a dlhému životu.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne?
Neváhajte a kontakujte nás.